Başta okul çevrelerinde yaşanan ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarını en aza indirmenin yanı sıra trafik kurullarına uyma bilincini aşılamak amacıyla Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ile Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iş birliğinde başlatılan Okul Geçit Görevlileri Projesi’nin eğitim süreci tamamlandı. Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği gereği, ana caddeye çıkışı olan okullarda öğrenim gören öğrencilerin güvenli olarak okula giriş-çıkışlarını sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında eğitim gören gönüllü 74 kursiyer, eğitimlerini başarıyla tamamladı. Kursu başarıyla tamamlayan gönüllü öğrenci, öğretmen ve velilere Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından katılım belgesi, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından da Okul Geçit Görevli kartı düzenlendi. Okul Geçit Görevli kartını alan gönüllü öğrenci, öğretmen ve veliler, 17 okulda görev yapacak. Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen belge dağıtım törenine İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Çeribaş, Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İl/İlçe Şube Müdürleri, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı.

“74 OKUL GEÇİDİ GÖREVLİSİNE BELGE TAKDİM EDİLDİ”

Programda konuşan Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, eğitime katılan 108 kişiden 74’ünün başarılı olarak belge almaya hak kazandığını belirterek, “Trafik kazaları ile kaza sonucu meydana gelen yaralanma, can ve mal kaybı büyüklüğü tüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği önemli bir halk sağlığı sorunudur. Güvenli bir trafik sistemi oluşturulabilmesi için trafiğin aktif unsunlarının, insan hatalarının önlenmesi görevimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarının önlenmesi için kamu-kurum ve kuruluşlara, siz okul geçidi görevlilerimize önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 134’üncü maddesi ve yine 178’inci maddesine göre ilk ve orta dereceli okullarda gönüllülük esasına göre öğretmenler, veliler ile 12 yaşını doldurmuş öğrenciler okula giriş-çıkışlarını sağlamak amacıyla okul geçit görevlisi olabilir. İlimizde 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile yapılan planlama doğrultusunda 136 kişinin müracaatı alınmış, 108 kişi eğitimlere katılmış, okul geçidi komisyonu tarafından yapılan incelemeler sonucunda adayların trafik hizmetlerine olan yakınlığı ile yetenek ve kabiliyetleri dikkate alınarak 74 okul geçidi görevlisine belgeleri tanzim edilmiştir” dedi.

“TUTANAK TUTABİLİRSİNİZ”

Okul geçidi görevlilerine, ‘önceliğiniz kendi can güvenliğiniz olmalı’ diyen Doğan, “Okul geçidi görevlilerimiz, önceliğiniz kendi can güvenliğiniz olmalı. Bunu asla unutmayalım. Tüm taşıt sürücüleri sizlerin vereceğiniz işaretler ve talimatlara uymak zorundadır. Okul geçidi görevlilerimizin talimatına veya işaretine uymayan sürücülerin araçların plakalarına ihlal edilen trafik kuralı, trafik kuralının ihlal edildiği yer ve zaman tespit edilerek okul geçidi görevlisi trafik kural ihlal tespit tutanağı tanzim edebilir. Tanzim edilen tutanak, trafik kuruluşlarına veya trafik ekiplerine en geç üç iş günü içerisinde teslim edilmek zorundadır. Okullarından mezun olan öğrenciler veya zorunlu nedenlerle yer değiştiren öğretmenler ve öğrenci velileri bu durumu ilgili Trafik Şubeleri’ne bildirmek durumundadır. Tayin veya zorunlu nedenlerle başka il veya ilçelere ikametini nakleden görevliler istekleri halinde kendilerine verilen okul geçidi görevlisi kartı ile bulunduğu il ve ilçe Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri veya büro amirliklerine müracaat etmek suretiyle görev alabilirler” ifadelerini kullandı.

“KAZALARIN ÖNLENMESİNDE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Türkiye’de her yıl trafik kazalarında ortalama 300 bin kişinin yaralandığını, 6 bin 500 ile 7 bin arasında vatandaşın da hayatını kaybettiğini dile getiren Doğan, “Ülkemizde her yıl trafik kazalarından dolayı ortalama 300 bin vatandaşımız yaralanmaktadır. Bazıları engelli durumuna düşmektedir. Her yıl yaklaşık 6 bin 500 ile 7 bin arasında vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Trafik kavramı, birçok unsurdan oluşan bir kavramdır. Denetleme boyutuyla kolluk görevlileri, yani emniyet ve Jandarma, alt yapı boyutuyla belediyelerimiz, karayolları, eğitim boyutuyla da yine Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu trafik kavramının ayaklarını oluşturmaktadır. 7 bin kişinin bir yılda hayatını kaybettiğini söyledik. Bunu rakam olarak söylemek çok kolay geliyor ama 7 bin kişiyi bir düşünün. Orta büyüklükteki bir ilçe nüfusundan bahsediyorum. O yüzden trafik, ülkemiz açısından önemli bir sorun. Kazaların önlenmesinde de siz okul geçidi görevlilerimize büyük iş düşecek. Sizden tek isteğimiz bu görevlerinizi ifa ederken öncelikle kendi güvenliğinizi almanız, kendi güvenliğinizi aldıktan sonra da öğrencilerimizin okulun karşısına geçmelerini güvenli bir şekilde sağlamanız, talimatlarınıza uymayan, ikazlarınıza uymayan araç sürücülerine de bizlere tutacağınız tutanaklarla bildirmeniz. Bu belgeyi almaya hak kazanan tüm öğrencilerimizi kutluyorum, bu programın düzenlenmesinde emeği geçen başta İl Milli Eğitim Müdürümüz ve kıymetli personellerine de teşekkür ediyorum” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YAPACAĞIZ”

Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ise öğrencilerin ve öğretmenlerin gönüllü olarak büyük sorumluluk üstlendiklerini belirterek, “Gözümün önünde olan ve maalesef görmek durumunda kaldığım birkaç kazaya şahitlik ettim. Bunların önemli bir kısmının da insan ihmalinden kaynaklandığını düşündüğümde tüylerim diken diken oldu. Çok önemli bir sorumluluk aldı arkadaşlarımız, çok önemli bir vazife üstlenmişsiniz. Öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin bu görevi almaları konusunda eğitim verdikleri, yardımcı oldukları için Emniyet Müdürümüze, müdür yardımcımıza ve bütün personele yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah, bizler de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek suretiyle karşılıklı olarak yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

“GÖNÜLLÜLÜK İÇERİSİNDE YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Trafikte güvenliği sağlamanın sorumluluk değil de gönüllülük içerisinde olması gerektiğini belirten Yılmaz, “Tabi ki arkadaşlar öncelikli olan kendi güvenliğimiz, kendimiz güvenli olmadan başkasının güvenliğini sağlayamayız. Güvenliği sağlamak için de bunu resmi sorumluluk içerisinde değil, bir gönüllülük içerisinde yapmamız ciddi bir meziyet ve sosyal sorumluluk. Bundan dolayı da ihmal edildiğinde yedeği olmayan yahut da telafisi mümkün olmayan en önemli unsur insan. Ceketimiz yırtılır yenisini alırız, kalemimiz kırılır yenisini alırız ama bedenen organlarımızdan birine zarar geldiğinde yahut yakınlarımızdan birini kaybettiğimizde bunun yenisini alıp kullanmak mümkün değil. Bundan dolayı da her birimiz önce vatandaş olarak kurallara uymak mecburiyetindeyiz. Hatta bu kurallara uymayı keyfiliğin ötesinde insan olan herkesin yeme, içme, hava alma, oturma, kalkma ya da uyuma gibi temel ihtiyaçlar olduysa bu kurallara uymak da o kadar zorunlu bir durum. Aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Emniyet müdürlüğümüz kendi imkanlarıyla üzerine düşeni yapıyor ama iki kişiden birini diğerine polis yapsanız bile bazı suçları örtmek ve buna yetişmek mümkün değil. Bundan dolayı da biz kendimiz etrafımızda işlenen bu trafik anlamında da trafik dışındaki suçlarda da sorumluluğumuz alanında engel olabileceğimiz her noktada vatandaşlık görevimizi en güzel şekilde yapmak ve yerine getirmek gibi bir mecburiyetimiz var. Ben çocuklarımızı, özellikle öğrencilerimizi şimdiden bu sorumluluğu aldıkları ve arkadaşlarının daha güvenli bir şekilde okuldan ayrılıp evlerine ya da servislerine binmelerine katkı sağladıklarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından belge takdim töreni gerçekleştirildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz