Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden yaklaşık 7 aylık gibi bir süre geçerken kentteki ağır hasarlı olan binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Diğer taraftan kent merkezinde iş yeri bulunan esnaflar için şehrin farklı noktalarına konteyner çarşılar kuruldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen kura çekimleri ile depremzede esnaflara konteyner iş yerleri teslim edilmişti. Daha sonra esnaflar işyerine yerleşti ve satış yapamaya başladı. Şehir merkezinde konteynerdeki esnaflar bir yandan kendilerine verilen 21 metrekarelik alanda satış yapmaya çalışırken diğer taraftan konteynerlerin yağışlı günlerde su alması gibi sorunlarla mücadele ediyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, konteyner çarşılardaki esnafların bir takım istek ve talepleri olduğunu belirterek, konteynerlerin ön tarafına yapılan sundurmaların kış aylarında yetersiz kalacağını söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-09-15 091651

GÜZEL BİR SUNDURMANIN YAPILMASINI ESNAFLAR TALEP EDİYOR

Attarlar Odası Başkanı Cuma Güler, “Kahramanmaraş asrın felaketini yaşadı. Bu felaketten de en çok tabii ki bizim şehir merkezindeki ve çevre mahalledeki esnaflarımız zor durumda kaldı. Büyükşehir Belediyemiz AFAD işbirliğiyle konteyner iş yerleri yaptılar. O gün için belki acil olan buydu. İslahiye’de daha nezih, daha ebatı büyük, daha kışa dayanıklı çelik üzerine prefabrik iş yerleri yapıldı. Gönül isterdi ki onun Maraş'ta da aynısını yapılmasıydı. Ama şimdi artık zannedersem geriye dönüp konteyneri kaldırıp da konteyner yapılmaz. Çünkü şu ekonomik krizde her şeyin belli bir maliyeti var. Ben buradan esnaflardan aldığım bilgi ve istekler doğrultusunda yetkililere sesleniyorum. Kış aylarında, konteynerlerin ön sundurmaları sadece bir bez parçasıyla yapıldığı için yetersiz kalacak. İleriki günlerde olabilecek yağmurda, yaşta, karda, bunlar esnaflarımıza çok büyük zararlar verir. Onun için yetkililerin uygun görmesi halinde bunların önüne güzel bir sundurmanın yapılmasını esnaflar talep ediyor. Esnaflardan bize gelen en çok istek ve talep bunlar.

2-503

SEMT PAZARININ BURAYA YAPILMASINI ÇOK İSTİYORLAR

Bir de bu Trabzon Caddesi Müftülük karşısındaki iki konteyner arasında boş bir alan var. Buradan belediye başkanımıza hassaten esnafların ricasını iletiyorum. Cumartesi sebze pazarının veya semt pazarının buraya yapılmasını çok istiyorlar. Her yer yıkım olduğu için burada bir nüfus kalmadı. Bu pazar insanları buraya alışverişe getirmeye biraz daha sanki elverişli olacak. Ben buradan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hayrettin Güngör'e yapmış olduğu esnaf konteyner çarşıları için teşekkür ediyorum. Ha yeter mi? Yetmiyor. Çünkü buralara sadece şehir merkezinde esnaflık yapanlar yerleştirildi. Bugün Çocuk Bahçesinde, Serintepe’de ve Orman Baş Müdürlüğü'nün orada yıkılan yerlerin esnaflarına şu ana kadar bir konteyner verilmedi. Onlara da bir yer yaparlarsa kendilerine minnettar olacağız. Kahramanmaraş halkından da şunu istirham ediyorum.  2023-2024 eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla bu hafta yavrularımız okullarına başladılar. Öncelikle yavrularımıza ve öğretmenlerimize yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını diliyorum. Buradan Kahramanmaraşlı velilere sesleniyorum. Lütfen bu okul döneminde alışverişlerinizi yerel esnaflardan yapın. Yerel esnafın en çok şu anda sizlere ihtiyacı var. Bu esnaflarımıza yardımcı olalım. Yerelden alışveriş yapalım. Memleketi bir an önce ayağa kaldıralım. Esnafın lambası yanarsa Maraş'ımızın da lambası yanar” sözlerini kullandı.  

s-2

21 METREKARE YERE SIĞINMAK ZORUNDA KALDIK

Trabzon Konteyner Çarşısı’nda esnaflık yapan Ali Güler, “İş yerimiz ağır hasarlı olduğundan dolayı da işte bize bu konteynerleri verdiler. Konteynerdeki sıkıntımız işte bilindiği gibi bu öndeki yaptıkları sundurma var. Sundurmalarda ve konteynerin içerisinde akmalar oluyor. Geçen ki yağmurlarda hem içeride hem dışarıda bayağı bir perişan olduk. Bunun bir an önce yapılmasını istiyoruz. Bunların haricinde yetkililerden çarşımızın hareketlenmesi için yapılması gereken ne varsa yapılmasını istiyoruz. Yapılacak inşaatların bir an önce başlamasını istiyoruz. Yani bu konteynerlerin ne kadar süre kalabileceğiz? Bunlar hakkında bir bilgimiz yok. En son mesela bizden şey istediler. Akedaş ile ilk girişte bir sözleşme yapmıştık. İkinci kez bir sözleşme daha istediler. Biz zaten günlük akşama kadar bir veya iki tane müşteriye satış yapabiliyoruz. Yaptığımız iş ortada. Bin 200’ün üzerinde bir ücret istediler. Hala ben daha aboneyi almadım. Çünkü günlük yaptığımız iş belli. Bir veya iki tane müşteri girip çıkıyor. Yetkililerden bir an önce bunlara bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Özellikle Akedaş ile çözüm bulunması için görüşsünler. Konteynerlerin hem içerisinde hem dışarısında akmalar oluyor. Bunlara bir an önce bir çözüm bulmalarını istiyoruz.  Bizim ürünlerimizin birçoğu dışarıda. Çünkü benim daha önceki iş yerim 400 metrekare yerdi. 21 metrekare yere sığınmak zorunda kaldık. Önümüz kış kar ve yağmur yağışları olacak. Yani ne yapabiliriz? Ne yapacağız? Şu an onu düşünüyoruz. Hani yetkililerden bir an önce bunlara bir çözüm bulmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.  

Ekran görüntüsü 2023-09-15 091706

Haber: Emrah Özdemir

Editör: Emrah Özdemir