Son dönemde dövizde olan dalgalanmalar ve yüzde 18’lik KDV vergisinden dolayı zor günler geçirdiklerini ifade eden Bilgisayar Programcısı Feyzullah Gürün, bilişim sektörünün son durumu ile ilgili bilgiler verdi. Alımlarda olduğu gibi satışlardan da devletten KDV’ye yönelik bir indirim beklediklerini söyleyen Gürün, istedikleri gibi satış yapamadıklarını ve ellerinde olan ürünlerin erimediğini kaydetti. “Bilişim sektöründe KDV’nin aşağı çekilmesi demek bilişim sektörünün hareketlenmesi demektir” diyen Gürün, son 7-8 aydır cirolarında gözle görülür bir düşüşün olduğunu belirtti. KDV’nin yanı sıra dövizdeki dalgalanmalarında sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Gürün, “Bizim işimiz teknolojik malzemeler üzerine olduğu için ve dolayısıyla teknolojik ürünleri de biz dolar üzerinden aldığımız için bu konuda da bizim zararımız oluyor” dedi.

YETKİLİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ’
KDV indirimi için yetkililerden destek beklediklerini ifade eden Gürün, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Her sektör gibi tabii bilişim sektörü de ticari bir satış kanalıdır. Sektöre verdiğimiz hizmetler, sektöre verdiğimiz makineler bunlar haliyle KDV ile oluyor. Biz alımlarda olduğu gibi satışlarda da devletten KDV’ye yönelik bir indirim yapmak istiyoruz ve dolayısıyla satış yapmak istiyoruz. Devletimizin KDV’yi yüzde 18’den aşağıya çekmesi demek, bizimde indirim yapmamız demektir. Devletimiz bu indirimi beyaz eşyalarda yaptı. Ümit ediyorum ki bu indirim teknolojik aletlerde de olur. Çünkü biz satış yönünde zorluklar yaşıyoruz. Elimizde ki stoklar erimiyor ve büyük çoğunluğu elimizde kalıyor. Mevcut stoklarda ki ürünlerin KDV’si yüzde 18’le bize geldi. Alımlarda zaten KDV’yi peşin ödüyoruz. Satarken de tabii mecburen müşterimize bu oran dâhilinde satış yapıyoruz. Yani bilişim sektöründe KDV’nin aşağı çekilmesi demek bilişim sektörünün hareketlenmesi demektir. Yetkililerimizden böyle bir destek bekliyoruz. Çünkü yaklaşık 7-8 aydır cirolarımızda gözle görülür bir azalma var. İnşallah ilerleyen günlerde sektörde bir kıpırdanma bekliyoruz.”

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE KAR MARJLARI ÇOK DÜŞTÜ’
Bilişim sektöründe kar marjlarının düştüğüne vurgu yapan Gürün, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bakıyorsunuz bir bilgisayar firması doğru düzgün bir destekten faydalanamıyor. Bakın bilgisayar firmalarının yaptığı iş aslında çok kapsamlı bir iştir ve bunların hepsinde bilgi, beceri, birikim gereklidir. Bu kadar teferruatlı bir iş yapan bilgisayar firmaları hak ettiği parayı kazanmıyor. Bundan dolayı da sektör çok fazla bir mesafe alamıyor. Zaten Kahramanmaraş’ta bilişim sektörü yok gibi bir şey.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz