Özellikle pandemi döneminde, ruhen, bedenen fiziken ve kalp sağlığımız için sporu hayatımıza sokmanın tam zamanı. Spora bağımlı olmak bizi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdığı gibi yaşantımıza renk kattığı kadar hayata tutunmamızda çok büyük rol oynar. Madde bağımlılığı vücudumuzda birçok işlevsel hareketleri olumsuz yönde etkileyip irade gücünü zayıflatıp zararlı maddelere bağımlı kalmaktır. Spor yaparken acaba farkında mıyız günün stresini yorgunluğunu birçok şeyi kafada sıfırlıyoruz. Spor insanı yormaz dinlendirir beyin olarak insanı rahatlatıp mutluluk heyecanı verir bağışıklık sistemini güçlendirir vücudumuzu onarır.

***

Sağlığı için spor yapan dostlara sesleniyorum önünüzde Avrupa dünya şampiyonası yok sizler yarışmacı, performans sporcusu değilsiniz kendinizi aşırı yormanın yıpratmanın, bize yarar yerine zarar vereceğini unutmayalım biz sağlıklı olmak için spor yapacağız, irade ve sabır gücünü artırıp madde bağımlısı olmayacağız. Uzun süre spor yapmak insanı yorar bunu niçin söylüyorum insan metabolizması ısındıktan sonra yağ yakımı başlar vücuttaki yorgunluk maddesi toksinler atılır vücut yeni hücreler yapar, beyin mutluluk hormonu ve daha güzel sıvılar salgılar. Spor esnasında dinlenme aralarını çok uzun tutarsak oturup sohbet edersek metabolizma soğur ve performans düşer, yağ yakımı azalır ve metabolizma durur. Tempolu yürüyüşlerde dakikadaki kalp atım sayısı solunum sayısı artış yapmadıkça yürüme sadece yürümedir yorgunluk kırığından fazla bir şey beklemeyelim. Normal yaşantımızda, dakikadaki solunum sayımız,10-15,tekrarsa spor yaparken bu sayı 30-40 tekrara çıkarak dakikadaki solunum sayımız artarak daha çok oksijen alıp yağ yakımını hızlandırıp yeni hücre yapımı yenilenmektedir.

***

Spora başlamadan önce doktor kontrolünden geçip kendimizi nerede görmek istiyorsak ona göre program yapıp hedefe adım adım yaklaşmalıyız. Ailelerin çocukların en çok kokusundan dumanından rahatsız oldukları tabi ki tütün ürünleridir. Vücudumuza verdiği maddi ve manevi zararı anlatmakla bitiremeyiz, insanı öldürmez süründürür ama spor güldürür. Basit şekerlemeler kırmızı ışık gibi vücuda zarar veriyorsa yeşil çaylar bitkisellerde yeşil ışık gibidir vücudumuzu rahatlatıcı maddelerdir. İnsanlar doğayı sevmeli toplumla bütünleşmeli, iletişimler çok iyi seviyelerde olmalı. Doğa sporları yapacağımız etkinliklerin en kralıdır. İnsanlar mutlu olacağı her şeyi yapa bilmeli örneğin sevdiğimiz yemekleri yiyelim beynimizin de mutlu olmaya ihtiyacı var fazla kaçırırsak bir öğün pas geçer veya spora borçlanırız.

***

Sigaraya yılda acaba kaç para veriyoruz? Bunun hesabını yaptık mı, sağlığımız için bu paraları harcaya biliyor muyuz? Daha önemlisi çocuklarımızın eğitim ve öğretimi için geleceğe yatırım yapabiliyor muyuz? Sigaraya yılda verdiğimiz parayla evimize kütüphane kurarız sevgili dostlar en büyük servet sağlıktır. Bugünlerde havalar çok sıcak terle birlikte vücuttaki birçok mineraller azalır yorgunluk ve halsizlikler görülür günlük en az bir maden suyu tüketelim önemli ölçüde su tüketelim. Hayatta önemli olmaktansa daha önemli işlerin altına imza atmak insanın yaşamında fark yaratır. Sağlıkla hoşça kalın.