Beslenme kültürümüzde balığın adı fazla teleffuz edilmez.Bunun sebeplerini dillendirdiğimizde öncelik etçi ve hamurcu bir beslenme kültürüne sahip olduğumuzdur;bunu da göçebe toplum yapımıza bağlarız.

İnsanımızın önüne besin listesi sunulsa öncelikler; et, tavuk, balık, sebze ve hamur ürünleri olacaktır.Tercih sıralamasında ise sırasıyla et, sonra hamur ürünleri ve sonunda balığa yöneleceklerdir.

Türkiye, ülkeler arasında deniz ürünleri tüketimi açısından son sıralarda yer alıyor. Türkiye’de, yıllık kişi başına 30 kilo tavuk, 27 kilo kırmızı et ve 8 kilo balık tüketiliyor, İzlanda’da tüketilen balık miktarı kişi başına 90, Japonya’da 75, AB’de 26, ABD’de 24, Mısır’da 16, Suudi Arabistan’da 10 kilo.

Ülkemizde balığın az tüketilmesinin iki sebebi var. Birincisi balık kültürü yok. İkincisi fiyatlar pahalı.

Balık tüketiminin insan sağlığı üzerindeki pek çok yararı var.Özellikle çocuklara...Güncel bir araştırmaya baktığımızda bunu daha iyi anlıyoruz.Balık seven çocuklar daha zeki oluyor!..

Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda düzenli balık yiyen çocukların balık tüketmeyenlere göre daha zeki olduğunu saptamış.Uzmanlar,balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin çocukların zeka gelişimini ve uyku düzenini olumlu yönde etkilediğini vurguluyor. .

Araştırmaya göre de çocuklar haftada en az bir kez balık yemeli...Araştırmada iki detaya dikkat çekmek istiyorum : Haftada üç kez balık tüketen çocukların tüketmeyenlere oranla yüzde 27 daha zeki olduğu kanıtlanmış.İkinci detay da önemli:Haftada iki ya da üç kez balık yiyen çocukların öz saygılarının daha güçlü olduğu, akranlarıyla çatışma ve duygusal sorun yaşamadığı görülmüş.

Balığın faydaları o kadar fazla ki, birçok kişi balığın sağlığımıza olan faydalarından habersiz. Modern bilim ,balıktaki omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığında önemli bir yeri olduğunu keşfetmiş;sağlık için bir kalkan olarak tanımlıyor.

Tüm beslenme uzmanları pek çok hastalıktan korunmak için büyük- küçük herkesin haftada 2-3 kez balık tüketmesini tavsiye ediyor.Dinlemekte yarar var...