Sevgili çocuklar

Kuran’ı Kerim’in ikinci suresi olan Bakara ikiyüz seksen altı ayetten oluşmuştur ve Medine döneminde indirilmiştir.

Peygamberimizin hayatını öğrenme ve inceleme bakımından iki devreye ayırırız böylelikle O’nun hayat sırları bizler için açıklayıcı olur. Mekke ve Medine iki önemli kent adıdır. Peygamberimiz Mekke’de doğmuş İslam’ı burada anlatmış daha sonraları ise Medine’ye yerleşmiştir.

Kutsal topraklara ziyarete gidenler bu sebepten iki kente muhakkak uğrar ve orada huzurlu vakitler geçirir.

Ayet adını İsrail Oğulları döneminde meydana gelen bir olaydan almaktadır. Allah’u Teala bir inek kurban edilmesini emretmiş Yahudiler bu emire muhalefet etmek için bin dereden su getirmişler ama sonuç Allah’ın dediği gibi olmuştur.

Akıl en büyük nimettir

Akılı olmayanın dini de olmaz. Akıl imanı hakikatlerle imtihan edilir sonuçta akıl gönül haline gelir ama bu sıradan bir iş değildir. Mal, can, bilgi hayatın her alanında insan sınavdan geçirilir sonra da Cennet’e layık hale ulaştırılır.

Doğru yol nedir?

Allah insanların hayatlarında uygulamaları gereken temel kanunları Kuran’ı Kerim vasıtasıyla bildirerek din yolunun işaret levhalarını beyan etmiştir. Bakara suresinde; İbrahim kıssası, Kâbe’nin yapılışı, yiyecekler, vasiyet, oruç, savaş, yetimlik, faiz gibi konular dile getirilmekte ömürün boş yere geçirilmemesi hususunda insan uyarılmaktadır.

Her gece yatsı sonrası okuduğumuz ‘Amener Resulü’ de bu surenin sonunda bulunmaktadır. Biz rahat bir gece geçirmek istiyorsak yatmadan önce ‘Amener Resulü’yü okuyup uykuya dalalım. Sağlıcakla kalın.