KSÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri Eray Sakarya ile Mehmet Akif Kavan, Prof. Dr. Ahmet Alkan’ın danışmanlığında askeri operasyonlarda kullanılmak üzere Pratik 5000 ismini verdikleri bir robot geliştirdi. Paletleriyle karada, kanatları ile de havada hareket edebilen robotla Gaziantep'te gerçekleştirilen TEKNOFEST'e katılan Sakarya ve Kavan, Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde Türkiye birincisi oldu. 15 bin lira da ödül alan Eray Sakarya ile Mehmet Akif Kavan, Prof. Dr. Ahmet Alkan ile birlikte KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can'ı makamında ziyaret etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun projeyle yakından ilgilendiğini belirten Sakarya, "İçişleri Bakanımız projemize oldukça ilgi gösterdi ve geliştirilmesi için talimat verdi. Sayın Bakanımızın bu talimatından sonra robota mini dronelardan oluşan bir savunma sistemi eklemek için çalışmalara başladık" dedi.

PRATİK 5 BİN ROBOTU

Birincilik ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Eray Sakarya, Pratik 5 bin robotunu 1 yıl gibi bir süre 5 bin lira harcayarak geliştirdiklerini söyledi. Sakarya, "Arkadaşım Mehmet Akif Kavan ile birlikte askerlerin operasyon yaparken tehlikeli olabileceği tünel, mağara gibi mekanların 3 boyutlu olarak haritalandırılması için bir robot tasarımı geliştirdik. Bu tasarımın asıl taşıma sistemi paletler fakat paletlerle geçemeyeceği yer olduğunda kanatları 15 santimetreye kadar açılarak drone şeklinde engeli aştıktan sonra paletlerle tekrar yoluna devam ediyor. Robot üzerinde görüntü aktarımı yapabilen bir kamera sistemi mevcut. Bu kamera sistemi görüntüyü canlı olarak pilotun gözündeki gözlüğe aktarıyor ve ek bir kontrole gerek kalmadan pilot başını çevirdiği her yöne robot üstündeki kamerayı çevirebiliyor. Ek olarak tünel içerisinde herhangi bir metan  gazı olup olmadığını veya tuzaklanmış herhangi bir anti personeli mayını olup olmadığını da tespit edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN TALİMAT VERDİ

Robotun TEKNOFEST'te çok büyük ilgi gördüğünü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın standı ziyaret ederek robot hakkında bilgi aldığını belirten Sakarya şöyle devam etti: "TEKNOFEST'te çok yoğun ilgi vardı projemize. Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde birinci olduğumuz için Sayın İçişleri Bakanımız da standımızı ziyaret etti ve ona da sunum yaptık. İçişleri Bakanımız projemize oldukça ilgi gösterdi ve geliştirilmesi için talimat verdi. Sayın Bakanımızın bu talimatından sonra robotumuzun 3'üncü prototipini geliştirmeyi hedefliyoruz. Robot üzerinde bir savunma mekanizması bulunacak Bu savunma mekanizması mini drronelardan destek alacak ve mini dronelar üzerlerindeki 3 milimetrelik mermiyle hedefi etkisiz hale getirecek.Bunu hayata geçirmek için arkadaşımla birlikte çalışmalara başladık" diye konuştu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise Eray Sakarya, Mehmet Akif Kavan ve Prof. Dr. Ahmet Alkan’a başarılarından dolayı tebrik edip Maraş işi oyma sandık hediye etti. Rektör Can; eğitimde uyguladıkları sürekli öğrenme, değişim ve gelişme politikasının yeni teori ve teknolojileri ortaya çıkardığını, tüm Türkiye'de olduğu gibi KSÜ'nün de yerli ve milli üretim doğrultusunda çalıştıklarının altını çizdi.

HABER: ORHAN DEMİR

Editör: Mahmut Beyaz