Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın, “Mobil uygulama mağazalarında ismi E-Okul, E-Devlet, SGK, HGS olan 32 sahte uygulamayı tespit ettik. Vatandaşlarımız, kişisel verilere ulaşan bu uygulamaların sahte olup olmadığını anlamak için indirme sayısı, kullanıcı yorumları, yayıncı ve iletişim bilgilerine baksın” açıklamalarında bulunmuştu. Bilişim Uzmanı ve Bilgisayar Programcısı Feyzullah Gürün ise uygulamalardaki açıklıkların detayları hakkında bilgi verdi.

“KONTROL EDİLEBİLİR BİR TARAFI YOK”

“Yazılımların maalesef herhangi bir kontrol edilebilir bir tarafı yok” diyen Gürün, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Özellikle cep telefonların da daha da ciddi bir boyutta. Devlet kurumları olsun bankalar olsun bunların birçok sahte programları mevcut. Bunu da nedeni bilgi hırsızlığı, finansman hırsızlığı olarak nitelendirebiliriz. Özellikle banka hesaplarının çalınması için yazılım üretiliyor korsanlar tarafından. Devlet kurumları için üretilen uygulamalarda ise bilgi hırsızlığı yapılıyor. Bu da önemli birşey. İnsanların kişisel bilgileri bir yerde toplanıyor, bu daha sonra ikinci ve üçüncü kişilerin eline geçebiliyor. Bunları dikkat etmemiz gerekiyor.

“SONUÇLARI GİZLEYİP VEYA FARKLI BİR ÖNLEM ALABİLİRLER”

Teknolojinin avantajı olduğu gibi dez avantajı da oluyor. Ajansız, aracısız bir şekilde insanların her türlü bilgilerini fotoğrafları da dâhil çaba sarf etmeden bir noktadan bir noktaya aktarılabilen bir istihbarat ağı ortaya çıktı. Eski istihbarat durumlarını unutalım, yeni teknolojiler bunları da kolaylaştırıyor. İnsanların cep telefonları ile ilgili dikkatli olması gerekiyor. Kullandıkları programları iyi seçmesi gerekiyor. Aramayı bulmak için yapılan aramada ilk sırada çıkan uygulama en güvenilir uygulamadır” diyen Güdür şöyle konuştu: “Buna dikkat edilmesi gerekir. Resmi olarak birinci sırada çıkar. İkinci ve üçüncü sıradaki uygulamalara dikkat edelim. Harf yazım hatası yapmayalım. Bu da önemli bir ayrıntı. Devletimizin de bu işe bir el atması gerekiyor. Özellikle teknoloji ilgili kurumlarımız, aramadaki diğer sonuçları gizleyip veya farklı bir önlem alabilirler. Buna bu şekilde önemli getirmek gerekir.”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın açıklamaları şu şekilde;

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, mobil alanda güçlü bir iletişim altyapısı kurmadan dijital dönüşümü gerçekleştirmenin mümkün olmayacağını belirtti. BTK Başkanı Sayan, Türkiye Bilişim Derneği tarafından 34’üncüsü düzenlenen Bilişim Kurultayı’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Sayan, dijital dönüşüm kapsamında oluşturulan ulusal geniş bant planıyla ilgili strateji taslağının oluşturulduğunu, yarın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından bu planın açıklanacağı müjdesini verdi. Mobil geniş bant stratejisiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Sayan, “Mobil alanda güçlü bir iletişim altyapısı kurmadan dijital dönüşüm gerçekleştirmek mümkün olamaz. Güçlü altyapı olmadan güçlü Türkiye hedefine ulaşamayız. Altyapının ilerlemesi için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

5G ile ilgili çalışmalara başlandığını ve bu kapsamda 5GTR Forumu'nu kurduklarını hatırlatan Sayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “5G Türkiye Forumu'nun ilk sacayaklarını oluşturmak üzere 5G Mahallesi Projemizi hayata geçirdik. ODTÜ-Hacettepe ve Bilkent Teknokent bölgesini 5G alanı olarak belirledik ve bütün testlerimiz bu alanda yapılıyor olacak. Bu alanın şöyle bir önemi var; üniversite öğrencileri, hastaneler, kamu binaları herkes bu imkanı test edebiliyor olacak ve 5G’nin getirmiş olduğu fırsatları değerlendirmiş olacağız.”

Mobil uygulama mağazalarında yer alan sahte uygulamalara karşı vatandaşlara uyarıda bulunan Sayan, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Mobil uygulama mağazalarında vatandaşlarımızın kişisel verilerini elde etmeye yönelik olarak bazı uygulamalar yer almakta. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde E-Devlet, SGK, HGS, E-Okul gibi popüler isimlere sahip 40 civarında uygulamadan 32’sinin sahte olduğunu ve bu sahte mobil uygulamaların bir kısmının zararlı aktivite içerdiğini tespit ettik. İsmi SGK, HGS, E-Okul olan sahte uygulamalardan 32’sinin vatandaşların verilerini alabildiğini tespit ettik ve bu uygulamalar kurulum esnasında gereksiz izin istemekte, kişisel verilere ulaşabilmekte.

Bir diğer sahtecilik uygulaması da bankacılık uygulamalarında görülüyor. Kişilerin SMS bilgisine kadar erişim izni alan sahte uygulamalar bankacılık uygulamalarındaki bir defaya mahsus üretilen şifrelerin dolandırıcılık faaliyetlerine ulaşmasına yol açabiliyor. Bu konuda vatandaşlarımız sadece bilenen mecralardan bu uygulamaları indirmeli, mağazalardaki uygulamaların sahte olup olmadığını anlamak için ise indirme sayısı, kullanıcı yorumları, yayıncı ve iletişim bilgilerine bakması gerektiği konusunda uyarmak istiyorum.”

Haber: Sefa Deveboynu

Editör: Mahmut Beyaz