Katolik dünyasınun ruhani lideri Papa Francesco, 27 AB hükümet ve devlet lideri ile Vatikan’da buluştu. Avrupa Birliği'nin kurucu anlaşması kabul edilen Roma Antlaşması'nın 60'ıncı yıldönümünde liderlere güzel bir mesajı vardı...’Avrupa kendini sorgulamalı’.

60 yıl önce imzalanan Roma Anlaşması’nın hedefi ticari işbirliğinin yanı sıra Avrupa’nın bir gün barış projesine dönüşmesiydi. Ama törene AB’den ayrılma kararı alan İngiltere ile son dönemlerde AB ile gergin günler yaşayan Türkiye ve diğer aday ülkeler davet edilmedi.

Burada Avrupa Birliği kendi değerleri ile çelişiyor. Sorgulamada Vatikan’dan... Zirvede Avrupa için yeni bir vizyon oluşturulması konusu gündemde. Çünkü Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde yaşanan ekonomik kriz, Suriye savaşında AB’nin bir çözüm üretememesi, terör saldırıları, mülteci akını, bir yandan yabancı karşıtlığının yükselmesi ve popülist söylemler Avrupa’nın birliğinin ciddi bir şekilde sorgulanmasına neden oluyor.

Avrupa Birliği ülkeleri uzun zamandır yaşadıkları sorunları çözemiyorlar… Ama son dönemde yaşanan gelişmeler düşünüldüğünde, artık Avrupa’nın kendisinin sağlıklı tavsiyelere ihtiyaçları var. Avrupa Birliği’nin lideri ve garantisi gibi görülen Almanya’ya, son seçimlerde Hollanda’ya baktığımızda radikalizm ve ırkçılığın ayak sesleri değil kendisi görülmeye başlandı.Bu karanlık politika aklı selim düşünen birlik yanlısı ülkeleri ve Avrupa insanını rahatsız ediyor.

Çok çarpıcı bir ses de Vatikan’dan geldi.Papa ,Avrupa liderlerine yaşanan olaylardan duyduğu endişeleri dile getirerek öğütlerde bulundu. AB'nin 60 yaşında olduğunu hatırlatan Papa, ‘Yaşam süresinin uzadığı göz önüne alınarak 60 yaş, artık bir olgunluk yaşı olarak kabul ediliyor. Kendimizi sorgulamamız istenen kritik bir yaş. AB de, yaşın getirdiği kaçınılmaz hastalıklarını tedavi etmeli, kendini sorgulamalı ve devam etmek için yeni yollar bulmalı. Avrupa, duvarlar ve ayrılıklar dramını çok yakından biliyor. Birlik içinde ve açık bir Avrupa için Baltık Denizi'nden Adriyatik'e kadar uzanıp kıtayı ikiye bölen o duvarın yıkılması için ne kadar zorluk çekildi! Şimdi ise o zorluk hafızalardan tamamen silindi. Nesiller, o düşmanlık sembolünün yıkıldığını görmek istiyordu. Şimdi ise zamanımızın 'tehlikesini' nasıl dışarıda bırakırız, onu tartışıyor’. Papa, Avrupa'nın, aynı zamanda modern popülizmin de en etkili panzehiri olan dayanışmada yeniden umut bulacağını ekleyerek, popülizmin bencillikten kaynaklandığını dile getirdi.

Avrupa Birliğinin temelleri sarsılıyor.Büyük patron edasıyla başka ülkelerin yönetim şekillerini, insan hakları standartlarını, demokrasi düzeylerini eleştirirken aynaya bakmaları gerektiğini yeni anladılar.