Son yıllarda elde ettiği bilimsel başarılarla Türkiye’de adından söz ettiren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi başarılı çalışmalarına devam ediyor. KSÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü tarafından yine önemli bir bilimsel başarıya imza atılarak atık yumurta kabuklarından plastik kompozit üretildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KSÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Özdemir, “Bu çalışmada hem plastik ve yumurta kabuğu atığı ile ülkemizde yaklaşık yılda 5 milyon m3 olan odun atığının belirli oranlarının bir araya getirilmesi ile odun plastik kompozit malzeme üretimi yapılmıştır. Üretimde kullanılan atık odun unu, plastik ve atık yumurta kabuğu kullanımı ile plastik kompozit malzeme daha ekonomik hale gelmekte, plastik hammadde kullanımı azalmakta çevre dostu yeşil kompozitler üretilmesi mümkün olmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE DÜNYADA EN FAZLA YUMURTA ÜRETEN ÜLKELER ARASINDA”
Türkiye’nin dünyada en fazla yumurta üreten ülkeler arasında 9’uncu sırada yer aldığını söyleyen Özdemir, “Ülkemizde son yıllarda geri dönüşümün önemi hızla artmaktadır. Geri dönüşüm doğal kaynaklarımızın korunması, enerjiden tasarruf edilmesi, atık miktarının azaltılması ile çöp işlemlerinde kolaylık sağlanması, hammadde için döviz çıktısının azalması ile ekonomiye katkısı ve çevre kirliliğinin azalması ile sıfır atık projelerinin etkinliği açısından son derece önem arz etmektedir. Geri dönüşüm ayrıca bizim geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmamız açısından da kıymetlidir. Günümüzde özellikle kâğıt, cam ve plastik olmak üzere diğer organik atıklar, metaller, kurşun piller, akümülatör, araç lastikleri beton, röntgen filmleri ve elektronik atık gibi birçok madde geri dönüşümde kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de yumurta kabuğudur ve yeterince geri dönüşümü yapılamamaktadır. Ülkemizde yıllık ticari olarak yumurta üretimi 20.264.856.980 adet, kayıt dışı üretim miktarı 2.500.000.000, organik yumurta üretimi ise 93.041.000 adettir. Kişi başı tüketim miktarı ise 214 adet olarak bilinmektedir. Türkiye dünyada bin 45 bin ton ile en fazla yumurta üreten ülkeler arasında 9. ülke konumundadır” ifadelerini kullandı.

“CİDDİ ANLAMDA BİR YUMURTA ATIĞI VAR”
Ciddi anlamda bir yumurta atığının söz konusu olduğunu vurgulayan Özdemir, “Kahramanmaraş tavuk varlığı ise 705 bin 808 civarındadır. Ciddi anlamda bir yumurta atığı varlığı söz konusudur. Şu an ülke gündemini meşgul eden bir diğer atık ise plastik esaslı malzemelerdir. 2017 yılında ülkemizde üretilen plastik mamul miktarı 9,4 milyon tondur. Plastik hammaddesi en fazla ambalaj sektörü başta olmak üzere, yapı-inşaat, beyaz eşya, tarım, tekstil, otomotiv ve elektronik sektöründe kullanılmaktadır. Daha önce Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünde Prof. Dr. Fatih Mengeloğlu ile birlikte Kahramanmaraş’a özgü atık olan kırmızıbiber meyve sapının geri dönüştürülmesi kapsamında plastik kompozit üretiminde dolgu maddesi olarak kullanılabileceği bilimsel olarak ortaya konulmuştu. Sonraki bir çalışmada ise Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünde Prof. Dr. Ahmet Tutuş ile birlikte yumurta kabuğunun şehrimizde önemli bir yeri olan KİPAŞ Kâğıt ve Kahramanmaraş Kâğıt Fabrikalarında kâğıt üretiminde dolgu maddesi olarak kullanılabileceği gerçeği ortaya konulmuştur” şeklinde konuştu.

“PLASTİK KOMPOZİT MALZEMENİN ÖZELLİKLERİ İNCELENDİ”
“Üretilen plastik kompozit malzemenin fiziksel, mekanik, termal ve morfolojik,  özellikleri incelenmiştir” diyen Özdemir, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Üretilen kompozit malzemelerin su alması, kalınlık artışı, yoğunluğu, yüzey pürüzlülüğü gibi fiziksel özelliklerinin ve radyasyon emiliminin geliştiği ancak çekme, eğilme, darbe ve sertlik direnci gibi bazı mekanik özelliklerin ise küçük miktarlarda azaldığı, o belirlenmiştir. Yumurta kabuğunun yüzde 95-97 kimyasal yapısında kalsiyum karbonat içermesi nedeniyle termal özellikleri önemli ölçüde yanma dayanımına karşı geliştirdiği tespit edilmiştir. Odun plastik kompozitlerin içeriğindeki yumurta kabuğu miktarının artmasına bağlı olarak malzemenin tutuşmasının geciktiği ve yanma süresinin uzadığı görülmektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz