Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünce 3 Temmuz itibarıyla geçerli olacak kusur tablosu yayımlandı. Buna göre, Hızlı Geçiş Sisteminde (HGS) yanlış ceza yazılmasına da neden olan rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik, bold, italik veya kapatma şeklinde olması ağır kusur kapsamına alındı. Söz konusu düzenlemeyle plakalardaki yazı ve rakamların, Karayolu Trafik Kanunu'nun tescil plakaları bölümünde belirtilen 11 santimetre genişliğinde, 52 santimetre uzunluğunda olmayan plakaların bulunduğu araçlar, TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenesinden geçemeyecek. Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, 3 Temmuza kadar vatandaşların standardı bozulmuş plakalarını değiştirmeleri için Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerektiğini söyledi. Bu süreçten sonra otoyollarda hız denilen OGS, HGS ve PTS’nin uygulamaya konulacağını ve araçlardan ortalama hız limitinin alınacağını belirten Gürbüz, vatandaşların 1 Temmuzdan itibaren otobanda hız limitine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

STANDARDI BOZULMUŞ PLAKALAR KUSURLU ARAÇ OLARAK KABUL EDİLECEK”
Standardı bozulmuş plakaların artık TÜVTÜRK’ün muayenesinden geçemeyeceğini ve kusurlu araç olarak kabul edileceğini aktaran Gürbüz, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın TÜVTÜRK’te ki yeni düzenlemesine göre taşıtlarda ki tescil plakalarının APP diye tabir ettiğimiz standardı bozulmuş plakalar artık TÜVTÜRK’ün muayenesinden geçemeyecek ve kusurlu araç olarak kabul edilecek. 3 Temmuz’a kadar vatandaşlarımızın standardı bozulmuş APP plakası, varsa ikiz plakası yâda başka tip plaka kullanılıyorsa mutlaka Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğümüze müracaat edecekler. Eğer bu plakaların orijinalliği bozulmuşsa dilekçe ile Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı’ndan sadece plakasını yenileyecek ve yaptığı bu işlem sonrası da sadece plaka ücreti ödeyecek. Aksi bir durum olduğu takdirde yani orijinal araç sürücüsünün aracın orijinal plakası yoksa plaka APP ise yani Amerikan Baskı Pres dediğimiz reklamcılarda yapılmış orijinal olmayan bir plakanın değişmesi, yeni bir plaka verilmesi demektir. Bu durumda da kişi eski orijinal plakasını bulamadığı için kaybetmiştir ve bunun tamamen yenilenmesi gerekiyor. Plakanın tamamen değiştirilmesi durumunda yine ruhsatında yenilenmesi gerekir. Vatandaşlarımız ise ileride mağdur duruma düşmemesi için bir an önce durumu değerlendirmesi gerekir.”

ARAÇLARDA ORTALAMA HIZ ALINACAK”
Bundan sonraki süreçte otoyollarda ortalama hız denilen OGS, HGS ve PTS’nin uygulamaya koyulacağını ve araçlarda ortalama hız alınacağını kaydeden Gürbüz, vatandaşları uyararak, 1 Temmuzdan itibaren otobanlarda hız limitine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Gürbüz, “1 Temmuz’dan sonra özellikle otobanlarda hız limitine çok dikkat edilmelidir. Mesela 120 limitte hızın yüzde 10 opsiyonu vardır buda trafikçilerin müsemması demektir, rakam olarak ise buda 132’ye tekabül eder. Örneğin otobandan araç geçti ve hız limiti 130’u geçmiş ve kişi 133’ü geçtiği andan itibaren bunun hız oranına göre 51/2-A ise 206 TL, 51/2-B ise 427 TL idari para cezası uygulanır. Vatandaşlarımızın ise mağduriyet yaşamaması için plakalarının orijinal olması gerekiyor. Şimdi bu orijinal olmayan plakalar aynı zamanda suç örgütleri kullanıyor bu da topluma ve kamuya zarar veriyor. Hatta terör örgütleri bu tarz ikiz plakaları ve orijinali bozulmuş plakaları kullanarak algıda yanıltma yapıp HGS’lerin yanlış okumasına vesile oluyor. Burada ki amaç Türkiye’de yaşayan insanlarımızın toplumun vatandaşların huzur içerisinde seyahat edebilmeleri, huzur içerisinde yaşayabilmeleri, birilerinin bir başka insanlara zarar vermemesidir. O nedenle en kısa zaman içerisinde standardı bozulmuş tüm plakaların değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TÜM İMKÂNLARIMIZI SEFERBER EDECEĞİZ”
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü olarak vatandaşlara tüm imkânlarını seferber ederek, yardımcı olacaklarını ifade eden Gürbüz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Maddi olarak belki plakanın değişmesi zorlayabilir ama burada kötü amaçlı kişilerin geçebileceği göz ardı edilmemelidir. Değeri ölçülemeyecek yani belirli bir insan sayısının yok olmaması için uygulama hayata geçirilmiştir. Yanlış plaka kullanımı bir başkasının suçuna neden olabileceği için bunların kesinlikle önlenmesi gerekir. Bu konuda vatandaşlarımıza yardımcı olmayı taahhüt ediyoruz 1 Temmuz’dan sonrada mağdur olmamaları için tüm plakaların değişmiş, Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun ve Emniyet Genel Müdürlüğünün belirlediği standartlara uygun plakaların bastırılarak araçlarında kullanılmasını vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz