İçişleri Bakanlığı, uzun yıllardır Türkiye'nin kanayan yarası olan trafik kazalarını azaltabilmek ve buna ilişkin farkındalık oluşturabilmek için projeler üretiyor. Yılda 7 binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine, 300 bin vatandaşın yaralanmasına neden olan trafik meselesine çözüm bulabilmek için yoğun güvenlik önlemlerinin yanı sıra farkındalığı artırıcı kampanyalar düzenleniyor. Bu kapsamda "Kırmızı Düdük", "Bu Yolda Hep Birlikteyiz" ve "Çocuklar, Polis, Jandarma Trafik Denetiminde" kampanyaları başlatıldı. Hava araçlarıyla kontrol, trafik denetimlerinde yüz yüze iletişimin artırılması, ekiplere motosiklet takviyesi, otoyollarda ortalama hız koridoru oluşturulması, kazaların yoğun meydana geldiği yer ve saatlerde ekip ile personel sayısının iki katına çıkarılması, ekiplerin görünürlüğünün artırılması ve trafik eğitimleri gibi birçok uygulama hayata geçirildi.

Bu çerçevede Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde değişiklik de yapıldı. Bu değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik yeni bir adım daha atıldı.

2019 YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI İLAN EDİLDİ

"Yaya Öncelikli Trafik Kanunu" ile artık araç sürücülerinin, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak işaret veya levhalarla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlaması, buralardan geçen veya geçmek üzere olan yayaya ilk geçiş hakkını vermesi zorunlu hale geldi. Bu amaçla İçişleri Bakanlığı'nca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Trafik Birim Amirleri Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme" toplantısında "yaya öncelikli trafik" uygulaması için kullandığı "Devlet eylem yapar mı? Evet, devlet önümüzdeki günlerde eylem yapacak” ifadelerini kullanmıştı. Bu doğrultuda Bakan Soylu’nun açıklamalarının ardından Türkiye genelinde Kahramanmaraş’ta dâhil olmak üzere 81 ilde eş zamanlı olarak “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla eylem yapıldı.

Kahramanmaraş’ta Trabzon Caddesi Sütçü İmam Anıtının önünde yapılan eyleme; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’ın yanı sıra Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan, Garnizon Komutanı Adnan Köşker, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci ile çok sayıda vatandaş katıldı. Engelli vatandaşların da bulunduğu etkinlikte Vali Özkan, Trabzon Caddesi üzerinde seyreden araçları durdurarak, sürücüleri yayalara yol vermeleri konusunda uyardı. Bunun yanında sürücülere bilgilendirici el broşürü dağıtan Vali Özkan, engelli vatandaşlarla birlikte karşıdan karşıya geçti.

BİR SEFERBERLİK BAŞLATIYORUZ”
Düzenlenen etkinlikte konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Şehrimizde hayata dair, yaşama dair saygınlığı daha da belirgin hale getirmek, insanlarımızın farkında olabilmesi için hep beraber bir etkinlik icra ediyoruz. Türkiye genelinde de biliyorsunuz İçişleri Bakanlığımızın rehberliğinde aynı anda yayaların hak ve hukukunun muhafaza edilmesi, trafik kazalarında risklerin bertaraf edilmesi için alınması gereken tedbirlere ilişkin bir farkındalık oluşturmak, insanlarımızın özellikle sürücülerimizin, araç sahiplerinin trafik kurallarına bir hakkın riayet etmesi önemlidir. Bütün meslek kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, kamu kurumlarımızın ve bütün insanlarımızın trafikle ilgili kuralları iyice öğrenmesi, hıfzetmesi, bir kültür ve yaşam biçimi haline getirmesi çok önemli. Hem sürücülerimizin hem yayalarımızın bu kuralları bilmesi ve uygulaması riskleri daha da azaltacaktır. Hayata daha iyi bir şekilde yapışabilmek ve özellikle hayatı öncelemek noktasında yayaların da hak ve hukukunun öncelenmesinin bu konuyla ilgili olduğunun farkına varmak için buradayız. Bütün yayalarımızın hak ve hukukuna riayet edecek, yaygın sürücülerimizin olması hepimizin temennisi. Toplum olarak bununla ilgili nitelikli bir farkındalık oluşturmamız lazım. Hem belediyelerimiz, hem Milli Eğitim Müdürlüğümüz hem de diğer birimler okulların çevresinde tedbirleri alması noktasında bir seferberlik başlatıyoruz. İnşallah el birliğiyle Kahramanmaraş’ta yaşam kalitesini artırmak, bu yaşam kalitesinin en önemli parçalarından birisi olan sağlıklı bir trafik akışının sağlanması konusunda hem sürücülerimizin iyi bir şekilde eğitilmesi, yayaların hak ve hukukuna riayet edilmesi ve yayaların da kendi haklarını bilerek kurallara uyması yönünde atmosfer oluşmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

TRAFİK KURALLARIYLA İLGİLİ DUYARLILIĞI ARTTIRMAK İÇİN GAYRET EDİYORUZ”
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, şöyle konuştu: “Mukabil etkinlikler gerçekten güzel. En azından dikkat çekiyoruz. Toplumun mukabil önemli olan trafik kurallarıyla ilgili duyarlılığını arttırmak için gayret ediyoruz. Ama bir kısım şeyler daha yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki en önemli mukabil çalışmalar eğitimle olacak çalışmalardır. Biz mukabil eğitim çalışmalarımızda ilkokuldan başlatmamız lazım. İlkokuldan itibaren çok gereksiz dersler değil de mukabil hayatın içinde olan yani hayatın içinde olan kurallar için trafik kuralları gibi mukabil bu öğretilerin ilkokul çağından itibaren öğretilirse daha çok faydası olur ve çok daha düzenli bir hayat sürmüş oluruz diye düşünüyorum. İnşallah böyle çalışmalar ilkokul eğitimleriyle beraber başlatılacaktır diye tahmin ediyorum. İlkokul çağından itibaren çocuklarımızın mukabil sosyal nitelikli kurallara nasıl uyulması gerektiğinin öğretilmesi ve eğitilmesi lazımdır. Onlar noktasında da inşallah bizim belediyelerimiz yeni dönemde inşallah güzel çalışmalar yapacaktır.”

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, şunları kaydetti: “Kahramanmaraş Valiliğimizin ve emniyet müdürlüğümüzün organize ettiği bu programda yayaların ve engellilerin önceliğini bir kez daha anlatma bir farkındalık yaratma adına bir etkinlik düzenleniyor. Bu kesinlikle yayaların cadde ve sokaklarda yaya geçidinden daha rahat bir şekilde geçmelerini özellikle engelli arkadaşlarımızın da hayatını biraz daha kolaylaştırma adına çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bizimde zaten amacımız vatandaşlarımızın yaşam standartlarını bu şehir içerisinde ve kırsal bölgelerde yükseltmek. Bu etkinlikte bizim yapmış olduğumuz çalışmalara katkı sunacaktır diye düşünüyorum.”

ÖNCE EĞİTİM SONRA CEZAİ İŞLEM”

Yıl boyunca meydana gelen trafik kazaları sonrasında yayalarının yüzde 23’ünün hayatını kaybettiğine dikkat çeken Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci ise, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun öncülüğünde Türkiye’de bir eylem planı başlatıldı. ‘Öncelik hayatın, öncelik yayanın’ sloganıyla trafik terörüne dur demek ve kazaları azaltmak amaçlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalara göre yılda 1 milyon 200 bin kişi trafik kazalarından dolayı vefat etmekte. Bu trafik kazaların içerisinde de yüzde 23’ü yayalara karşı meydana gelen kazalar. Yani yüzde 23’ü yaya ölümleriyle neticelenmekte. Bizlere düşen sorumluluklar var, araç sürücülerin ve yayaların da aynı şekilde sorumlukları var. Kurallara uymak, trafik işaretlerine uymak, mutlaka yayalara yol verilmesi, sürücülere kurallara uyarak yayalara öncelik vermesi noktasında tüm vatandaşlarımızın bu kurallara uyması gerekiyor. Yayaların da trafik geçitlerinin olduğu yerlerden geçmesi gerekiyor. Kahramanmaraş’ta da birçok ölümlü trafik kazaları var, bunların içerisinde yayalara karşı işlenen kazalar var, yayaların kusurları veya araçlardan kaynaklanan kusurlar var. Yayalarımızın mutlaka trafik geçitlerini kullanması, sürücülerin de hız limitlerine uymaları ve yaya geçitlerine geldiğinde mutlaka ayağını gazdan çekip frene basmalı. Bu vesileyle yıl boyunca devam edecek bu eylem planına tüm Kahramanmaraşlıların uyması noktasında bizlerde takip edeceğiz. İlk başta eğitim amaçlı olacak ama daha sonra cezai işlemlerde uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.

(Haber: Emre Akkış-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz