Yaz mevsimi ile birlikte kimileri tatil beldelerine, kimileri de memleketine, köyüne gitti. Boş ve korumasız kalan evler ise hırsızların hedefi haline geliyor. Özellikle lüks semtlerde posta kutularında biriken mektuplar, geceleyin yanmayan ışıklar ve cevapsız kalan zil çalmaları hırsızların hedef belirlemedeki en gözde yöntemleri arasında yer alıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte açık bırakılan pencere ve tatil için uzun süreli evden ayrılma hırsızlara davetiye çıkarırken Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İlde gerçekleşen ikamet hırsızlıklarının çoğunluğunun gündüz saatlerinde meydana geldiğine dikkat çekti. Emniyetten yapılan açıklamada, hırsızlıkları yapan kişilerin gezici hırsızlık çeteleri denilen çevre illerden gelen veya geçiş esnasında hırsızlık yapan çoğunluğu kadın (bohçacı ve dilenci görünümlü) kişiler olduğu, dilenci ve bohçacı görünümlü bu kadınların apartmanlarda dolaştıkları, zilleri çaldıkları, evden ses gelmediğini anlayınca yanlarında getirdikleri plastik aparat ile kapıları açtıkları belirtildi.

KAPILARI KİLİTLEMEDEN EVDEN AYRILMAYIN

Bohçacı ve dilenci görünümlü şüpheli kadınların hırsızlık amaçlı eve girememesi için kapıların anahtar ile kilitlenmesinin gerektiği, kapıların sadece çekilerek kilitlenmeden bırakılması halinde basit yöntemlerle kolayca açılabileceği hatırlatıldı. Kapıları kilitlemeden evden ayrılmayın uyarısında bulunan ekipler, “Adana ve Antep yolu sabah erken saatlerde kontrol altına alınmakta ve bu kişiler çoğunlukla ilimize girmeden engellenmektedir. Dilenci ve bohçacı görünümlü bu kadınlar apartmanlarda dolaşmakta, zillere basmakta, evden ses gelmediğini anlayınca yanlarında getirdikleri plastik aparat ile kapıları açmaktadırlar. Kapıların sadece çekilerek kilitlenmeden bırakılması halinde basit yöntemlerle kolayca açılabileceğini unutmamalıyız. Hırsızlar, kapı ara boşluğundan plastik kart sokmak suretiyle kapı dilini düşürüp birkaç saniyede içeriye girebiliyor. En iyi yöntem komşuya bile gidilse kapının kilitlenmesidir.”

155 İHBAR TELEFONUNA BİLDİRİN

 Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kapıların mutlaka anahtarla kilitlenmesi ve vatandaşın satıcı, dilenci ve bohçacı bayanları mutlaka 155 ihbar telefonuna bildirmesini istiyor. Yapılan araştırmada genellikle hırsızlık amaçlı bu bayanların çevre illerden Kahramanmaraş'a günübirlik gelip gittikleri belirlendi. Bir yolla girdikleri evlerde direkt yatak odasına yönelip ziynet eşyası çaldıkları için 'altın kızlar' olarak adlandırılıyor. Apartmanlarda dolaşan bohçacı ve dilencilerin yüzde 90'ının çok sayıda sabıkası olan kişiler olduğunun altı çizilirken, “Bunları ihbar eden vatandaşın şikâyetçi olmasına gerek yok, isimleri gizli tutulacaktır. Polis kendi yönünden gerekli incelemeyi yapacak, vatandaşı rahatsız etmeyecektir.”

ZİYNET EŞYALARINI MUHAFAZA EDİN

 Bu yüzden vatandaşların evlerinde ziynet eşyası bulundurmamaları, varsa en azından yatak odasında muhafaza edilmemesi öneriliyor. Esasen bu şüpheli bayanlar birçok evin kapısına geliyor ve çok defa sitelerde dolaşıyor. Ancak vatandaş bunların birçoğunun hırsızlık amaçlı dolaştığının farkında değil.
 

APARTMAN VE İŞYERLERİNE KAMERA TAKILMASI CİDDİ CAYDIRICILIK

Meydana gelmesi muhtemel bütün hırsızlık türleri ile ilgili yoğun mücadele edildiğini belirten yetkililer, işyerinden, evden ve açıktan gerçekleşebilecek hırsızlık olaylarına karşı vatandaşın da polise yardımcı olması gerektiğini vurguladı. Apartman ve işyerlerine kamera takılmasının ciddi bir caydırıcılık oluşturduğu, bu sebeple Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü personelinin bilgilendirme yaptığı ifade edildi. İlgisiz şekilde dolaşan şüpheli şahısların mutlaka polise ihbar edilmesi, değerli eşyaların kısa süreliğine de olsa açıkta bırakılmaması, park edilen motosikletlerin ve bisikletlerin kilitlenmesi ve mümkünse kamera açısına göre bırakılması, kısa süreli ayrılmış olunsa da araçların kapısının açık bırakılmaması, özellikle inşaat alanlarında gerçekleşecek hırsızlıklara karşı mutlaka gerekli güvenlik önlemi alınması ve görevli bulundurulması, alışveriş esnasında çanta ve cüzdanların iyi muhafaza edilmesi gerektiği vurgulandı. Hırsların da keşif yaparak hareket ettikleri, bu sebeple vatandaşların kendi yönünden önlem alarak polise yardımcı olmalarının önemli bir destek olacağı ifade edildi.

2 KADIN TAKİPLE YAKALANDI

Hırsızlıkla mücadele kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdüren Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği dedektifleri, Onikişubat İlçesi Selçuklu Mahallesi’nde şüphe üzerine dün 2 kadını takibe aldı. Uzun süre takip yapan ekipler, iki kadını Şekerdere Bulvarında kıskıvrak yakaladı. Kadınların yapılan üst aramasında herhangi bir çalıntı eşya bulunmazken, yapılan GBT sorgusunda çok sayıda hırsızlık kayıtları olduğu ortaya çıktı.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz