Birçok anlamda faydası ve zararı bulunan teknoloji, her geçen gün insanların hayatını şekillendirmeye devam ederken, bağımlılık derecesiyle de olumsuz etkiliyor. Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan teknoloji bağımlılığının önüne geçebilmek ve Türkiye'de yaygınlığını araştırarak etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu çalışma başlatıyor. Teknoloji bağımlılığı masaya yatıran komisyonun başkanı Nabi Avcı, “Ülkemizde de dünyada da aileler, çocuklarının nasıl büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu yetirince bilmiyor olabilir. Bilgisayar başında oturan çocuklarının zararsız bir meşguliyet içinde olduğunu düşünüyor olabilir. Oysa kontrollü ve bilinçli kullanılmadığı zaman bu bilişim teknolojileriyle kurulan ilişkilerin çok vahim sonuçlarının olabileceği görülüyor Ülkemizde de dünyada da aileler çocuklarının nasıl büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu yeterince bilmiyor olabilir. Bilgisayar başında oturan çocuklarının zararsız bir meşguliyet içinde olduğunu düşünüyor olabilir. Oysa kontrollü ve bilinçli kullanılmadığı zaman bu bilişim teknolojileriyle kurulan ilişkilerin çok vahim sonuçlarının olabileceği görülüyor. Bunun için kurulan komisyonumuz, teknoloji bağımlılığı nedir, Türkiye’de yaygınlık oranı nedir, ne tür toplumsal ve bireysel sorunlara yol açmaktadır, bu bireysel ve toplumsal sorunların çözümü için her birimizin kişisel olarak, anne baba olarak, eğitimci olarak, devlet kurumları olarak, sivil toplum kuruluşları olarak ‘ne yapmalıyız’ı sorgulamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Biz de Manşet Gazetesi olarak TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nun çalışma başlattığı teknoloji bağımlılığını Kahramanmaraş halkına sorduk.

İşte teknoloji bağımlılığı hakkında aldığımız cevaplar;

“TEKNOLOJİ HAYATIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU”

Emin Demir

Teknoloji şuan her yerimizi sardı. Cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar, akıllı TV’ler, akıllı buzdolapları artık hayatımızın vazgeçilmezleri oldu. Her alanda teknolojiden faydalanıyoruz. Tabi olumlu etkilerinin olduğu gibi olumsuz etkileri de var. Olumlu anlamda örneğin eğitimde kullanılıyor, sağlıkta kullanılıyor, bilgi edinmede kullanılıyor. Olumsuz olarak da internette çok fazla vakit geçiriyoruz. Özellikle çocuklar oyunlara çok fazla takılıyor, iletişim kopukluğu oluyor bu insanlarda. Konuşma özgürlüğü kalmadı, örneğin bir arkadaşımızın doğum gününü kutlayacaksak telefondan mesaj atıyoruz, bayram arıyor halini hatırını soruyor ama birebir muhatap olmuyor.

“KULLANA KULLANA BAĞIMLI HALE GELDİK”

Artık teknolojiyi kullana kullana bağımlı hale geldik ve o olmadan yapamıyoruz. Teknoloji mağazasında çalıştığım için günümün neredeyse tamamını telefonla, tabletle ya d a bilgisayarla geçiriyorum. İş saatleri dışında da yine teknolojiyi bırakmıyoruz, sosyal medya sayfalarında vakit geçiriyoruz. Hemen hemen günümüzün beş saati de öyle gidiyor. Vatandaşlar teknolojiyi kullanmak istiyorlar, sürekli bir araştırma içerisindeler ve sürekli teknolojiyi takip ediyorlar. Her zaman en son çıkan model bende olsun istiyorlar. Bu sorunu önlemek için toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerekiyor. En son çıkanı aldığında eski telefonuyla aynı işi yapabileceği anlatılsa bence bir nebze önüne geçilebilir.

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”

Eda Kahraman

Teknoloji şuanda yaygın bir şekilde hayatımızın her yerinde. Çevremizde olsun, ailemizde olsun, eğitim ya da diğer yönlerden olsun teknolojiyi fazlasıyla kullanıyoruz. Kötü olduğu gibi olumlu yönleri de var tabi. Eskiden insanlar daha çok kitap okurdu ama şuanda 7 gün 24 saat telefonla geçiyor. Telefon olsun, tablet olsun hiç elimizden bırakmıyoruz, oyunlar oynuyoruz. Bir uyku sırasında bağlılığımız yok. Ders çalıma noktasında ya da yeni bilgiler edinme noktasında kullanılma çok faydalı ama çok az zaten. Örneğin bir aile dostumuzu ziyaret ediyoruz, ortamda bulunan 10 kişiden 7’si telefonla oynuyor, mesajlaşıyor, sohbet edilmiyor. Eskisi gibi sohbet filan kalmadı. Teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için belki internet fiyatları daha da artırılabilir, ulaşım daha zorlaşabilir. Çocuk yaştaki kişilere tablet ya da telefon verilmemeli daha çok okul ve eğitim yönünden desteklenmeli. Bence bu şekilde önüne geçebiliriz, her şey ailelerde bitiyor.

“TEKNOLOJİ BİR AİLENİN KATLEDİLMESİNE VESİLE OLDU”

Muhsin Esenceli

Teknoloji bağımlılığına belli bir sınırlama getirilmesini bende çok istiyorum. Çünkü özellikle kendi çocuklarımdan şikayetçiyim, hiçbir şekilde önüne geçemiyorum. Faturalardan yakınmak gibi değil de çocukların ders, aile ve çevre anlayışı bitti. Artık insanlar yüz yüze bakmaz oldu, her şey telefon üzerinden yapılıyor. Din, ırk, yiyecek, içecek giyecek, siyaset her şey telefon ve internet üzerinden yapılıyor. İnsanların arasında ne güven, ne de ilişki bitti. Buna belirli bir sınırlama getirilmesini tabi ki istiyorum. Özellikle 18 yaş altına, çünkü yanlış şeylere çok kolay ulaşılabiliyor çağımızda. Örneğin geçen gün bir ailenin katledilmesi. Siyanüre bir çocuk nasıl ulaşabiliyor, ülke ajanlarının bile çok zor ulaşabildiği siyanüre bir çocuk internet üzerinden ulaşabiliyor. Yurt dışından uyuşturucu getirtebiliyor, gizli saklı olarak. Bunların önüne geçemiyorum ama eskiden olsaydı her şey gözümüzün önündeydi. Çevremizdeki insanlar senin oğlunu şurada gördük, kızını burada gördük diyordu. Şimdi onu göremiyoruz çünkü insanlar artık yüz yüze bakamaz, kimse kimseyi görmez hale geldi. 18 yaş altı için bir sınırlama istiyorum. Teknolojinin zaten içerisindeyim, günümün en az 15 saatini telefon ya da teknolojiyle geçiriyorum.

“BİR GENÇ OLARAK TEKNOLOJİ BAĞIMLISIYIM”

Mükremin Fidan

Aslında bende bir genç olarak teknoloji bağımlısıyım. Ben çok fazla bilgisayar oyunları oynuyorum, telefona zaten ülkece veya dünyaca bağımlıyız. Günümün uyku hariç neredeyse tamamı bu şekilde geçiyor. Yani bu durum aslında benim için bir zevk, hobi gibi bir durum. Hoşlandığım bir şey önüne geçmeyi de düşünmüyorum. Boş vakitlerimde ilgilenmeye çalışıyorum elimden geldiğince. Onun yerine daha faydalı çalışmalar da tabi ki yapılabilir.

“TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINI İSTESEK HALLEDEBİLİRİZ”

Oğuzhan Toplama

Teknoloji bağımlılığı gerçekten de çok zararlı bir şey. İnsanlar için bence bir gelecek vaat etmiyor. İnsanların geleceği açısından tehlike yaratıyor. Bence teknoloji dediğimiz aletlerle ilgilenmeyi bırakmalıyız. Ben hemen hemen her günümü telefonla geçiriyorum, sürekli elimde. Sosyal medyalarımız zaten fazlasıyla var hepsini takip edince belli bir vakit zaten geçiyor. Üstüne bir de oyun oynuyoruz, bazen saatlerce telefonda oynadığımız oluyor. Tabi faydalı yönleri de var, düzgün kullanılırsa. Hemen hemen bütün işlerimi internetten ya da telefondan halledebiliyorum. Teknoloji bağımlılığının bana çok fazla zarar verdiğini düşünüyorum. Telefonu çok fazla elime almamak, farklı uğraşlarla ilgilenmek istiyorum ama biraz oluyor tabi ki. Teknoloji bağımlılığını istesek bence halledebiliriz.

(Haber: Emre Akkış-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz