Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde tüm yurtta uyuşturucu ile daha etkin mücadele kapsamında İnternet tabanlı anlık mesajlaşma uygulamaları (Whatsapp vb.) vasıtasıyla şahit olunan Narkotik Suçların ihbar edilmesinin kolaylaştırılması adına yeni bir uygulamaya gidilmişti. Yeni uygulama ile polis ekipleri, 0552 155 46 46 numaralı telefon hattından direk olarak vatandaştan ihbar almaya başladı. Ayrıca vatandaşın numaradan anında video ve mesaj paylaşımı da yapabildiği uygulama sayesinde uyuşturucu satıcıları kaçamadan kıskıvrak yakalanıyor.

AMAÇ VATANDAŞLA DAHA YAKIN OLMAK VE MESAFEYİ KISALTMAK
Konuyla ilgili bilgi veren Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, “Okul çevresinde görev alıp görünür olacaktır. Vatandaşımız çalışmaların hepsinden memnun. Vatandaşımız ile daha yakın olabilmek adına “Narko Mobil” uygulamamızı devreye soktuk. Diğer tüm şubelerimizin hepsi de vatandaşlarımıza Narko Mobil hakkında bilgiler veriyor. Özellikle vatandaşımız, narkotik suçlarla ilgili gördüklerini duyduklarını hem video olarak hem telefona çıkar hem de mesaj atarak bize iletebilir. Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nün protokol çerçevesinde 0552 155 46 46 numarasını aldık.  155 bizim polis imdat telefonu, 46 da Kahramanmaraş ilimizin kodu, vatandaşımızın unutmayacağım hep aklında kalacağı bir numara bir numara tespit ettik. Bu telefon numaralarımızdan vatandaşımızla istediğimiz daha yakın olmak, mesafeyi daha çok kısaltmak” ifadelerine yer verdi.

“VATANDAŞIMIZIN BİZE ÇOK FAYDASI OLACAK”
Biliyorsunuz vatandaşımızın kanuni hakları var. İşlenen bir suçu veya mağduriyeti olduğu zaman ne yapıyor;155 polis imdat telefonunu arıyor her konuda CİMER buralara da bildirimlerini bulunabiliyor. Bizim amacımız vatandaşımız; bu numarayı aradığı takdirde uzman narkotik ekiplerimiz ye muhatap olacaktır. Kafasını takılan soruları cevaplanacaktır. Ayrıca gördükleri, duydukları suç unsurlarını hem video çekerek bize ulaştıracaklardır. Adli makamlara yapmış olduğumuz dosyaları ileteceğiz. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde de vatandaşın bize bildirdiği narkotik suçlarla alakalı tüm konuları gerekli değerlendirmeleri yaparak gerekli suçları adli makamlara önüne çıkarmamız da vatandaşımızın bize çok bir faydası olacak.

“VATANDAŞIMIZ İLE BİZ EL ELE OLACAĞIZ
Gördükleri bir konuyu, özellikle bir oluşan suçu canlı canlı çekerek ya da, bize fotoğrafını bu telefonuna Whatsapp grubumuz da var bunu bize gönderdikleri takdirde sonucu ulaşacağımızı çok çabuk netice alacağımızı inanıyorum. Yeter ki bizi arasınlar, yeter ki bize güvensinler. Biz onların varlığını her zaman yanımızda hissediyoruz. Bu numara ile daha da yakın olacağımıza inanıyoruz. Buradan suçlulara seslenmek istiyorum;  Vatandaşımız ile biz el ele olacağız.

“ART NİYETLİ İNSANLARIN ENSESİNDEYİZ”
Narkotik madde kullananların, narkotik madde satışını yapan kötü ve art niyetli insanların gereğini yapacağımızı, Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda hareket ederek bunları adli makamların önüne çıkartacağımızı bilinmesi istiyoruz. Kötü bir art niyetli insanların ensesindeyiz. Vatandaşlarımız ile birlikte el ele bu kötü niyetli insanları bu ilden temizleyeceğimize biz inanıyoruz. Nereye baksalar bizi görecekler. Vatandaşımızın sayesinde de görecekler baktıkları her yerde Narkotimi.”

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE FARKLI BİR UYGULAMA HAYATA GEÇTİ
Ayrıca Narkomobil uygulamasının yanı sıra uyuşturucuyla mücadele kapsamında tek tuşla ihbarda bulunmaya imkân tanıyan "UYUMA Projesi" hayata geçirildi. Buna göre, tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen uygulama, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı uzmanlarının imzasını taşıyor.

UYUMA UYGULAMASI NEDİR?
Uyuşturucu madde alışverişi pazarlığına şahit olduysanız uyuşturucuyla mücadele mobil uygulaması ile polis ve jandarmaya haber verebilirsiniz.

UYUMA UYGULAMASININ AMACI NE?
Vatandaşların karşılaştıkları uyuşturucu ticaretini doğrudan ve en hızlı şekilde bildirmelerini sağlamaktadır. Uyuma mobil uygulamasının en önemli kolaylığı uyuşturucu satışının önlenmesi konusunda farkındalığı arttırması ve bu konuda vatandaşların etkin desteğini sağlamasıdır.

UYUMA UYGULAMASI NASIL KULLANILIR?
Akıllı telefonunuz da Android ve İOS aracılığıyla Uyuma Mobil uygulamasını indirin. Dokunarak sistem giriş sayfasını açın. Sisteme giriş yaptığınızda önünüze İsim, Soy isim, TC kimlik no ve telefon bilgilerinin sorulduğu bir ekran gelecek. Kişisel bilgilerinizi bu ekrana girin. Kullanıcı sözleşmesini dikkatlice okuyun daha sonra okudum kabul ediyorum seçeneğini işaretleyip doğrula dokunun. T.C. vatandaşı olduğunuz MERNİS veri tabanındaki nüfus bilgilerinden teyit edildikten sonra cep telefonunuza SMS doğrulama kodu gelecektir. Bu kodu sisteme girin böylece uygulama aktif hale gelecektir. Artık sistem kullanıma hazır. Sisteme ilk kez giriş yaparken kişisel bilgilerinin istenmesinin sebebi sadece sisteme gelecek bildirimleri gerçek kişiler tarafından oluşturulduğunu kontrol etmek ve asılsız ihbarları önlemektir. Kişisel bilgilerinizin kesinlikle gizli tutulacaktır. Bilgilerin güvenlik güçlerine ulaşması için telefonunuzun konum bilgilerinin açık olduğunu mutlaka kontrol edin. Uyuşturucu alışverişi pazarlığı ile ilgili şüpheli bir durumla karşılaştığınızda telefonunuzun uygulama ekranında bulunan uyuma butonuna dokunarak anında ihbar edin. İhbarın teyidi için telefonunuzun ekranına gönderilen evet ve hayır seçeneklerinden birini tercih ederek doğrulamanız istenecektir. Yanlışlıkla sisteme giriş yaptıysanız ya da bildirim ile ilgili durum geçersiz olduysa hayırı seçebilirsiniz. Cevabınız hayırsa ihbar talebinin iptal edildiği telefonunuza uyarı mesajı olarak gönderilir eğer cevabınız evetse telefonunuza ihbarın başarıyla alındığı bildirimini yaptığınız konuma ekip gönderileceği bilgisi telefonunuza uyarı mesajı olarak gönderilecektir. Bu mesaj aynı anda acil çağrı merkezindeki sorumluların takip ettiği ekranlarda da ihbar olarak gözükecektir. Acil çağrı merkezindeki sorumlu ihbarda bulunan konuma en yakın ekibi yönlendirecektir. Ekipler bildirim anından itibaren en hızlı şekilde ihabrın yapıldığı yere giderek gerekli incelemeleri yapacak. Şüpheli durum ve kişilere anında müdahale edecektir.

Editör: Mahmut Beyaz