Enerji kaynakları açısından verimli coğrafyaya sahip kentte bağlı Afşin ve Elbistan ilçelerindeki kömür yataklarının Türkiye'deki mevcut linyit rezervinin yüzde 44'lük kısmını karşılayacak kapasitesi bulunuyor. Bölgede aynı zamanda 1 milyar ton bakır rezervi bulunuyor.  Yaklaşık 32 yıl önce kurulan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, bin 355 megavatlık kurulu gücüyle, 24 yılda yaklaşık 200 milyon tonun üzerinde linyit kömürü işleyip, 98 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine önemli katkı sağladı. 2012'de faaliyete başlayan B Termik Santrali ise bin 440 megavatlık kurulu gücüyle Türkiye'nin önemli enerji santrali arasında yer alıyor. Kilometreye düşen su kaynakları bakımında Türkiye'de birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer alan Kahramanmaraş, Elbistan ilçesinden doğarak Akdeniz'e dökülen yaklaşık 220 kilometre uzunluğundaki Türkiye'nin en önemli nehirlerini bünyesinde bulunduruyor. Bu zenginliğin enerjiye dönüştüğü kentte, 32'si aktif ve 25'i inşa aşamasında 57 hidroelektrik santrali bulunuyor. Güneş ve rüzgârdan enerji elde etme açısından da önemli potansiyele sahip Kahramanmaraş'ta, kurulu 1, proje aşamasında da 2 rüzgâr enerji santraliyle kurulu 14, proje aşamasında 150 güneş enerji santrali projesi bulunuyor. Kent, rüzgâr enerjisinde 27,5 megavat, güneşte ise 19 megavat kurulu güce sahip.

“ENERJİDE LİDER KENTLERDEN BİRİ KAHRAMANMARAŞ”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, şunları söyledi: “Dünya, enerji sektöründe kuralların yeniden yazıldığı bir dönemden geçiyor. Bu dönemde, enerji talebi artmaya devam eden ülkemizin ekonomik büyümesinde enerji sektörünün önemli bir payı bulunuyor. Kahramanmaraş da bu sektörde ülkemizin lider kentlerinden birisi. Elektrik üretimi olarak baktığımızda, Türkiye’de bulunan elektrik üretim santrallerinin kurulu gücü 81 bin mw'ın üzerindedir. Kurulu güç olarak en yüksek kapasiteli il ise Kahramanmaraş’tır. Termik, HES, GES ve RES olmak üzere toplam 4.267 mw kurulu güç ve yıllık 20 milyar kwh elektrik üretim kapasitesi ile bu sektörde çok önemli bir gücü elinde tutmaktadır. Bu gücün büyük kısmı Afşin – Elbistan termik santralince sağlanmakta olsa da, ancak, son yıllarda özel sektörün hidro elektrik ve güneş enerjisi yatırımları ile yenilenebilir kaynaklar daha fazla kullanılmaktadır.”

“HİDROELEKTRİK SANTRALLERLE TÜRKİYE’NİN ENERJİ ÜRETİMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLANIYOR”
Hidroelektrik santrallerle birlikte Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağladığını belirten Zabun, “Enerji piyasalarında özel sektörün önünü açan serbestleşme politikası ile birlikte şehrimiz yatırımcıları bu alanda büyük bir atak gerçekleşmiştir. Ceyhan nehri üzerinde kurulan hidroelektrik santrallerinin sayısı 54’ü özel sektör tarafından yapılan 59 hidroelektrik santrali Türkiye’nin enerji üretimine büyük bir katkı sağlamaktadır. Bunların toplamı da 1500 mw’a yakın kurulu güce sahiptir. Diğer yanda ise Türkiye’nin önemli rüzgâr enerjisi santrallerinden birisi 24 mw kurulu gücü ile Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde özel sektör tarafından kurulmuş ve işletmeye alınmıştır. 10 adet rüzgâr türbininden oluşan bu santral, ortalama 46 milyon kilovatsaat elektrik üretmektedir. Yapımı devam eden bir proje kapsamında ise 90 mw kurulu güce sahip dev bir rüzgâr enerjisi tesisi daha hayata geçirilecek ve milli ekonomiye hizmet edecektir. Yenilenebilir enerji bakımından bir başka önemli alan da güneştir” ifadelerini kullandı. 

“GÜNEŞLENME SÜRESİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”
“Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli atlasına göre Kahramanmaraş’ta ortalama güneşlenme süresi 8 saat olup Türkiye ortalamasının üzerindedir” diyen Zabun, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Şehrimizde bugün itibariyle 14 güneş enerjisi santrali faaliyette bulunmaktadır. Bu santrallerin toplam kurulu gücü 20 mw’tır. Devam eden yeni yatırımlarla birlikte bu sayı çok daha yukarıya çıkacaktır. Böylece, güneş enerjisinde kurulu güç 35 mw’a, rüzgârda ise 115 mw’a ulaşacaktır. Mevcut ve devam yatırımlar tamamlandığında, termikteki yerli kaynaklara dayalı kurulu gücüne ilave olarak hidrolik, rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımları ile Kahramanmaraş yenilebilir enerji bakımından da stratejik bir merkez haline gelecektir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz