Şehir içi caddelerde ve ara sokaklarda gerek trafiği yavaşlatmak gerekse de okul, park gibi alanların yakınlarında süratli seyreden araçların hızını düşürmek amacıyla yollara hız kesici kasisler yapılmakta. Kahramanmaraş şehir merkezinde kasislerin bulunduğu bölgelerde gerçekleşen bazı trafik kazalarında kasislerin standartlara uygun yapılmamış olmasından mı, yoksa sürücülerin kasislere hızlı girdiğinden mi kaynaklanıyor?
Kahramanmaraş il sınırları içerisindeki kasislerin geneli ulaşım koordinasyon merkezleri (UKOME)’nin konuyla ilgili genelgelerdeki esaslara uygun olarak yapıldığı görülse de standartlara uymayan bazı kasisler vatandaşları rahatsız etmekte. Araç sahipleri kasislere sert şekilde düşünce araçta ciddi maddi hasarlar meydana geldiğini biliyor. Bazı sürücülere göre kasislerin yüksek olması nedeniyle araçlar ve içindeki yolcular rahatsız oluyor. Yol kenarında işyeri olan esnaflara göre de sürücüler çok hızlı seyrettiği için bu kasislerin çok önemli işlevi var. Kasise girdiğini bile bile yine hızını düşürmeyen sürücülere de ara ara şahit olduğunu söyleyenlerin sayıları da fazla.

SÜRÜCÜLER KASİSLERDE İŞARETLERLE UYARILMALI
Kahramanmaraş Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde kasisler standartlara uygun olarak yapılmasına rağmen boyanmadığı için sürücülerin kasisi fark etmeleri oldukça zor. Ayrıca bu yol üzerinde neredeyse her yüz metrede bir kasis bulunmakta. Kasis olduğunu belirten trafik işaretlerinin bazılarının ağaç dallarının arasında olması ya da başka sebeplerden dolayı sürücülerin görüş alanları dışında kalması sebebiyle de bazı kasislerin fark edilmesi oldukça zor olmakta. Kahramanmaraş trafiğinde araç kullanan sürücülerin geneli trafik kurallarına uydukları, hız sınırlarına dikkat ettikleri için kasislerin gereksiz olduğunu düşünse de, yollara yakın olan esnaf ve vatandaşlar bu önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyor. Belirtilen standartlar dikkate alınmadan yapılmış kasislerde kaza yaparak araçları zarar görenler, mahkeme yoluyla hasarının karşılığını ilgili belediyelerden tahsis edebilir.

KASİSLERİN YASAL STANDARTLARI
 
Konuyla ilgili kanuni düzenlemelere bakacak olursak, TSE'nin ICS 93.080.30 TS 8283/Aralık 1988 çıkarmış olduğu yol sathı hız kontrol elemanları-tümsekler(kasisler) genelgesine göre;
1. Hız kontrol edici tümsekler, şehiriçi yollardaki araç trafiğinin hızını yavaşlatarak kotrol altına alınmasını sağlayan, taşıt yolu kaplama yüzeyinden ayrı olarak belli bir yüksekliğe ve genişliğe sahip tümseklerdir.
2. Bu standart şehiriçi yollarda (şehir içinden geçen karayolları hariç) özellikle trafiğin az yoğun ve yol geometrik yapısının hız yapmaya uygun olduğu yol bölümleri üzerindeki kontrol tümseklerini kapsar
3. Araçların hızlarının ayarlanabilmesi için yola girişten itibaren ilk tümsek 20’nci metrede olmalıdır.
Tümseğin genişliği araçların dingil mesafesine bağlı olarak 3,60-3,80 metre olmalıdır.
Otobüs hatlarının bulunduğu şehiriçi yollarında tümseğin yol sathından yüksekliği 7,5-10 cm.(orta noktası) olmalıdır. Özel temel çukurları 5 cm. derinliğinde ve 60 cm. eninde hazırlanmalıdır. 
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz