Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı tutarının yeniden belirlenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; Harçlar Kanunu’na bağlı (8) sayılı tarifenin ‘VIII- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı’ başlıklı bölümün (1) numaralı fıkrasında yer alan maktu harç tutarı bin 500 lira olarak yeniden belirlendi. Ayrıca Yurt dışından kaydı yaptırılmadan ülkeye sokulan ve klonlanmış IMEI numarası ile kullanılan cep telefonları için harekete geçildi. Meclis'ten geçen düzenleme ile söz konusu cihazlar 4 ay içerisinde iletişime kapanacak. Cihazını kullanıma açtırmak isteyenler ise Hazine ve Maliye Bakanlığı muhasebe birimi hesabına 1 yıl içerisinde 250 TL ödeyecek. Öte yandan GSM operatöründen 12 yâda 24 ay taksitli telefon alanlar da taksitleri bitmeden telefonları satamayacak.

Elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştirilmiş ya da kopyalanmış cihazlara yönelik düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni uygulama kapsamında elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olan cihazlar 4 ay içerisinde iletişime kapatılacak. Cihazlarını yeniden kullanıma açmak isteyenler ise 1 yıl içerisinde 250 TL ödeyerek telefonunu haberleşmeye açtırabilecek. Yine aynı düzenleme kapsamında uzun yıllar kesintisiz sinyal alınamayan cep telefonlarının ise kaydı silinecek.

70 MİLYON TELEFON İNCELENİYOR
Türkiye'de mobil cihaz kayıt sistemine kaydolmadan hiçbir cep telefonu aktif olarak kullanılamıyor. Sistemde ise 270 milyon cep telefonuna ait IMEI numarasının kayıtlı olduğu biliniyor. Kayıtlı 270 milyon cep telefonunun 70 milyonundan 7 yıl ve daha uzun süredir sinyal alınamıyor. Yapılan araştırmalarda ise söz konusu cihazlar üzerinden klonlanan IMEI numaraları ile yurt dışından vergisiz şekilde ülkeye sokulan çok sayıda cep telefonunun kullanıma açıldığı tespit edildi.

AF NİTELİĞİNDE SON BİR ŞANS
Uzun yıllardır gündeme gelen sorunun kökten çözümü için beklenen düzenleme geçtiğimiz günlerde içerisinde yer aldığı Torba Yasa ile Meclis'ten geçti. Düzenlemeyle birlikte bu konumdaki cep telefonlarının sisteme kayıtlı hale getirilmesi için cihaz sahiplerine af niteliğinde son bir şans da verildi.

4 AY İÇİNDE İLETİŞİME KAPANACAK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olmakla birlikte düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olan cihazlar ile kurumun uluslararası dolaşım hizmetleri çerçevesinde yaptığı düzenlemelere uymayan cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmesi 4 ay içinde engellenecek.

250 TL ÖDEYEN TELEFONUNU KULLANABİLECEK
Düzenlemenin kapsamına giren cihaz kullanıcılarına da af niteliğinde son bir şans tanınacak. Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 yıl içinde başvuru yaparak 250 lira tutarındaki kayıt ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı muhasebe birimi hesabına yatıran kullanıcıların cihazları elektronik kimlik bilgisi ilgili abonenin numaralarıyla eşleştirilerek kullanıma açılacak.

7 YIL SİNYAL ALINAMAYAN TELEFONUN KAYDI SİLİNECEK
Sisteme kayıtlıyken kesintisiz 7 yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgileri ise kayıtlı olmaktan çıkarılacak. Bu 7 yıllık sürenin hesaplanmasında kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki süre de dikkate alınacak.

BAŞVURANIN KAYDI YENİDEN YAPILACAK
Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazların kullanıcılarının, BTK düzenlemeleri çerçevesinde başvuru yapmaları halinde cihazların elektronik kimlik bilgileri tekrar kayıtlı hale getirilecek.

YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRMENİN ARTIK BİR CAZİPLİĞİ KALMADI”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Deka Turkcell Mağazaları Genel Koordinatörü Recep Bilgiç, “Yolcu beraberliği ile getirilen telefonlarla ilgili yasal bir güncelleme oldu, resmi gazetede de yayınlandı. Bu güncellemeye göre normalde 500 TL olan bir harç vardı. 500 TL'den 1500 TL'ye yükseltildi. Yurt dışından telefon getirmenin artık bir cazipliği de kalmadı. Şu an Türkiye'deki fiyatların üstüne çıkacak. Bu düzenlemeyle birlikte yurt dışına yolcuyla birlikte telefon getirmek cazip olmaktan çıktı. Buradaki bayileri tercih etmeleri, müşterilerin daha da yararına olacaktır. Taksitli telefon numaraları yani bu operatörlerden taksitli alınan cep telefonları var. Zaman zaman bunu bir kredi aracı gibi kullanan aboneler olabiliyordu. Telefonu hattının üstüne taksitle alıp daha sonra telefoncuda paraya dönüştürenler oluyor. Bununla ilgili de yasal bir düzenleme geliyor. Taksileri ödenmeden, sadece tanımlanan hat üzerine o telefon çalışacak. Başka bir hatta çalışması engellenecek. Telefonu alıp satmayı engelleyen bir düzen olacak aslında. Genellikle böyle alan müşterilerin ödememe olasılıkları biraz daha yüksek oluyordu” dedi.

TELEFON FİYATLARINDA DÜŞÜŞ VAR”
Sektörün son durumuyla ilgili de bilgi veren Bilgiç, şu anda telefon fiyatlarında düşüş olduğunu söyledi. Bilgiç, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Piyasada telefon sektörü hareketli. Şu an yaz aylarındayız ve bu yoğun bir dönem. İnsanlar telefonlarını değiştiriyorlar. İletişim sektörü kış aylarına göre daha hareketli oluyor yani. Çünkü insanlar daha fazla gezip, fotoğraf çekiyorlar. Mobilleşiyorlar. Telefon değiştirme sıklığı geçmiş yıllara göre biraz daha azaldı ama hala insanımız teknoloji seviyor. Takip de ediyor. Şu an Türkiye'ye baktığımızda bu işte iyi durumda. Dövizin düşmesiyle birlikte telefon fiyatlarında da düşüşler oluyor. Marka ve model ayrımıyla açıklamalar geliyor. %10 civarında bir düşüş var.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz