Geçtiğimiz hafta dünya, BM’de yapılan Kudüs oylamasında Trump’ın hayal kırıklığını konuşuyordu. Trump, BM’de yapılan oylamada gerçekten kaybeden taraf mıydı? Ben farklı bir bakış açısı ile ‘hayır’ diyorum.

Bizde güzel bir deyim vardır.’ Bile bile lades denmez’’ABD, farklı bir strateji takip ederek ezber bozucu bir harekete imza attı.

Trump, bugüne kadar hiçbir Amerikan başkanının söz veripte yapamadığı bir ilki gerçekleştirdi. Yahudi lobisinin kutsal hayali için somut bir adım attı. Böylelikle Trump iç siyasette yaşadığı zor günlere karşı panzehir elde etmiş oldu. Dünyaya rest çekerek Amerika’nın derin devleti konumunda olan Yahudi lobisinin desteğini pekiştirmiş oldu.

Hezimete uğrayan tarafın diğer aktörü İsrail’e baktığımızda da tablo hiç de karanlık değil. Netanyahu yanlısı Yisrael Hayom gazetesine baktığımızda madalyonun farklı bir yüzünü görüyoruz. Gazete manşeti: "İsrail için başarı: 35 ülke çekimser kaldı"... Gazete İsrail'in diplomatik çabalarının ve Trump'ın tehditlerinin çok sayıda ülkenin çekimser kalmasına yol açtığını belirtiyor. Gazete için bir makale yazan Ron Prosor, oylamanın yalnızca ABD'nin yaklaşımı için değil, İsrail'in dış politikası için de bir zafer olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Karara destek vermeyi reddeden ülkelere baktığımızda Kanada, Avustralya, Arjantin, Kolombiya, Meksika, Güney Sudan ve Macaristan gibi ülkeleri görüyoruz.

"Bu ülkelerin bir ortak noktası var: İsrail bu ülkeleri stratejik bir hedef olarak seçip ona göre politika izledi. Başbakan Netanyahu bu ülkeleri ziyaret etti ve İsrail onlara maddi yardımda bulunmaya başladı."

Bir de kerhen ‘Evet’ diyen Arap ülkelerina bakalım. Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn. Birleşik Arap Emirlikleri... Bu ülkeler ne kadar samimi ‘Evet’ dediler tartışılır. Şimdilik kendi halklarına verecek bir cevap bulamadıkları için ABD karşıtı oy kullandılar. Şartlar olgunlaştıkça bu ülkelerin yöneticilerinin tavrı da değişecektir.

ABD ve İsrail bu oylamada yarın için güçlerini test ettiler. Çekimser 35 ülkenin yanında oylamaya katılmayan 21 ülkenin haksız bile olsalar yanlarında olduğunu anladılar. Ve bu sayıyı artırmanın hesaplarını şimdiden yapmaya başladılar.