Bayramda çocukluğumun ve gençliğimin şehri Kırşehir’deydim. Eski bayramların tadı olmasa da akrabalarla,dostlarla bayramlarda buluşmanın keyfi yine de tarif edilemez. İtiraf edeyim; insanları biraraya getiren, gönülleri birleştiren bayramlar iyi ki var!..

Bir gerçeği de vurgulayayım: Benim gibi,’nerede eski bayramlar’ diye iç çekenler de genellikle yaşı kırkın üzerinde insanlardır. Geçmişe özlemin derinliğini hissederken, aslında aradığımız çocukluğumuzdur.

Çocukluğumuzun bayramlarını güzelleştiren mahalle komşuluğuydu. Tozlu-topraklı yolları,genellikle tek katlı bahçeli, müstakil evlerde yaşanan bayramları da başka sevdik biz...Yaşanan sıcacık dostluk, arkadaşlık, komşuluk ilişkileri yüreğimizin bir tarafında saklı kaldı.

Mahallemizde günler öncesinden başlardı bayram telaşı, her evi her sokağı bayram coşkusu kaplardı. Hele çocuklar!.. Mahalle çocuklarının guruplar halinde toplanan arkadaş çevreleriyle kapı,kapı dolaşıp para ve şeker topladığı güzelim günler!..Topladığımız paralarla önce bakkala sonra sinemaya koşardık.

Bir daha geri gelmeyecek o güzelim günler... Komşu ziyaretlerinde el öpmeler,ikram edilen bayram şekerleri,uzaktaki dosta gönderilen tebrik kartları mazide kaldı.

Artık mahalle çocukları bayram şekeri için kapımızı çalmıyor.

Üç günlük bayramda sadece Suriyeli bir baba ve sevimli oğlu, şeker için kapımızı çaldı. Akıcı ve güzel bir Türkçeyle seslendirdikeri ‘bayramınız mübarek olsun’ sözleri ise içimde derin fırtınalar kopardı

Şimdi bayram ziyaretleri sadece yakın akrabalar arasında gerçekleştiriliyor. Ziyaret edemediğimiz kişilere de toplu SMS'ler ve sosyal medya üzerinden ulaşıyoruz. Çoğu zaman da telefonla görüşmeyi kendimize bir yük olarak görürüz; yakınımızın,dostumuzun sesini duymanın içtenliğinin hazzını kaçırdığımızın farkına varmadan...

Gerçeği kabullensek de kabullenmesek de kültürel değerlerimiz erozyona uğruyor. Zaman gelecek yaşadığımız bu güzelliklere de hasret kalacağız. Gün gelecek bayram sadece tatille anılacak. Bazen kayak, bazen deniz ve yayla turizmi olacak.Buna da hazır olmalıyız.