Ülkemizde son dönemlerde gittikçe artan trafik kazalarını önlemek, sürücüleri bilinçlendirmek, kaza sayılarını en aza indirmek, daha hoşgörülü ve daha saygılı bir trafik için her yıl 6-14 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası" Kahramanmaraş’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen program Vali Yardımcısı Bayram Öz’ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programda Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Türkiye’de ki trafik kaza sayıları ile ilgili bilgi veren Gürbüz, yaşanılan kazaların en aza indirgenmesi için bu haftanın çok önemli olduğunu ifade ederek, sürücülerin birbirlerine karşı daha hoşgörülü ve sabırlı olmalarını istedi. Gürbüz’ün konuşmalarının ardından ise Vali Yardımcısı Bayram Öz ve beraberinde ki yetkililer, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından oluşturulan trafik standının açılışını gerçekleştirdi. Stant açılışının ardından Vali Yardımcısı Öz, meydanda kurulan trafik araç-gereçleri hakkında ilgililerden brifing aldı.

ÜLKE GENELİNDE ÖLÜMLÜ KAZA SAYISI 2 BİN 750

Gürbüz, konuşmalarının devamında şunları kaydetti: “Ülkemizde toplam 36 milyon 474 bin 281 sürücü belgesi var. 21 milyon 494 bin 642’de araç sayısı bulunmaktadır. Ülke genelinde ölümlü kaza sayısı 2 bin 750 ölüm oranı ise 4 bin 324’dür. Yaralamalı kaza sayısı 183 bin 7360, yaralı sayısı ise 326 bin 851’dir. Tüm dünyada Mayıs ayının ilk cumartesi günü Uluslararası Karayolu Trafik Güvenliği Günü, bu günü takip eden hafta ise Karayolu Trafik Haftası olarak kabul edilmiştir. Bu yıl ülkemizde trafik haftası 6-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında kutlanacak olup, ilimizde de bu hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılacaktır. Trafiğin araç, yol, çevre ve insandır. Bunlardan sürücü, yaya ve yolculardan oluşan unsurunun trafik kurallarını bir yaşam biçimi olarak kabullenmesi ve bu kurullara uyma alışkanlığı kazandırılması bilinçlendirme eğitim ve denetim gibi yöntemlerle olabilmektedir.”

KAZALARIN YÜZDE 90’I SÜRÜCÜ HATALARINDAN”
Trafikte meydana gelen kazaların yüzde 90’ının sürücü hatalarından, yüzde 8’inin ise yaya hatalarından kaynaklandığını söyleyen Gürbüz, diğer yüzde 2’lik kısmın ise teknik nedenlerden dolayı meydana geldiğini vurguladı. Gürbüz, “Görüldüğü gibi trafik kazalarının geneli insan unsurundan kaynaklandığına göre çözümde insandadır. Anlayışlı, empati yapan, hoşgörü kurallarına uygun sürücü tutum ve davranışları yaygınlaştırıldığı sürece trafik güvenliği de aynı doğrultuda artacaktır. Trafik altyapısının çağdaş standartlara uygun hale getirilmesi ilk yardım ve acil kurtarma hizmetlerinde iyileştirme, vatandaşlarımıza trafik kültürümüzün kazandırılması, suçla orantılı ceza sistemi ve ileri teknoloji desteği sağlanmış denetim ve yönetim hizmetleri trafik kurallarının uygulanmasında göz önünde tutulması gereken diğer etkenlerdir” şeklinde konuştu.

TRAFİKTE TOPLUMSAL BİLİNCİ OLUŞTURMALIYIZ”

Trafikte toplumsal bilinci oluşturmaları gerektiğini dile getiren Gürbüz, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Trafikle ilgili sorun ve çözümlerin merkezi sadece düzenlemeden ve denetlemeden sorumlu kuruluşlar olmamalıdır. Trafik kazalarının tek başına kurumsal yöntemlerle önlenmesi ve hatta ortadan kaldırılması düşünülemez. Tüm yol kullanıcılarının buna yürekten inanması ve trafik kurallarına uyma alışkanlığını kendi güvenlikleri için istemeleri zorunludur. Gelişmiş ülkelerde yürütülmekte olan ve yüksek bütçeyi gerektiren trafik güvenliği kampanyaların hedefi de budur. Trafik konusunda toplumsal bir bilinç ve bu bilinci oluşturulması trafik kazalarını azaltarak ölüm ve yaralanmaları ciddi oranda düşürecektir.”

TRAFİK KURALLARINA UYMAK BİR SABIR VE UYGARLIK İŞİDİR”

trafik kurallarına uymanın bir sabır ve uygarlık işi olduğunun altını çizen Gürbüz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Trafik kurallarının uygulanmasında herkesin sorumlu davranması gerekmektedir. Trafikte her bireyin kurtarabileceği bir can hepimiz için mutluluk verici bir sonuç olacaktır. Trafik kurallarına uygun davranarak, çevremizdeki insanlara örnek olarak bu haftanın amacına yardım olabiliriz. Gelecek nesillere güvenli bir ortamı sağlayabilmemiz her şeyden önce çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz olduğu gibi insanımıza ve geleceğimize yapılan bir yatırımdır. Unutmayalım ki uygar insan toplumsal kurallara uyan insandır. Haftanın amacı “Uyduğumuz her trafik kuralı birbirimize duyduğumuz saygının ifadesidir” sloganıyla çok sayıda yol kullanıcısına ulaşarak, trafik kurallarına uygun davranılması ile can ve mal kaybının önlenmesi amaçlanmaktadır. Trafik kazalarının azaltılması ülkemize yıllık yaklaşık 7 milyar dolar yani 25 milyar TL olan sosyo-ekonomik kaybın azaltılması demektir. Aynı zamanda trafik kurallarına uymak bir sabır ve uygarlık işidir.”

 Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz