Kahramanmaraş’ta artan araç sayılarıyla birlikte trafik kazalarının şiddeti de arttı. Yaşanan trafik kazalarında yaralanma ve ölümle sonuçlanan vakaların sayısı bazı şehirlerle karşılaştırdığımızda oldukça yüksek.

Kahramanmaraş’ı ilgilendiren her gün bir konuyu Manşet Gazetesi olarak ele alıyoruz. Nüfus, eğitim, sağlık, doğum, ölüm, evlenme, boşanma işgücü, tüketim, fiyat endeksleri, finansal yatırım araçları, sanayi, milli gelir, dış ticaret, yapı izin, konut satış, ulaştırma, enerji, çevre, tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında Kahramanmaraş’ın geldiği nokta, çevre illere göre ilerleme durumu gibi konularda yapılan araştırmaları okuyucuların dikkatine sunuyoruz.
\"\"

Bugün Kahramanmaraş’ta her yıl artan motorlu araç sayısı ve bununla beraber trafik artan kazalarını ele aldık. Kahramanmaraş’ta yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarının sayısının yüksek hasarlı trafik kazalarının ise düşük olduğu görülüyor.
\"\"

ARAÇ SAYISI 192 BİN

Kahramanmaraş her yıl artan nüfusunun yanında, Suriye’den gelen misafir sığınmacılar ve çevre illerden aldığı göçlerle iyice kalabalıklaştı. Kalabalık şehirde hızla artan araç sayısı şehrin hem trafiğini yoğunlaştırdı hem de hasarlı ve yaralamalı kazaların sayısını artırdı.

Türkiye’de 2013 yılından bu yana her yıl ortalama 1 milyon artan motorlu kara taşıtı sayısı Türkiye İstatistik Kurumu ( TUİK)’nun verilerine göre 2015 yılının Haziran ayında 19 milyon 400 bini aşmış durumda. Dövizle beraber yükselen otomobil fiyatlarına rağmen Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da otomobil sayısı arttı. Yine TUİK’in verilerine göre 2008 yılında Kahramanmaraş’ta sadece 125 bin araç varken 2015 Haziran ayı itibariyle bu rakam 192 bine yükseldi. Çevre illerden Hatay’da 2008 yılında 290 bin olan motorlu kara taşıtı sayısı 2015’de 422 bini aşmış durumda. Osmaniye’de ise 2008’de 94 bin olan araç sayısı, 2015’de 139 bine yükseldi.
\"\"

HER KAZADA 1.8 KİŞİ HASTANELİK OLDU

Araç sayısı Kahramanmaraş’ın yaklaşık 2 katı olan Hatay’da yaşanan trafik kazalarına bakıldığında kaza başına 1.6 kişi yaralanmış veya hayatını kaybetmiş. Osmaniye’de kaza başına 1.5, Kahramanmaraş’ta ise kaza başına 1.8 kişi geçirdiği trafik kazasında yaralandı veya öldü.

Kahramanmaraş’ta yaşanan trafik kazalarında ölüm ve yaralanma sayılarına bakıldığında kazaların şiddetinin de ne kadar fazla olduğu göze çarpıyor. Aşırı hız, dikkatsizlik, ışık ihlali, emniyet kemeri takmama ve motosiklet kullanıcılarının kask takmamaları gibi birçok sebepten kazaların sonuçları ağır olmaktadır. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Büro Amirliği’nin sık sık dikkat çektiği bu kurallara uyulması can ve mal güvenliği açısından muhakkak önemlidir.

Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz