Son dönemde özellikle teknolojinin de gelişmesiyle birlikte önemli bir tehdit haline gelen ve kişisel veriler, devlet verileri yada gizli bilgilerin saklanması noktasında büyük bir sıkıntı yaşatan siber saldırılar, çağımızın en dikkat çekici sorunları arasında yer alıyor. Hackerler tarafından artık bir bankanın dahi tek tuşla soyulabildiği, atılan bir füzenin dahi durdurulabildiği ve hemen hemen tüm teknolojik ürünlerin uzaktan kontrol edilebildiği günümüzde siber saldırıların ciddiyeti her geçen gün daha da artıyor.

Buna paralel olarak geçtiğimiz günlerde siber tehdit raporunu açıklayan Savunma Teknoloji Mühendislik ve Ticaret A.Ş., hazırladığı raporda wi-fi ağlarının oluşturduğu tehditleri ön plana çıkardı. Yapılan açıklamada siber saldırıların otomobillerde, Bluetoothlarda hatta ve hatta Drone'larda dahi etkili olabildiğini, insanlarında bu tehdide karşı sistem güncellemesi yapmadan dosya paylaşmamasını, kritik kişisel verilerin adres çubuğunda güvenli ibresi görüldükten sonra girilmesi gerektiği görüşlerine yer verildi.

Tüm bu gelişmelerin ışığında ise Kahramanmaraşlı Bilişim Uzmanı Feyzullah Gürün, siber saldırıların ince ayrıntılarını, Hackerlerın bilinen, bilinmeyen yönlerini, konu hakkındaki öneri ve uyarılarını Manşet Gazetesi’ne anlattı. Siber denilen durumun telefonlarda, televizyonlarda ve otomobillerde ciddi bir risk faktörü oluşturabildiğini söyleyen Gürün, teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı gibi büyük tehlikelerde savurduğunu dile getirdi. Elektronik ürünlerin güçlü yazılımlarla çok iyi koruma altına alınması gerektiğini kaydeden Gürün, insanların kişisel verilerini internet ortamında saklamaması yönünde tavsiyelerde bulundu.

TELEFON, TABLET, TELEVİZYON VE ARAÇLAR…
Gürün, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Dünyadaki Hackerler yani şifre kırıcılar son dönemde bir hayli fazla artış gösterdi ve bu artış aynı zamanda bir tehlikeye de dönüştü. Örnek verecek olursak önceleri bir banka soymak için bir hırsızlık çetesi kurulurdu ve oldukça büyük risklere girilirdi. Ama şimdi Türkiye’de ki herhangi bir bankayı Çin’den birisi oturduğu yerden kahvesini yudumlarken soyabilir. Bu teknolojinin getirdiği bir handikaptır. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda da büyük tehlikelerde sunuyor. Teknolojinin alt başlığı altında oluşan siber adında oldukça büyük bir tehlike var. Siber dediğimiz bu risk faktörü evlerde telefonlarınızda, televizyonlarınızda hatta ve hatta araçlarınızda dahi ciddi derece bir risk oluşturuyor. Artık her şey tek tuşla çalınabiliyor ve bilgisayarlarda yeni dönemde yapay zekalarla da hareket edebiliyor. Duruma göre kendi hamlesini tespit edebiliyor. Siber saldırılara karşı ülkemizde her şeyin milli ve yerli olması bu saldırıları engelleyebilir. Güvenliğimizin hat safhada olması gerekiyor.”

İSTEDİKLERİ HER ŞEYİ YAPTIRABİLİYORLAR
Hackerlerın artık tek tuşla her şeyi yaptırabildiğini ifade eden Gürün, şöyle konuştu: “Aynı zamanda Bluetoothta bir iletişim yöntemi olduğu için bu da bir risk faktörüdür. Bilgisayar, telefon veya hatta akıllı televizyonunuzdan dahi birileri sizi izleyebilir ve güvenlik açığınızdan yararlanarak size bir tehdit oluşturabilir. Bunu da birileri wi-fi ve Bluetooth ağları ile yapabiliyor. Bunlar bir iletişim aygıtlarıdır. Bu programlar mevcut üreticinin 2005’te yazdığı bir programla çalışıyor. Günümüzde 2017’de güvenlik olarak bazı zafiyetleri meydana gelmiştir. İşte bu zafiyetleri de hackerler kullanıyorlar. Bu yazılım açıklarından cihazlara erişip komut yöntemiyle istedikleri her şeyi yaptırabiliyorlar.”

ARAÇLARDAKİ BÜYÜK TEHLİKE
Elektronikli araçların Hackerler tarafından rahatlıkla kontrol edilebildiğini kaydeden Gürün, “Günümüzde araçlarda sürüş kontrol sistemleri var. Yine araçlarda OBD diye bir sistem vardır. OBD’de de bir tür Bluetooth sistemidir. Bunu ara bir cihazla da hackerler kırabilir. Giden aracı durdurabilir. Biliyorsunuz kiralık araçların çalınma riskine karşı durdurabiliyorlar. Bu legal olan sistemidir. Bunun bir de illegal olarak yapıldığını düşündüğünüz zaman farklı sonuçlara yol açabilir. Bu elektronikli araçların getirmiş olduğu bir handikaptır. Birçok kolaylığı vardır ama aynı zamanda birçok ta riskleri var” ifadelerini kullandı.

MEVCUT ORTAM GÖRÜNTÜLENEBİLİR
Gürün, “Özellikle vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar cep telefonlarını ceplerinden çıkarmasın. Cep telefonu ile görüşme yapılmadığı anda bile internet vasıtasıyla bir başka yerden cep telefonu üzerinden sizi dinleyebilirler. Kamerasıyla mevcut ortamı görüntüleyebilir” dedi

HACKERLIK YAŞI 12’YE İNDİ
Artık Hackerlık yaşının 12’li yaşlara indiğinin altını çizen Gürün, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bu da son zamanlarda günümüze çok büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu çocuklar bu işlere meraklanıyorlar ve kimi iyi yöne kimi de kötü yöne doğru gidiyor. Bu da günümüzde büyük bir tehlikeye yol açabiliyor.”

DENEME TAHTASI OLMAYIN!
Uygulama firmalarının güncellediği bir uygulamanın hemen yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan Gürün, “Firmaların deneme tahtası olmayın” uyarısında bulundu. Gürün, “Teknolojide hiçbir şey için acele edilmemesi gerekiyor. Herhangi bir uygulamanın güncellemesi çıkabilir. Ama bunu hemen güncellemeyelim. Çünkü firmalar bu güncellemeleri denemek için yapıyor. Bu yüzden içinde güvenlik açığı yada virüs gibi olumsuz durumlar çıkabiliyor. Yani firmaların güncellemelerini hemen yükleyip, yine bu firmaların deneme tahtası olmayın. Bizim bu konularda çok ama çok dikkatli olmamız gerekiyor. Özellikle çocuklarımızı sürekli kontrol etmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı kötü ortamlardan etkilenip hackerlığa sarabiliyor. Bu da tabi ileri de büyük bir felakete yol açabiliyor” diye konuştu.

FÜZELER DAHİ TEK TUŞLA…
“Bilgisayarların, tabletlerin, cep telefonların güçlü yazılımlarla çok iyi koruma altına alınması lazım” diyen Gürün, son olarak sözlerine şunları ekledi: “En küçük bir aksaklık veya olumsuz bir durumda bilişim uzmanına danışılması gerekiyor. Ayrıca insanlarımız internet ortamında, bilgisayarında yada cep telefonlarında önemli bilgilerini kesinlikle saklamasınlar. Yine mail adreslerinin şifrelerini güçlü tutusunlar. Bluetoothta ki paylaşımlarını daha sağlıklı yapsınlar. Çünkü hepimizin bildiği gibi wi-fi şifrelerini artık rahatlıkla kırabiliyorlar. Bu şifreleri bu nedenle olabildiğince güçlü tutmaya çalışalım. Çağımızın en büyük tehdidi siber saldırılardır. Artık neredeyse savaşlarda bu şekilde gerçekleşecek. Çünkü insanlar havada giden füzeyi bile tek tuşla durdurabiliyor ve dolayısıyla kontrol edebiliyor.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz