Proje hazırlıklarına 2015 yılında başlanan ve 2017 Mart ayında AB projesi olarak hayata geçirilen, bu kapsamda da alınan 4 milyon Euroluk destekle KSÜ Karacasu Yerleşkesine kurulan Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi, gelecek adına umut vaat ediyor. Yapılan çalışmalarla Kahramanmaraş’ın yanı sıra bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen faaliyetlere katkı sunması hedeflenen 3 D Modelleme Merkezi’nde kentte yer alan meslek gruplarının ve kültürel miras niteliğindeki değerlerin ön plana çıkarılması planlanıyor. Özellikle kuyumculuk bölümünde okuyan öğrenciler için oldukça yararlı olan projenin Sorumlusu Öğr. Gör. Mustafa Söyler, “Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi, yüzde 90 KSÜ, yüzde 5 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve yüzde 5 Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ortaklığıyla yürütülecektir. Projemiz, Türkiye çapında kabul gören 9 AB projesinden biri. AB’den alınan 4 milyon avroluk destekle Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezinin makine ve ekipman kapasitesi arttırılarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz” dedi.

“SOSYO-EKONOMİK OLUMLU SONUÇLARI DA BERABERİNDE GETİRECEK”
Söyler, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Proje, sektördeki iyileşmenin yanında sosyo-ekonomik olumlu sonuçları da beraberinde getirecek. Firmaların Ar-Ge ve Ür-Ge harcamaları için ayırdıkları bütçeler, merkezdeki faaliyetlerle minimize edilmesi sağlanacak. Dışa bağımlılığı ortadan kaldırarak hem zamanı hem de işgücünü daha kârlı alanlara kaydıracaktır.”

AB’DEN 4 MİLYON EUROLUK DESTEK ALINDI
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Kuyumcular Odası ortaklığıyla hayata geçirilen Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi’nin geliştirilmesi için Avrupa Birliği’nden (AB) 4 milyon avroluk proje desteği sağlandı. AB Rekabetçi Sektörler Programı 2. Dönemi Çağrı Sonuçları Basın Duyurusu ve Protokol İmza Töreni, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü ve AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger’in himayelerinde 23 Ocak 2018 Sheraton Ankara Hotel & Convertion Center’da proje ortaklarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

ŞİMDİYE KADAR 1.7 MİLYON TL HARCANDI
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren kuyumculuk ve imalat sanayii sektörlerine önemli katma değer katacak olan Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi’ne bugüne kadar Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle 1.7 milyon lira harcandı. 3D Modelleme Merkezinin geliştirilerek daha geniş imkânlara kavuşabilmesi için AB ‘Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı Eylem 1’, özel sektörün geliştirilmesi kapsamında ilan edilen ‘Faaliyet 1,1 İmalat Sanayi, İmalat Sanayiinde Rekabetçiliğin Artırılması ve Değer Zincirlerinin Güçlendirilmesi Çağrı Rehberi’ çerçevesinde hazırlanmış olan 179 referans numaralı ‘Development of Desing and 3D Modelling Center‘’ isimli 4 milyon avroluk AB projesi, Kuyumcular Odası Başkanlığı adına KSÜ yürütücülüğünde kabul edildi.

MARKALAŞTIRILACAK
Proje kapsamında bölge planına uygun olarak başta kuyumculuk olmak üzere bakalit ve mutfak eşyası sektöründe Ar-Ge, Ür-Ge ve tasarım çalışmalarının yapılabileceği, bünyesinde tasarım ve eğitim laboratuvarları ile atölye barındıran bir merkez oluşturulacak. Kaliteli ürünün üretim artışıyla birlikte nitelikli eleman yetiştirilerek eleman istihdamını da artırmayı hedefleyen proje, günümüz bilgisayar teknolojisi en iyi şekilde kullanılarak katma değer oluşturacak. Proje ile birlikte nitelikli teknik eleman yetiştirilerek ilgili alanlardaki ürün çeşit ve kalitesinin yükseltilmesi, markalaşarak il ve bölge ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.

REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Merkezde elle tasarım, döküm ve 3D baskı eğitimi ile başta kuyumculuk olmak üzere ilgili sektörlerde çalışan işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ve tasarımcılar yetiştirilecek. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte üretilen prototiplerle il dışı tedarikçilere olan bağımlılığın azaltılması, modelleme konusunda hızlı hareket edilerek tasarım aşamasında kaybedilen zamanı ortadan kaldırmak suretiyle ilimizde markalaşmaya yönelik yeni ürün ve modelleme konusunda yerel firmaların cesaret ve rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz