Öğrencilerin bilimsel çalışmalar gerçekleştirme konusunda teşvik edilerek bilimsel yaklaşım becerilerine katkı sağlanması, farklı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor seviyedeki her öğrenciye proje hazırlama fırsatının sunulması, öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak işbirliği içerisinde proje hazırlama konusunda yeni ortam ve olanakların sağlanması amacıyla TÜBİTAK tarafından yetki verilen okullarca düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı etkinliği, Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Oldukça güzel projelerin yer aldığı fuarda öğrenciler, bir yandan fuarın heyecanını yaşarken diğer yandan da unutulmaz anlara şahitlik etti.

“OKULUMUZ BİR PROJE OKULUDUR
Fuarla ilgili gazetemize konuşan Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi Müdürü Ali Çolak, “Okulumuz 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında açıldı. Okulumuz Dulkadiroğlu içerisinde proje okullardan birisidir. Yatılı olarak ta eğitim-öğretime devam ediyoruz. Bu yıl ilk defa öğrenci aldığımız için toplam 180 öğrencimiz var. 180 öğrencimizden 60 tanesi yatılı olarak okuyor. Okulumuz sınavla öğrenci aldığı için ilimizin bütün ilçelerinden bütün mahallelerinden ve hatta komşu illerden bile öğrencilerimiz mevcut. Sınavla öğrenci aldığımız için çok dağınık bir öğrenci yapısına sahibiz. Bu yüzden pansiyonumuzun olması bizim için çok büyük avantaj. Kırsal mahallelerden bizi tercih edip yerleşen öğrencilerimize biz pansiyonda kalmaları için gerekli şartları taşıması halinde yardımcı oluyoruz” dedi.

“SOSYAL, KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
Sosyal, kültürel etkinliklere çok önem verdiklerine dikkat çeken Çolak, “Biz okul olarak sosyal, kültürel etkinliklere de çok önem veriyoruz. Bu bağlamda haftada bir seminer salonumuzda mutlaka bir misafir ağırlıyoruz. Öğrencilerimizle orada çeşitli etkinlikler, söyleşiler, seminerler yapıyoruz. Öğrencilerimizin genel anlamda katıldığı Yedikuyular Kayak Merkezi’ne gezi düzenledik ve orada çocuklarımızı eğlendirdik. Yine ikinci dönemki etkinliklerimizden en büyüğünü 1 Mayıs itibariyle gerçekleştirdik. Kapıçam Mesire Alanında yaklaşık 120 öğrencimizin ve tüm öğretmenlerimizin eş ve çocuklarıyla katılımıyla bir piknik gerçekleştirdik. Okulumuzda bugün itibariyle de sosyal, kültürel etkinliklerimizden sonuncusu olarak kabul edeceğimiz 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nı düzenliyoruz.  Bu konuda TÜBİTAK Proje Koordinatörümüz Abdurrahman Bey ve öğretmenlerden oluşan ekibimize, 180 kişilik öğrenci grubumuza gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“20 PROJE SERGİLENDİ”
Toplamda 20 projenin 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda sergilenmeye layık görüldüğünü aktaran Çolak, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bizde bunun hazırlıklarını hummalı bir şekilde yürüttük. Çok ilginç, çok dikkat çeken, çok olumlu projeler var. Atık pilden asitli suyun yan etkilerinden, atık suların temizlenmesinden, özellikle Edebiyat Sokağı diye bir proje oluşturduk, orada edebiyatımızın güzide örneklerini çok farklı fonlarda sergiliyoruz.  Bunların hepsi eğitim, öğretime yeni başlayan bir okul için olumlu bir fırsat olarak değerlendiriyoruz.”

“ÖĞRENCİLERİMİZİN BU FUARLA BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞİYOR”
Proje Koordinatörü Abdurrahman Güney ise, “Amacımız öğrencilerimize hem bir heyecan olması hem de ufkunun açılmasıydı. Öğrencilerimizin bu fuarla bakış açıları değişiyor. Değişik değişik projeler görmüş oluyorlar. Bu öğrenciler için ileriye yönelik bir yol haritası niteliği taşıyor. Elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık. Bu projeye yaklaşık 9 aydır hazırlandık. Çünkü önce projeyi bulma, problemi bulma, o problemin araştırılması, sonra proje nasıl yapılır gibi hazırlıklar yapıldı. Son birkaç içerisinde de pratiğe dökme işlemi yaptık. Bugünde yoğun bir şekilde son hazırlıklarımızı yapıp başladık” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz