Değerli dostum, saygın bilim insanı Prof. Dr. Haluk B. Farkeden’den bir mesaj aldım.  Özetle şunları yazmaktaydı:

“Covid-19 Farketmezistan’da da etkili oluyor. Şubat ayında bir pop uzman -ki bundan çok sayıda var- bölgemizi ziyaret etti. Ziyaret ettiği şehrin ileri gelenleri ve yöneticileri uzmana (!) çok yoğun ilgi gösterdiler. Pop uzman Cin’de başlayan salgının buralara gelse bile hiç bir şey yapamayacağını, çünkü nar ekşisi, sarımsak, tirşik çorbası, kelle paça, vs yiyenlere Covid-19’un bir şey yapmayacağını söyledi.

Başka bir pop bir profesör’ün anlamakta zorlandığımız şu açıklamaları yayımlandı: ‘Genel anlamda bağışıklık sistemini güçlendirmek hastalıklarda çok önemlidir. Sarımsak, soğan gibi C vitamini içeren gıdaların alınması da bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine faydalı olur. Ancak özellikle korona virüse karşı etkisinin olduğunu söyleme yanlış olur’ dedi. Ayrıca, ‘Korona virüsünün insanlarda hastalık yapmayan bir virüs türü olduğunu ve bu nedenle isminin Covid-19 olarak adlandırıldığını’ kaydetti (1). Bu haberde “Koronavirüsüne karşı antioksidan özelliği bilimsel çalışmalarla kanıtlanan Tahtaköprü Sarımsağı, koruyucu-önleyici olarak da kullanılmaya başlandığı” yazılmış.

Ama mart ayında sonra bunları yiyenler de hasta olmaya, pandemi yayılmaya başladı. Şimdi bu uzmanları ortadan kayboldular ve nerede oldukları araştırılıyor.”

Hakiki uzmanlar

Dostumun bu iletisini bir başka dostum ile paylaştığımda oda şunları paylaştı:

“Bizim ülkemizde de benzer tartışmalar var. Neyse ki sağduyulu açıklamalar yapan insanlarda var. Şöyle ki pop bir profesörün “Koronavirüsü önlemek için sabah akşam kelle paça için, Koronavirüsü ve diğer bütün virüsler aynıdır zaten” (bk. 07.02.2020 tarihli gazeteler) şeklindeki açıklamalarına karşı meşhur bir gazeteci (F.A.)  konuya “Kelle paça tarifi verenlerle değil. hakiki uzmanlarla konuştum” şeklinde katkı verdi.

Yine ABD’den Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu çorbacılara karşı “Benimle karşı karşıya program yapın, bilimsel verilere dayanarak. Toplumu yanlış yönlendirmeyin (2)” diyerek bu popülist açıklamalara karşı bir duruş sergiledi.

Kayıp uzmanlar

Tartışmalar böyle. Ama beni ilgilendiren uzmanların (!) olayı basite almaları ve pandemi ciddi sonuçlar doğurunca ortadan kaybolmaları oldu.

Covid-19 pandemisi ağırlaşınca uzmanlar (!)  ortadan kayıp oldu. Sahi virüs ilk çıktığında paça, ekşili çorba ile tedavi edenler neredeler? Dünya yanıp kavruluyor ama ortada yoklar!

Hep seslendim! Aman, bilimin, aklın yolunda ayrılmayı; böylelerinin, sınıkçıların üfürükçülerin peşine takılmayın diye.

Konu ile ilgili gelişmeleri hatırlamak için aşağıdaki kaynakları okuyabilirsiniz.

Son söz: Her sakallıyı deden sanma

Okuma önerisi:

(1)- https://www.haberler.com/prof-dr-nilay-coplu-vucut-direnci-icin-sarimsak-ve-13025472-haberi/).

(2)-https://www.yeniakit.com.tr/foto-galeri/mehmet-cilingiroglundan-canan-karataya-sert-sozler-22196)

(3)-https://www.hurriyet.com.tr/gundem/canan-karatay-yeni-bir-tartisma-baslatti-care-kelle-paca-mi-41441646