Ülke olarak vergilerin altında ezildiğimiz bir gerçek. Artık yeter dediğimiz bir çok vergi kalemi var ne yazık ki. Kazandığımızdan elbette devletimiz yatırımlarını rahat yapabilsin diye vergimizi vereceğiz ama… mesela durduk yere motorlu taşıtlar vergisine önce %40 sonra ayarlamayla yapılan %25 zammı anlamak mümkün değil.

Devletin yatırım yapabilmek için vergi alması çok doğal ama kendi parasını üretmeden bunu sadece halktan sağlamaya çalışması sıkıntı. Birkaç gün önce yerli otomobil müjdesini yetkililerden duyduk. Önce 2019 yılı telaffuz edildi, sonra 2021 yılına revize oldu üretim zamanı. Az önce Mercedes markasının 2017 model CLA modelinin 200 amg fiyatına baktım. Vergiler hariç liste fiyatı 108.898 TL. Vergiler dahil edilince fiyatı 206.700 TLye çıkıyor. Yani fabrika satış fiyatıyla vergiler dahil satış fiyatı arasında %100’lük bir fiyat farkı var. 108.989 TL’ye bu arabayı satan fabrikanın 50.000 TL maliyeti olduğunu düşünsek söz konusu araçtan edeceği kar 50.000 lira iken, devletimizin ettiği kar 100.000 lira. Mercedes firması bu aracın en az 20 yıl arkasında durmak zorunda yedek parça açısından. Bu kadar zahmet karşılığı devletimizin kazandığı paranın sadece yarısını kazanacak. Ar-ge çalışmalarına, üretim bantlarına milyarlarca dolar para harcayacak.

Şimdi bu örnekten yola çıkarak. Başka bir ülkenin bir markasının üretiminden kar eden devletimiz acaba hangi amaçla yerli üretim araç üretilmesini istiyor. Tamam tabi ki yerli üretim bir otomobilimiz olmasını biz de çok istiyoruz. Yollarımıza uygun donanımlı, uygun fiyatlı, parçasına kolay ulaşılabilir ve ucuz yedek parçalı bir arabamız olmasını kim istemez. Benim burada merak ettiğim acaba az önce saydıklarım gerçek olacak mı? Vergiler dahil edildiğinde diğer bir çok ülkede çok uygun fiyatlara alınabilen lüks otomobiller nerdeyse 2-3 katı fiyata satılırken ülkemde, uygun herkesin kolayca alabileceği bir otomobil üretilip, pazarlanabilecek mi?

Bu sorular sorulurken, bu ülkede neden lüks araçlara sadece zenginlerin bindiğini de sormadan geçemiyorum. Vergiler makul seviyede olsa da parası yeten herkes alabilse. Sadece lüks araçlara da değil. Geçenlerde bir tanıdığım özürlü indiriminden faydalanarak bir araç satın aldı. Aracın vergiler dahil fiyatı 50.000 TL iken vergi indiriminden faydalanarak 25.000 gibi bir rakama satın alabildi aracı.

Vergiler dediğim gibi makul seviyelerde olsa da herkes bütçesine göre kaliteli ve uygun fiyatlı arabalara binebilse. İnşallah bu dileğimiz vergilerle 2-3 katı fiyatına satılmayacak, uygun fiyatlı yerli otomobille gerçek olur. Kim bilir belki olur…