Her çocuk öğrenir,başarır.Yeter ki uygun yöntem ve teknik kullanılsın.Bunu tüm içtenliğimle ve meslek hayatımda yaşayarak,uygulayarak birebir gördüm.Çocuğun çok ileri,özel bir engeli yoksa öğrenir ,sadece fiziksel ve psikolojik ortamı yaratmak yeterli olacaktır.Çocuklar zengin bir potansiyele sahipler yani işlenmemiş bir maden gibiler.Onlara inanmamız ve güvenmemiz cok önemli.Bazen aileden olsun,eğitimci arkadaşlarımdan olsun, çocuklar için çok olumsuz etiketlenmelerin kullanıldığını duyarım ve çok üzülürüm.Mesela,kafası basmıyor,bundan adam olmaz,aptal,tembel
,kafası çalışmıyor,bundan bir nane olmaz...vs ardı arkası kesilmeyen bir sürü söz.Oysa bunlar ne kadar yanlış ve bir o kadar da çocuğun gelişimi üzerinde olumsuz etki bırakan sözler...Halbu ki çoğumuz biliriz ki zekanın gelişiminde çevrenin etkisinin büyüklüğünü...
Bunun için yapmamız gerekenler çok basit şeyler
✅Fiziksel olarak sağlıklı olmasına özen gösterin;düzenli uyku,sağlıklı beslenme,spor yapma,sağlık kontrollerini yaptırma...
✅Olumlu bir duygusal bağ oluşturun;sevildiğini,
güvende olduğunu hissettirin(öpün,sarılın,göz teması kurun,dinleyin,empati kurup,sempatik davranın)
✅Olumlu bir benlik veya kimlik duygusu geliştirmesini sağlayın;kıyaslama yapmayın(komşunun veya arkadaşın çocuğu şöyle sen değilsin gibi❌)Yeteneklerini keşfetmesini sağlayıp,olumlu benlik oluşturmasına rehberlik ediniz.
✅Başarı duygusunu tatmasını sağlayın.
Olumlu yönlerine odaklanarak, yeterince gelişmemiş davranışları üzerinde yoğunlaşmak gerekir.. İstenilen davranışlar sürekli pekiştirilmeli, bu davranışları gösterebilen çocuklar takdir edilmelidir.. Çocuk, gelişim ve ilerleme sağladıkça daha da mutlu olacak, özgüveni artacaktır.. Çocuğunuzun sağladığı her türlü gelişim özellikle övgü dolu ve takdir edici söz ve davranışlarla hissettirilmelidir. Çocuk bu sayede daha mutlu olacak ve kendisiyle gurur duyacaktır..
✅Okuldan geldiğinde sakin ve sıcak bir ses tonuyla "günün nasıl geçti"diye sorun.Onu can kulağıyla dinleyip,empati kurmaya çalışın...
✅Sorumluluk duygusunu kazanmasını sağlayın.Bu duyguyu kazanan çocuğa sizin sadece rehberlik yapmanız hatta gözlemlemeniz yeterli olacaktır(dedektiflik yapmanıza gerek kalmayacak?)
✅Öğrenmenin zevkli ve eğlenceli hale gelmesini sağlayın.Matematiksel işlemlerde yiyeceklerden faydalanılabilinir.(Karpuzdan veya diğer meyvelerden bölme işlemleri).Somutlaştırma öğrenme de kalıcılığı arttırır.
✅Kitap okuma saatleriniz olsun.Kitap hakkında müzakere etmeniz,düşünme,bir konuyu farklı yönleriyle tartışma beyin gelişimi için önemli etkinlklerdendir.
✅Sosyal hayatı olmasına özen gösterin;arkadaşlarıyla zaman geçirmesi,futbol oynaması,santranç...vs
✅Okul ile olumlu ilişkiler kurmaya çalışın.
✅Okulda ki mutluluğu en önemli nedenlerdendir,okula severek,isteyerek giden çocuk başarılı olması için gerekli ve değerli bir etken.Buna çok dikkat ediniz.
✅Belki çok basit gelse de çalışma odasının düzeni,aydınlık oluşu da önemli nedenler arasındadır.Unutmayalım bilginin beşte dördü ilgidir.