Gelişen teknoloji bilgisayar kullanımını da arttırdı. Peki bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bilgisayar alırken marka önemli midir? Bu ve bunun gibi soruların cevabını sizler için araştırdık.

Kendini sürekli yenileyen teknoloji ürün çeşitliliğini de beraberinde getiridi. Çeşitlilikler arasında bilgisayar seçebilmek kolay olmasa gerek. Tüm soruların cevabını Kahramanmaraş Manşet Gazetesi olarak siz değerli okuyucularımız için hazırladık. İşte haberimizin ayrıntıları:
Bilgisayar alırken öncelikle kullanım alanının belirtilmesi gerektiğinin altını çizen Bilgisayar Teknik Servis ve Uzmanı Mustafa Kulbilge, Her bilgisayarın ayrı özellik ve kullanım alanlarının olduğunu söyledi. Kutlubilge, “Bilgisayarın her alanda kullanılan bir araçtır. Günümüzde artık hemen hemen herkesin evinde bir ya da birden fazla bilgisayar bulunmaktadır. Kimisi masaüstü bilgisayar kullanmayı tercih eder, kimisi de notebook (diz üstü bilgisayar, laptop) tercih ederler. Öncelikle bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevaplarını verelim. Bilgisayarda önemli olan nedir, laptop alırken neye dikkat edilmeli, laptopun özellikleri ile masaüstü bilgisayar arasında nasıl bir fark vardır, ucuz bilgisayar nasıl toplanır, bilgisayar özellikleri neye göre seçilmeli, bu konular bunların hepsini kapsıyor” dedi.
'BİLGİSAYARLARI İYİ TANIYALIM'
Bilgisayar parçaların ne işe yaradığını ve ne olduğunu anlatan Kulbilge, şu sözlere yer verdi: “Öncelikli olarak kaba tabirlerle bilgisayar parçalarını kısa olarak tanıyalım. İşlemci (CPU): Bilgisayarın beyni diyebileceğimiz bir parçadır. Bilgisayarın gerçekleştireceği işlemlere temel oluşturan kısımdır. İşlemci olmadan bilgisayar olmaz. Anakart (Motherboard):Bilgisayarımızda bulunan bütün parçaların ve çevre birimlerinin bağlandığı elektronik karttır. Anakart bilgisayar ilk açıldığında kendi yazılımı olan BIOS’u barındıran kısımdır. Diğer bütün parçalar doğrudan anakartın (motherboard) üzerine takılır ve anakart yardımıyla birbirleriyle iletişim sağlarlar. RAM (Read Access Memory):Bilgisayarda bilgilerin geçici olarak hafızada tutulduğu kısımdır. Bilgisayarımızda bulunan RAM miktarı yükseldikçe işlemciye düşecek yük miktarı da azalacaktır. Ekran Kartı ( Graphic Card ):İsminden de anlaşıldığı üzere bilgisayardan görüntü çıkışı aldığımız birimdir. Sabit Disk ( HDD, Harddisk ):Bilgisayarımızdaki verilerin ve işletim sisteminin bulunduğu birimdir. Optik Sürücüler ( CD/DVD/Blueray):Bilgisayara dışardan veri girişini sağlamak veya bilgisayarımızda bulunan verilerin CD-DVD-BlueRay gibi disklere kopyalayabilmemizi veya bu disklerdeki verileri okuyabilmemizi sağlayan birimdir. Güç Kaynağı (Power Supply):Masaüstü bilgisayarlar için olmazsa olmaz parçalardan bir tanesidir. Adından da anlaşılacağı üzere bilgisayarımızın bileşenlerine güç veren kısımdır.”
'NEDENLERİ TAM OLARAK BELİRLEDİKTEN SONRA'
Bilgisayar almak isteyenlere, bu işin püf noktalarını anlatan Kulbilge, “Bilgisayar alırken dikkat etmemiz gerekenler ise; Öncelikli olarak bilgisayarı hangi amaç doğrultusunda alacağımızı çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Yani bilgisayarı sadece evde ve iş yerinde internete girebilmek ve çocuklarınızın ödevlerini yapabilmek, şirket mailleşmeleri, ofis programları için mi, yoksa çoğunlukla oyun oynamak ve internete girebilmek için mi veya iş gereği grafik tasarım programları kullanabilmek için mi bilgisayara ihtiyacınız var. Bu nedenleri tam olarak belirledikten sonra bilgisayarınızın nasıl bir özelliğe sahip olması gerektiğini ufak tefek kafanızda tasarlamaya başladınız demektir. Sadece internet, ofis işleri ve çocuklarınızın ödevleri için bir bilgisayar veya laptop alacaksanız çok fazla özelliğe ihtiyacınız yok demektir. Bu işlemleri gerçekleştirebileceğiniz bilgisayarı veya laptopu çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. Masaüstü bilgisayar için piyasada bulunan en uygun fiyatlı işlemci (CPU), işlemcinize uygun anakart (motherboard), en uygun fiyatlı ve anakartınızla uyumlu RAM, ekran kartı almanıza gerek yok anakart seçerken on-board ekran kartı özelliği olan bir anakart yeterli olacaktır, 250 GB veya üzeri sabit disk (HDD), DVD+RW ve 300 watt kasadan oluşan sistem ile bu ihtiyacınızı çok rahat karşılarsınız. Laptop için fiyatı en uygun olan bir notebook çok rahat işinizi görmenize yardımcı olacaktır. Bu işlemler için gerekli olan masa üstü bilgisayar veya laptop için bütçeniz bin lirayı geçmeyecektir” ifadelerini kullandı.
'DONMA SORUNU YAŞAMADAN'
Yüksek performans bilgisayarlarda ne yapılacağını anlatan Kulbilge, yoğun grafik yapacak olan kişilerin veya oyun oynamak isteyenler için alınması gerekn bilgisayarı anlattı. Kulbilge, “Oyun oynamak için bir masaüstü bilgisayar veya laptop almak istiyorsanız, bilgisayarınızın bileşenlerinin biraz üst düzey olması gerekmektedir. Özellikle son çıkan oyunları çok rahat donma sorunu yaşamadan oynamak istiyorsanız bütçenizin en az iki bin lira gibi bir seviyeden başlıyor olması gerekmektedir. Çünkü işlemciniz üst düzey bir işlemci, seçtiğiniz işlemciye uygun üst dizey bir anakart, en az 8GB RAM, üst düzey bir ekran kartı, hızlı işlem yapan bir sabit disk (HDD), 750 watt power supply ve bu parçaları yerleştirebileceğiniz bir kasaya ihtiyacınız olacaktır. Laptoplar için ise parçaların birbiriyle uyumluluğunu çok fazla düşünmenize gerek yoktur. Çünkü laptoplar zaten bütün parçalar birleştirilmiş olarak satılmaktadır. Sadece belli başlı bilgisayar bileşenlerini bilmeniz Laptop – notebook seçiminizde yeterli olacaktır. Bu parçalar işlemci – ram – ekran kartıdır. Grafik tasarım, çizim programları, render almak için bir bilgisayara ihtiyacınız var ise, öncelikli olarak bilgisayar seçiminizin masa üstü bilgisayardan yana olması gerekir. Çünkü masa üstü bilgisayarlarda bilgisayarınızın bileşenlerini özgürce seçebilirsiniz ve istediğiniz parçaları bilgisayarınızın kasasına koyabilirsiniz. Laptoplar için bu geçerli değildir, laptop firmalarının üretmiş olduğu sabit sistemlerden birini tercih etmek zorunda kalabilirsiniz. Masa üstü bilgisayar için aynı oyun bilgisayarında olduğu gibi işlemcinizin üst düzey bir işlemci, seçtiğiniz işlemciye uygun üst düzey bir anakart, bu işler için en önemli parçalardan biri olan ekran kartı seçiminizi de dikkatli bir seçikle çok iyi araştırarak yapmanız gerekmektedir. Ekran kartınızın özelliklerini iyi bir şekilde öğrenmelisiniz. Sabit disk olarak yüksek hızda sorunsuz bir şekilde çalışan solid state disk (SSD) kullanmanız işlemlerinizi daha hızlı yapmanıza yardımcı olacaktır. Power Supply yani güç kaynağı da bu sistem için çok önemlidir. 80 Plus 750watt ve üzeri bir power supply tercih etmeniz sisteminizin daha stabil çalışmasına katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz