Günlük sohbetlerin içerisinde kimi kişilerin basen bölgesindeki yağlamadan, kimisinin karın bölgesinden, kimi kişilerin ise yüzündeki yuvarlaklıktan şikayet edip durduğunu ve belirli bir bölgeden yağ kaybetmek istediğini duyuyoruz. Hatta bunun için bölgesel zayıflama aletlerinden, kremlerine kadar pek çok yola başvurduğu acımasız gerçekler arasında. Kalınlaşan bacaklarımız, irileşen göbeğimiz için efsanevi besinler ya da yöntemler var mı gelin birlikte inceleyelim.

Vücuttaki yağ hücreleri tıpkı bir organ gibi çalışır. Çeşitli hormonların üretiminden sorumlu olduğu gibi vücut ısısını korumaya ve A,D,E,K gibi vitaminlerin depolanmasına da yardımcıdır. Erkekler de vücut ağırlığının %20 sini kadınlarda ise %30 unu geçmemelidir. Yağ hücrelerinin toplandığı bölgeler, genetik yapıya göre değişkenlik gösterebilir. Anne karnından büyüme gelişme çağının sonlandığı yani yetişkinliğe geçildiği döneme kadar düzensiz beslenme alışkanlıkları ve kilo artışı yağ hücrelerinin sayısını artırır. Yetişkinlik dönemide ise kilo veya yağ kitlesindeki artışa göre mevcut yağ hücrelerinin içi dolmaya başlar. Tüm bunların dışında bölgesel olarak zayıflamayı hedefleyen kişilerin öncelikle genetiğinin, bedeninin, vücut tipinin farkında olması ve benimsemesi gerekir. Armut tipi bir vücuda sahipseniz kilo verdiğinizde daha küçük bir armut; elma tipi isenin daha küçük bir elma olmaya adaysınız demektir. Vucüt tiplerini daha önceki yazılarımızda anlatmıştık. Kilo akıp vermeye etki eden hormonlardan da bahsetmeden bölgesel zayıflamaya geçmeyelim ne dersiniz ? Işte o hormonlar ve görevleri:

İnsülin:Şekerli besinlere ve karbonhidrata olan ilgi yüksek insülin salgısından dolayı karın bölgesindeki yağlanmayı tetikleyecektir. Bu nedenle şeker içeriği yüksek ve çabuk kana karışan karbonhidratlar yerine; tam buğday unundan ve esmer undan yapılmış karbonhidratlar, kurubakgiller tercih edilmeli. Karın bölgesindeki yağlanmadan şikayet eden kişiler kuru meyveler yerine taze meyve tüketimine yer vermeli; tatlı tüketimi yerine meyve tercih edilmeli ve günlük karbonhidrat alımı sınırlandırılmalıdır.

Kortizol:Stres hormonu olarak da bilinir. Özellikle yoğun ve stres altında çalışan kişilerde etkindir. İnsülin direnci ve yüksek kan şekerini tetikler. Karaciğer yaplanması, karın bölgesinde yağlanma, ense ve üst gövdedeki yağlanmayı tetikler.

Östrojen:Yapılan çalışmalar, östrojenin artan seviyeleri ile kilo artışını ilişkilendirirken; karın bölgesinde yağlanma, uykusuzluk, huzursuzluk, şişkinlik gibi yaşam kalitesini bozan sepmtomları da beraberinde getirdiği söyleniyor.

Tiroid:Tiroid hormonlarının az çalışmasına bağlı olrak gelişen hipotiroidi rahatsızlığında bazal metaboliz hız düşer ve kişi su ve tuz tutulumuna meyilli hale gelir. Düşen metabolik hız yağlanma ve kilo artışıyla da devam edebilir.

Bölgesel zayıflamayı hedefleyen kişilerin sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi prensip haline getirmesi şarttır. Yoksa maaalesef yediğinizde kalçalarınızı ya da yüzünüzü daha küçük gösterecek mucizevi besinler yok. Sadece şimdiye kadar yapılan çalışmalarla yağ yakımına destek olabilecek birkaç besinden bahsetmek mümkün. Örneğin düzenli bie beslenme programı takip ediyorsanız ve günlük 2 fincan kadar yeşil çaya yer verebiliyorsanız karın bölgesindeki yağlanmanın üstesinden daha kolay gelebilirsiniz. Ya da çalışmaşar; greyfurt ve suyunu düzenli olarak tüketen bireylerde kilo kaybı ve yağ yakımının belirgin bir şekilde arttığına işaret ediyor. Fakat tansiyon ilacı, psikolojik bazı ilaçlar, ritim bozukluğu ilaçları, antibiyotikler ile birlikte kesinlikle tüketilmemeli ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Yağ yakmanın ana kurallarından biri de düzeni beslenme ile birlikte fiziksel aktiviyeti artırmaktır. Yağ yakmak için tüm vücudu, özellikle büyük kas gruplarını çalıştırmanız; kilo ve biriken yağlardan kurtulmak için ise, harcadığınız kaloriden daha az kalori almanız gerekir. Mekik ve karın sıkıştırma çalışmaları bu bölgedeki yağları yakmaz;yalnızca buradaki kasları geliştirip gererek, sıkı bir görünüm elde edilmesini sağlar. Nabzınızı belli sayının üstüne çıkarmak için kardio (tempolu yürüyüş, yüzme, koşu vs.) yapmanız ve ağırlıklarla kasları güçlendirmeniz gerekir.

SAĞLIKLI GÜNLER..