21 Eylül hem Dünya Barış Günü hem de Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Barış Günü için fazla söyleyecek söz bulamıyorum.Maalesef bir Dünya Barış Günü’nü daha savaşların gölgesinde kutluyoruz.İşte Ortadoğu ve Arakan soykırımı... Bugün yaratılan yeni dünya düzeninde, filler tepiştiği sürece hiç bir zaman kalıcı barış olmadı ,olmayacak. Silah ve enerji baronlarının egemen olduğu bir dünyada barış kelimesi sadece süslü bir laf; takvim yapraklarına yazmakla barış olmuyor.,, Açıkçası sadece adı var.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü .. Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı... Bunama ya da demans olarak bilinen alzheimer, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığı...

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Derneği verilerine göre, dünyada her üç kişiden biri demans (bunama) hastası. Halen dünyada 47 milyon demans hastası var. Bu sayının 20 yılda ikiye katlanması ve 2050'de 135.5 milyona çıkması bekleniyor. 2018'de demans hastalığı nedeniyle 818 milyar dolar harcanacak.

Demans hastalığı 21. yüzyılın en önemli hastalık krizlerinden biri olarak görülüyor.Hanımlar üzülecek ama Alzheimer kadınlarda daha çok görülüyor.

Yapılan tedaviyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamıyor sadece ilerlemesi yavaşlatılıyor. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmak...

Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra alzheimer hastalığının en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmekte.

Türkiye’de 600.000 aile Alzheimer'la mücadele ediyor. Türkiye nüfusu içinde şu an toplam nüfusun yüzde 8,7’sini oluşturan 65 yaş üstü nüfus hızla artıyor.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Derneği, demansı azaltmak için beş yol öneriyor:

Kalbine iyi bak, fiziksel olarak aktif ol, sağlıklı bir diyet uygula, zihnini çalıştır, sosyal aktiviteler yap.