KSÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans öğrencisi ve Elektrik Elektronik Mühendisi Zeynep Özdemir, hem enerji tasarrufu sağlamak ve hem de vatandaşların elektrik maliyetlerine katkı sunabilmek adına evlerin pencerelerinde elekten "PowerPen" adını verdiği proje hazırladı. Üniversitenin Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekerek ile Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Mahmut Tokur danışmanlığında projeyi hazırlayan Özdemir, pencerenin çift camının arasına güneş paneli yerleştirdi. Güneşlenmenin ardından elde edilen elektrik enerjisi, aparat yardımıyla aküye depolanıyor. Çift camlı pencerenin arasına yerleştirilen paneller paneller bir aküyü 10 saatte dolduruyor. Tam dolu akü ise aydınlatma ihtiyacı 150 watt olan bir evin 8 günlük enerjisini karşılıyor.

AMAÇ ENERJİ ÜRETİMİ SAĞLAMAK!
Zeynep Özdemir, pencerelerde enerji üretimi üzerine bir proje hazırladıklarını, amaçlarının, çift cam içerisine güneş pillerinin entegre olabilmesini gösterip enerji üretimini sağlayabilmek olduğunu söyledi. Sistemin kapalı olması nedeniyle deforme durumundan da uzak olduğuna dikkat çeken Özdemir, panellerin pencerenin görüntüsünü kapatıyor gibi gözükmesine rağmen geniş camlarda bunun söz konusu olamayacağını belirtti.

GERİ DÖNÜŞÜ ÇOK YÜKSEK”

Bir camdan 70 watt enerji elde etme kapasitesinin bulunduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti: “Camlar daha büyük oldukça da kazanacağımız enerji de doğal olarak artıyor. Bu pencereden 70 watt enerji üretirken çok daha büyük pencerelerden 300 watt enerji üretip bunu çok uzun sürelerde kullanabiliriz. 70 watt enerjiyi evde 8 gün boyunca aydınlatmada kullanırken 300 wattlık bir enerjiyi belki 15 gün kullanabileceğim. Geri dönüşü çok yüksek. Yüksek katlı binalar ve iş merkezleri aslında bizim temel pazar hedefimiz. Buralara alanın tamamı camdan oluştuğu için iyi bir enerji üretim merkezi olabilir. Bu enerji priz akımında da kullanılabilir. Ofis malzemelerinin tamamına yakınında kullanabilirsiniz. Tabi akünün boyutu arttıkça farklı alanlarda da kullanılabilir. Ne kadar çok pencerede kullanırsak o kadar bize o kadar çok geri dönüşü olur. Enerji kazanmış oluruz ve enerji tasarruf etmiş oluruz.”

İKİ PENCEREDEN ELDE EDİLEN ENERJİ 8 GÜN BOYUNCA KULLANILABİLECEK”
"Sistemi evin iki penceresinde kullanmış olsak elektrik faturasında yüzde 30'luk bir kazanç sağlamış oluyoruz. İki pencereden elde edilen enerji 8 gün boyunca kullanılabilecek" diyen Özdemir, sistemin, evin pencerelerinin tamamına yapılmış olsa ve akünün de kapasitesi artırıldığı zaman bir evin tüm ihtiyaçlarının yarısını ısıtmada dahil karşılanabileceğini vurguladı. Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz