Suriyeli sığınmacıların barınacağı 25 bin kişilik konteyner kentin yapımına karşı çıkan Sivricehöyük Mahallesi sakinlerinin oluşturduğu Maraş Yaşam Platformu, meranın hazine arazisine dönüştürülmesiyle ilgili yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

 

Merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehöyük Mahallesi'nde Suriyelilerin barınacağı yeni çadır kent kurulmasına ilişkin Maraş Yaşam Platformu Avukatlarından Mustafa Torun, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi'ne meranın hazine arazisine çevrilmesiyle ilgili yürütmenin acil durdurulması talepli iptal davası açtıklarını ve hukuki mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söyledi. Torun, yürütmenin durdurulmasıyla ilgili sonuç alınamaması halinde Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve sonrasında da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar başvuruya gideceklerini kaydetti. Torun, "Bu köyün bir mera kooperatifi var. Kadimden bu yana mera olarak kullanılan bir alan. Meralarla ilgili hukuki sürece değinecek olursak; mülkiyeti devlete ait ama tasarruf ve kullanım hakkı halka aittir. Biz bu düzenden yola çıkarak Kahramanmaraş İdare Mahkemesi'ne bu mera vasfının, hazine vasfına çevrilmesiyle alakalı acil yürütmeyi durdurma talepli iptal davasını açtık. Tabi bizce hukuki anlamda yani tamamen objektif düşünecek olursak burada ciddi usulsüzlükler var. Bu usulsüzlükler karşısında acil yürütmeyi durdurma kararı vermekte hiç bir beis olduğunu düşünmüyorum ve hiç bir şekilde de tereddüt de yaşanmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü buranın bir mera kooperatifi var, mera kooperatifinin bir başkanı var. Bunlara, köylüye, muhtara bildirilmesi lazımdı, burada böyle bir çalışma var şeklinde. Çünkü bu değişecekse alım hakkının önce köylüye ait olması lazım. Dediğim gibi kadimden bu yana köylünün kullandığı bir alan. Yani bizim hukuki alanda talebimiz bu oldu. Eğer yürütmeyi durdurma kararı alamazsak biz Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunacağız, sonrasında kararla alakalı yine bir iptal çıkmaz, reddedilirse davamız biz bunu Danıştay'a taşıyacağız. Eğer oradan da bir sonuç alınamazsa Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulacak, o da olmazsa en son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yani hukuki olarak tüm yolları tüketeceğiz" dedi.

Sivricehöyük Mahallesi'ndeki 37 hektarlık araziye inşa edilmeye başlanan 5 bin konteyner kapasiteli 25 bin kişilik konaklama tesisinin inşa çalışmaları ise sürüyor.

Haber: Mahmut Beyaz

Editör: Mahmut Beyaz