Tüm Türkiye genelinde 1 Aralık tarihinde başlayan ve 1 Nisana kadar sürecek olan kış lastiği zorunluluğuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, “Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası yollarda ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan araçlarda kar lastiği kullanımı zorunlu. İl merkezinden ilçelere gidişlerde ilçeler arası yollarda bu zorunluluk var ve uygulamamız başladı. Buradan kar lastiği dediğimiz kış lastiği bu lastikten tanımına değinmek istiyorum. 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında kendi özel yapısı kendi malzemesi ve yüzeyindeki özel desenler vasıtasıyla yol tutuşunu arttıran, fren mesafesini kısaltan yağışlı ve karlı yollarda sürücüler için daha güvenli ve konforlu bir sürüş sunan bir lastik. Dolayısıyla ilimizde de bu uygulamayı başlattık. Kar lastiği takmak zorunda olup da takmayan araç sürücülerimize 625 TL'lik bir ceza uygulanıyor. İlk yerleşim yerine kadarda gitmesine izin veriliyor ve orada kar lastiğini tedarik etmeleri isteniyor. Buradan özellikle sürücülerimizden isteğimiz ticari araçlar kış lastiğini ihmal etmesinler. Takma zorunluluğu olan araçların kış lastiği takmayıp da zincir takmaları kanunen uygun ve mümkün değil. Mutlaka bu araçlarda kış lastiğini takmalarını istiyoruz” dedi.

AĞIR TONAJLI ARAÇLARA ÖZEL DENETİM
Emniyet Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda 3 Aralık 7 Aralık tarihleri arasında ülke genelinde ağır vasıta araçlara yönelik özel bir denetim yaptıklarını anlatan Doğan, “Genel müdürlüğümüzün talimatıyla 3 Aralık 7 Aralık tarihleri arasında ülke genelinde başlatılan bir özel denetimimiz var. İlimizde de ağır vasıta dediğimiz kamyonlar çekiciler ve tankerler ile ilgili hem bölge trafik mıntıkasında hem şehir içinde bu uygulamayı başlattık. Bu uygulamamızda araçların belgeleri, takograf bilgileri, özellikle yan ve arka koruma çerçeveleri, gece görüşü arttıran araçların arkasında ki reflektörler ve ışıklandırma sistemlerini kontrol ediyoruz. Ağır vasıtalar ülke genelindeki araçların toplamda yüzde 3,7' sini oluşturuyor. Ancak 2018 yılının ilk 10 ayında meydana gelen kazaların yüzde 7'si ağır vasıtaların karıştığı kazalardır. Ölümlü kazalarda ise ağır vasıtalar yaklaşık yüzde 28'lik bir orana yükseliyor. Yine arkadan çarpma şeklinde meydana gelen kazalarda yaklaşık yüzde 28'lik bir oranda ağır vasıtalı araçların karıştığını görüyoruz. Dolayısıyla bu özel denetim amacı meydana gelebilecek bu tür kazaları bu denetimler vasıtasıyla en aza indirmek hem hususi araç sürücülerinin güvenliği hem ağır vasıta araçlarının şoförlerinin can ve mal güvenliği açısından bu denetimler yapılıyor. Zaman zaman özel denetim şeklinde ülke genelinde uygulandığı gibi sık sık da Kahramanmaraş emniyet müdürlüğü trafik ve bölge trafik ekiplerimiz tarafından bu uygulamaları yapıyoruz. Aynı zamanda yine araçların tonajları da kontrol ediliyor. Haddinden fazla yük yüklendiği zaman yollarımız zarar görüyor. Bu da hem genel manada maddi kayıp hem de zarar gören yollar yine trafik güvenliğini tehdit ediyor. Dolayısıyla ağır vasıta denetimlerimizde bu kısaslara denetimlerimiz sürüyor” ifadelerini kullandı.

“ EMNİYET MOBESELERİNDEN DENETİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Emniyet mobeselerinden yapılan denetimlerin devam ettiğini söyleyen Doğan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Şehir içi olarak son dönemde trafik personellerimizin haricinde genel hizmet personelimizde bakanlığımızın talimatıyla tüm illerde olduğu gibi ilimizde de özellikle emniyet kemeri ve hatalı şerit değiştirme dediğimiz konularda ve kırmızı ışıkta cep telefonuyla konuşurlarken ceza yazılıyor. Son dönem emniyet kemeri takma oranın ilimizde arttığını memnuniyetle görüyoruz. Bu bizi memnun ediyor. Bu oranı daha da arttırmak gayretindeyiz. Çünkü can güvenliğimiz ile doğrudan doğruya alakalı olan bir konu.  Onun haricinde hem trafik yönetim merkezi hem de emniyet mobeselerinden denetimlerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımız kuralların kendileri için olduğunu bilsinler ve kurallara uysunlar.”

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz