Hırsızlık olaylarının önüne geçmek için çalışmalarını sürdüren Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, kapı, kapı dolaşarak vatandaşlara ev hırsızlığı olaylarına karşı uyarılarda bulunuyor. Vatandaşlar ile görüşen polisler, evden hırsızlık olaylarının dilenci ve bohçacı görünümlü kadınlar tarafından 'plastik aparat ile kapı kilidi açmak ' şeklinde gerçekleştiğini anlatıyor. Ekipler, evden hırsızlık olaylarının yüzde 80’inin dilenci ve bohçacı görünümlü bu kadınlar tarafından meydana geldiğini bildirdi.

KAPILARI ANAHTARLA KİLİTLEMEDEN EVDEN AYRILMAYIN

 Kapıları kilitlemeden evden ayrılmayın uyarısında bulunan ekipler, “Adana ve Antep yolu sabah erken saatlerde kontrol altına alınmakta ve bu kişiler çoğunlukla ilimize girmeden engellenmektedir. Dilenci ve bohçacı görünümlü bu kadınlar apartmanlarda dolaşmakta, zillere basmakta, evden ses gelmediğini anlayınca yanlarında getirdikleri plastik aparat ile kapıları açmaktadırlar.  Kapıların sadece çekilerek kilitlenmeden bırakılması halinde basit yöntemlerle kolayca açılabileceğini unutmamalıyız. Hırsızlar, kapı ara boşluğundan plastik kart sokmak suretiyle kapı dilini düşürüp birkaç saniyede içeriye girebiliyor. En iyi yöntem komşuya bile gidilse kapının kilitlenmesidir.”

ZİYNETLERİ EVDE BULUNDURMAYIN

 Bu yüzden vatandaşların evlerinde ziynet eşyası bulundurmamaları, varsa en azından yatak odasında muhafaza edilmemesi öneriliyor. Esasen bu şüpheli kadınlar birçok evin kapısına geliyor ve çok defa sitelerde dolaşıyor. Ancak vatandaş bunların birçoğunun hırsızlık amaçlı dolaştığının farkında değil.

155'E İHBAR EDİN, İSMİNİZ GİZLİ TUTULACAK 

Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kapıların mutlaka anahtarla kilitlenmesi ve vatandaşın satıcı, dilenci ve bohçacı kadınları mutlaka 155 ihbar telefonuna bildirmesini istiyor. Yapılan araştırmada genellikle hırsızlık amaçlı bu kadınların çevre illerden Kahramanmaraş'a günübirlik gelip gittikleri belirlendi. Bir yolla girdikleri evlerde direkt yatak odasına yönelip ziynet eşyası çaldıkları için 'altın kızlar' olarak adlandırılıyor. Apartmanlarda dolaşan bohçacı ve dilencilerin yüzde 90'ının çok sayıda sabıkası olan kişiler olduğunun altı çizilirken, “Bunları ihbar eden vatandaşın şikâyetçi olmasına gerek yok, isimleri gizli tutulacaktır. Polis kendi yönünden gerekli incelemeyi yapacak, vatandaşı rahatsız etmeyecektir.”

PLASTİK APARAT TAŞIYORLAR

 Birçok dilenci görünümlü bayanın üzerinden kapı açmakta kullanılan plastik aparat çıktı. Polis tarafından son 2 yılda 68 şüpheli kadın grubuna uygulama noktasında müdahale edilerek inceleme ve kimlik tespiti yapıldı. Son 2 yılda toplamda 546 kadın şüpheli il Merkezinde incelemeye alındı. Çoğuna çevreyi rahatsız etme ve dilencilik kapsamında idari para cezası tatbik edildi. 12 ayrı kadın grubuna yaklaşık 50 kişiye adli işlem yapıldı. Birçoğunun üzerinden çalıntı ziynet eşyası ve plastik aparat çıktı.

UNUTMAYIN Kİ SUÇLULAR KAMUFLE OLARAK GEZER!

Emniyet yetkilileri yaptığı bilgilendirmede; Hırsızlık yapan kadınların kendilerine süs verdiğini, fark edildikleri anda dilenciyim, bohçacıyım dediklerini, oysa asıl amaçlarının hırsızlık olduğunu ifade ettiler. Oysa birçoğunda üzerlerinde takılı pahalı ziynet eşyalarına rastlandığını vurguladılar.

İŞTE KAHRAMANMARAŞ’TA SON AYLARDA YAŞANAN BİRKAÇ VAKA:

LÜKS ARAÇLA 48 SUÇ KAYDI OLAN 6 KİŞİ YAKALANDI

Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından şüphe üzerine Adana yolunda durdurulan lüks otomobilde

48 hırsızlık kaydı olan 4 kadın 2 erkek olmak üzere 6 kişi incelemeye alındı. Araçta 2 hırsızlık amaçlı kullanıldığı değerlendirilen 2 eldiven, 2 tornavida ve 1 plastik aparat ele geçirildi. Şahısların çevre illerde geçmiş tarihlerde kapı kilidi kırmak ve plastik kartla kapı açmak suretiyle onlarca evden hırsızlık olayına karıştıkları tespit edildi.

4 KİMLİKLE SUÇ İŞLEYEN KADINA İL GİRİŞİNDE NEFES KESEN TAKİP

Birçok ilde evlerden hırsızlık yapan suç makinesi kadın Kahramanmaraş'a Kayseri yolundan giriş yaparken polisin dikkati sayesinde kovalamaca sonucu yakalandı. Her defasında kendisini farklı isimle tanıtan, birçok ilde olay yapmış kadın Kahramanmaraş'ta bir suç işleyemeden kıskıvrak yakalandı. Parmak izinden yapılan incelemede kendisini İstanbul ve ilçeleri, Kocaeli,  Ankara, Gaziantep gibi yerlerde 4 ayrı kimlik ile tanıttığı ve bu illerde gerçekleşen 12 ayrı hırsızlık suçundan arandığı, İstanbul ilinden cezaevi firarisi olduğu belirlendi. Kendisini Sibel G., Narin Ü., Aygül G. Pınar Ö. isimleriyle 4 ayrı kimlikte tanıttığı tespit edildi.

POLİS İZİNLİ GÜNÜNDE YAKALATTI

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Hırsızlık Büroda görevli Polis Memuru F. A. görev istirahatli iken Selçuklu Mahallesi’nde apartmanları gezen ve hırsızlık yapacaklarından şüphe duyduğu kadınları takibe aldı. Deneyimlerinden yola çıkarak şüphelenen polis, gizlice takibe aldığı şüpheli kadınları hırsızlık bürosu ekiplerine bildirdi. Şahısların hareketlerini ve girdikleri apartmanı bildiren polis, ekiplerin de gelmesiyle harekete geçti. Şüpheli şahıslar hırsızlık ekipleri tarafından Selçuklu Mahallesi’nde bir apartmanın çıkışında yakalandı. Birçok suç kaydı olan kadınlardan birinin 22 yaşında 22 suç kaydı olan Leyla Ç. olduğu ve evden hırsızlık suçundan Antalya Mahkemesince 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası ile arandığı ortaya çıktı. Şüpheli kadınlar üzerinde 2 adet çorap eldiven ve hırsızlıkta kapı açmaya yarar plastik aparat ele geçirildi.

21 SUÇTAN KAYDI OLAN CEZAEVİ FİRARİSİ KADIN YAKALANDI

Kahramanmaraş polisi, evleri gözetleyen 2 kadın hırsızlık şüphelisini fark edip yakaladı. Yakalanan kadınlardan 23 yaşındaki Deste G'nin cezaevi firarisi olduğu,5 yıl hapis cezası bulunduğu,  8 ayrı hırsızlık suçundan arandığı ve 21 ayrı suçtan kaydı olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Onikişubat İlçe Emniyetine bağlı ekipler, Yunus Emre Mahallesi Sancaktar Halil Ağa Caddesi üzerinde 2 kadın şüphelinin evleri gözetlediğini fark etti. Şüpheli kadınları yakalayan polis ekipleri, yaptığı kimlik kontrolünde kadınlardan Deste G'nin 21 ayrı suçtan kaydının bulunduğu, Adana'da cezaevinden kaçtığı, 5 yıl hapis cezası olduğu ve 8 ayrı hırsızlıktan da arandığını belirledi. Şüpheli kadınların üzerinden ise ev hırsızlığında kapı açmaya yarayan özel plastik aparat ele geçirildiği öğrenildi.

DEVRİYE EKİPLERİ YAKALADI

Onikişubat bölgesinde devriye ekipleri tarafından dilenci görünümlü 3 şüpheli kadın incelenmek üzere polis tarafından durduruldu. Yaşları kadar yoğun suç kayıtları olan kadınların üzerinden hırsızlıkta kapı açmaya yarar plastik aparat ele geçirildi. Böylece polis ekipleri hırsızlık olaylarını olmadan engellemiş oldu.

POLİS’TEN İZİNLİ GÜNÜNDE HIRSIZ TAKİBİ

İl Emniyet Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliğinde görev yapan ve o gün istirahatli olan bir Polis memuru sokakta fark ettiği hırsızlık şüphelisi olabilecek kadınları takibe başladı. Polis memuru, şüpheli kadınların Azerbaycan Bulvarı üzerinden otogar istikametine gittiklerini meslektaşlarına bildirmesi üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü hırsızlık ekibi harekete geçerek hırsızlık şüphelisi 3 kadını yakaladı. İl dışından gelen gezici hırsızlık şebekesi olduğu belirlenen 3 kadının hırsızlık suçlarından toplamda 45 sabıkası olduğu belirlendi. Şüpheli bayanların polisi fark ettiklerinde atmaya çalıştıkları peçete içinden 2 adet altın yüzük ve 1 çift altın küpe ele geçirildi. Kadınların üst aramasında hırsızlık olaylarında kapı açmaya yarar özel plastik aparat ve 600 TL para da ele geçirildi. Kadınların suç kayıtları incelendiğinde birçok ilde defalarca kendilerine dilenci ve bohçacı süsü verip, gözlerine kestirdikleri evlerde hırsızlık yaptıkları tespit edildi.

ALTIN KIZLARI UZMAN POLİS EKİBİ YAKALADI

Kahramanmaraş Polisi gezici hırsızları şüphe üzerine yakaladı. Altın kızlar diye tabir edilen kadınların bir ikamette soygun yaptığı, ikamet sahibinin ise konudan haberdar dahi olmadığı belirlendi. Kadınların yapılan üst arama ve kontrollerinde toplam 570 lira para ve 1 adet altın yüzük ve 1 adet hırsızlık suçlarında kapı açmada kullandıkları plastik aparat elde edildi.

PLASTİK KARTLA SOYGUN YAPAN ŞEBEKE YAKALANDI

Yenişehir Mahallesi’nde devriye atan polis ekipleri durumdan şüphelenerek takibe aldığı 3 kadın şüphelinin apartman aralarında gezdiğini gördü. Bunun üzere kadınlar takibe alındıklarını fark edince bir parka girdi. Polis ekipleri kadınları parkta yakaladı. Çok sayıda hırsızlık kayıtları olan 27 yaşındaki  Sibel K., 20 yaşındaki Mercan Y. ve 22 yaşındaki Ebru K. yakalandı. Şüpheli kadınların Kahramanmaraş'ta bir ikametin kapısını plastik kartla açarak 10 bin TL’lik ziynet eşyası ve para çaldığı tespit edildi.

Haber: Mahmut Beyaz

Editör: Mahmut Beyaz