Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan ayının son haftasına girdik. Bizi bugünlere getiren Rabbimize şükürler olsun. Önümüzdeki hafta dünya Müslümanları olarak iki kutsal bayramımızdan ilkini; Ramazan Bayramı'nı idrak edeceğiz. İnşallah bu mübarek bayram günleri İslâm ve insanlık âlemine huzur, barış ve mutlulukları gelmesine vesile olur.

Geçen haftaki; 'Gözler ve kulaklar Büyükşehir'de başlıklı yazımız bir hayli yankı yaptı. Siyasi gündem ile kulislerin yanı sıra vatandaş sohbetlerinin ana mevzuları arasında yer aldı. Kahramanmaraş Büyükşehir'de giden dönem yaşandığı iddia edilen 'Berdel' özel kalem müdürlüğü teklifi şoku ile eski deyimle 1.5 katrilyonluk borç yükü günlerdir konuşulmaya devam ediyor. Daha da günlerce konuşulacağa benziyor.

Yeri gelmişken önemli bir hususu vurgulamakta fayda görüyoruz. Borçları yazarken maksadımız; enkaz edebiyatı yapıp birilerini direkt olarak tu-ka-ka etmek değil. Mevcut fotoğrafı çekerek kamuoyuna sunmaktır maksadımız. Kaldı ki günümüzde borçsuz insan bulmak çok zorken, belediyelerin de borçlarının olması kadar daha doğal bir şey yoktur. Çalışan belediye elbette gücü nispetinde borçlanacak ama önemli olan paraların doğru yerlere ve rantabl (verimli) olarak harcanıp-harcanmadığının ortaya çıkarılmasıdır. Basın olarak görevimiz de kamu adına, halk yararına, denetim görevi yerine getirmektir. Kamu malında tüyü bitmemiş yetimin hakkı bulunduğuna göre, hepimizin görevidir bunu yapmak zaten.

Şu anda elzem olmayan ve Kuzey Çevre Yolu (KÇY) olduğu iddia edilen bir hizmet için 110 milyon liradan fazla bir para harcanıyorsa, Trabzon Bulvarı'nın bir bölümünü sokak yapmak için 12.5 milyon lira gibi (büyük) bir para harcanıyorsa bunun hesabını sormayalım mı? Adeta sokağa atılan ve çarçur edilen kaynakları sorgulamayalım mı? Yanlış yapanın yanına kâr mı kalsın? Bugün ülke genelinde ve belediyelerde yaşanan maddi sıkıntıların kaynaklarını araştırmayalım mı? Bu hizmet ve yatırımları yapanlar eğer doğru yaptıklarına inanıyorlarsa ve de kendilerine güveniyorlarsa yani veremeyecek hesapları yoksa eğer neden gocunsunlar ki zaten. (Kaldı ki biz kimseye haksız bir şekilde ithamda bulunmuyoruz ki; şuradan, buradan malı götürmüş, kaynakları 'cebellezi' etmiş demiyoruz ki.) Şu ana kadar yazdıklarımız da yalanlanmadığına göre demek ki doğru yolda ilerliyoruz.

Ancak gelin görün ki, ilginçlikler de olmuyor değil hani. Kıymetli dostumuz Karaozan'ın da sık sık dile getirdiği gibi; başlara vuruyoruz ama her ne hikmetse ayaklardan ses geliyor. Her devrin kralcıları yine sahneye çıkarak (menfaatlendikleri) krallarına yaranmaya çalışıyorlar. Ama unutulmasın ki, doğrular ile yanlışların er ya da geç ortaya çıkması gibi acı bir gerçek var. Yani; korkunun ecele faydası yoktur. Hayırlısı olsun.

*****

'Kahramanmaraş Büyükşehir'de gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yeni Başkan Hayrettin Güngör'ün 'kadro değişikliği' icraatlarını sorgulamak istemiyoruz. Kendi kadrosunu oluşturmak her yöneticinin elbette hakkıdır. Büyükşehir'de görev yapmış her daire başkanı, her şube müdürü de elbette kötü ve başarısız değildir. İçlerinde iyileri ve görevini hakkı ile yapanlar mutlaka ki vardır. Dışarıdan getirilen taze kanlar ile bunlar yoğrularak inşallah ortaya güzel bir ekip çıkartıp başarılı hizmet ve yatırımlara imza atılır. Umutlu bekleyişimiz devam ediyor.

*****

Borç batağındaki 'Büyükşehir'i düze çıkartabilmek ve zorunlu cari harcamaları karşılayabilmek amacı ile kaynak arayışı için çalışmalar sürüyor. Bu amaçla Belediye'nin elinde kalan nadir arsalar satışa çıkartıldı. Bunların arasında Şeyhadil Mezarlığı'na eklenen bölümde Erkoç döneminde satılan petrol istasyonu yanındaki iki parsel de vardı. Refikimiz Mustafa Karaaslan'ın yazdığına göre; Başkan Güngör söz konusu iki arsayı satış listesinden çıkartmış. Sayın Güngör'ü telefonla arayarak bir Kahramanmaraşlı olarak teşekkür ettim. Bu doğru kararından dolayı buradan da tebrik ediyorum. Bir gazeteci olarak en büyük mutluluğumuz; yanlış veya hatalı bir durum ortaya konulduğunda aklı başındaki yöneticinin uyarıları dikkate alarak duruma müdahalesidir. Başkanlığı döneminde ortak akıla önem vereceğini belirten Hayrettin beyin bu tür kararlarının devam edeceğine inanıyorum. Cenab-ı Allah yar ve yardımcısı olsun.

*****

'SOSYAL MEDYA'DAN: "Üç türlü sessizliğe ihtiyacımız var: Bazen kendimizi, bazen insanları, bazen de dünyayı sessize almaya.. Bunların her birini, doğru zamanda yapmak gerekir. Şöyle ki; insan üzgünken kendini sessize almalı, yorgunken insanları, dünyaya meyli artınca da dünyayı..." (Banu Pakdil)

VATANDAŞ SORUYOR: "Fatih Mehmet Erkoç'un yılmaz savunucusu arkadaşlar!! Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yıllık Erkoç döneminde, şehrin en çok yabancı ağırlayan merkezi Ilıca'ya yaptığı sadece bir tane hizmeti söyleyebilir misiniz?? Bu mu adil hizmet? Bu mu sağlıklı düşünce? Bu mu proje adamlığı?" (Veli Karalar Zaimoğlu)

TEBRİK: Dijital yayıncılık alanında atılım yapan refikimiz Aksu TV'yi tebrik eder; gayretli çalışmalarının hayırlı olmasını temenni ederim.

Ramazan Bayramı'ndan sonra KahramanmaraşTürkiye ve dünya gündemi bir hayli ısınacak. Yüce Mevlamız ülkemiz ile büyük Türk Milleti'ni bela ve musibetlerden korusun.

Şimdiden herkese Hayırlı Bayramlar.