Afrin,Osmanlı döneminde bize ait bir beldeydi.Bir zaman geldi,önce İngiliz sonra Fransız işgaline uğradı.

Milli mücadele döneminde Anadolu’nun güvenliği için Fransız işgaline karşı bir hareket düzenlendi.Afrin-Azez hattına hakim olundu.O dönemde Afrin’in güvenliği Osmanlı idaresindeydi.Bu hakimiyet 1921 yılının sonuna kadar devam etti.

1930 yılında Afrin tekrar Fransız işgaline uğradı.Bu işgal 16 yıl sürdü. 1946 yılı dönüm noktası oldu. Bölgede yaşanan iç karışıklıklar ve darbeler sonrası Afrin halkı sokaklara döküldü.Türkiye lehine sloganlar atarak,Halep Kalesine Türk bayrağı çektiler.

Ama Afrin,1950 yılından sonra terörislerin yuvası halıne geldi.

Gelelim Cinderes’e... Batı kaynaklarında jandaris, jinderes, cindirese olarak da geçen kasaba Türkiye sınırına 8 km, Afrin'e 20 km uzaklıkta. 14 bin kişilik nüfusu barındıran Cinderes’te şu an 3-4 bin dolayında kişi bulunuyor

Cinderes neden önemli?..

Afrin'den önceki en büyük kasaba olan Cinderes'i almamız bizim için kritik önem taşıyor. Cindere bölgesini alınca Afrin'in batısından Merkez'e bir koridor açılacak.

Özellikle Hatay’ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine düşen roketler, PKK’lı teröristler tarafından Cinderes ve çevresinden atılmakta...

Şu an Cinderes’in etrafı kuşatılmış vaziyette... SİHA ve İHA’lardan gizlenmek isteyen PKK/PYD’li teröristler, lastik yakarak görüş mesafesini kapatmak istiyorlar. Kasabanın adeta tamamını kaplayan ve yükselen dumanlar, sınırın Türkiye tarafındaki Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden de çıplak gözle görülüyor.

Yazımın devamı cuma günü...