Ramazan ayının son günlerini yaşadığımız şu günlerde Kahramanmaraş’ın çarşı ve pazarlarında hareketlilik gözleniyor. Ramazan Bayramı nedeniyle alışveriş yapan vatandaşların sayısının bir nebze artması esnafları memnun etse de, kentin birçok noktasında işportacıların stant kurarak ürün satmasıyla olumsuz etkileniyor. Her yıl Ramazan Bayramı arifesinde kentin birçok noktasında kurulan işportacı tezgâhları, vergi veren ve kira ödeyen esnaflardan daha çok rağbet görüyor. Bu durum da kentteki esnafların tepkisini çekiyor. Kayıt dışı işportacı sayısının patladığını öne sürerek işportacılara tepki göstermek amacıyla toplanan Kapalı Çarşı’daki ayakkabıcı esnafları, Trabzon Caddesi ve Ulu Camii çevresinde bulunan işportacıları zabıta ve polis ekiplerine şikayet etti. Yer yer esnaflarla işportacılar arasında tartışma çıkarken, polis ve zabıta ekiplerinin hızlı bir şekilde müdahalesiyle tartışma daha ileri gitmedi. Polis ekipleri toplanan grubu olaysız bir şekilde dağıtırken, zabıta ise işportacıların ürünlerini kaldırdı. Kahramanmaraşlı esnaflar, yetkililerden özen gösterilmesini bekliyor.

“BİZİM EKMEĞİMİZLE OYNUYORLAR”

Kapalı Çarşı esnaflarından Murat Küçükpınar, kent merkezinin işportacılarla kaynadığını belirterek, kira ve vergi ödediklerini fakat işportacıların ekmek parası kazanmalarına izin vermediğini söyledi. Küçükpınar, “Dün iftardan önce Kapalı Çarşı’daki ayakkabıcılar toplandılar, haydi gidelim dediler. Çarşının her tarafı işportacı kaynıyor, biz kira veriyoruz, vergi veriyoruz onlar hiçbirini yapmadan bizim ekmeğimizle oynuyorlar dediler. Biz de toplandık gittik, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çözüm bekliyoruz bu duruma. Esnaflar olarak yaklaşık 50-60 kişi vardık, toplanarak çarşıya indik. Baktık ki satanların bir çoğu Kahramanmaraş’tan mal yapan atölyeciler, ya akrabalarına vermişler ya da kendileri açmışlar ayakkabı satıyorlar. Birçoğu Gaziantep’ten, Şanlıurfa’dan gelmiş bizim çarşımızda tezgah açarak ayakkabı satıyorlar. Buna çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

“ESNAF ZATEN BİTMİŞ DURUMDAYDI, YARDIM BEKLİYORUZ”

Özellikle de bayram arifelerinde işportacıların sayısının arttığını dile getiren Küçükpınar, kira ödeyip vergi veren birçok esnafın siftah yapamadan günü kapattığını belirterek, “Özellikle de Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte çarşılardaki işportacılar daha da arttı. Kurban Bayramı’nda da diğer önemli günlerde de böyle oluyor maalesef. Millet artık bu işi öğrendi, gidiyor 3-5 tane ayakkabı alıyor, 20-30 tane gömlek alıyor hemen bulduğu bir yere tezgah açarak mal satıyor. Tamam sen bayram harçlığını çıkaracaksın ama esnaf ne yapacak. Esnafın nefes aldığı günler bu günler, bu günlerde de esnaf iş yapmazsa zaten bitmiş durumdaydı daha da biter. Zaten işler durgun, esnaf siftah bile yapmadan gelip gidiyor. Ben bir ayakkabıyı 20 liraya alıyorum, 35 liraya satıyorum, o adam alıyor 20 liraya 25 liraya satıyor. 15 lira bizi kurtarmıyor ama o adama 5 lira kar ettiriyor, çünkü biz vergi veriyoruz, kira ödüyoruz. Başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere ilgililerden yardım bekliyoruz, lütfen bu duruma bir son verilsin artık” ifadelerini kullandı. 

“HAKSIZ REKABETE SON VERİLMELİ”

Bir diğer Kapalı Çarşı esnafı Veli Köse ise işportacıların vergi ve kira vermediğini belirterek haksız rekabete son verilmesi gerektiğini söyledi. Köse, “Bu durum gerçekten çok yanlış, insanların gezeceği yerlere nereden alındığı bilinmeyen ürünleri dolduruyorlar satış yapıyorlar. Vergi vermiyorlar, dükkan kirası vermiyorlar. Haksız bir rekabet var, bunun önlenmesi gerekli. Yetkililer bunlara ya ayrı bir yer açmalı ya da izin vermemeli. Satıyorlarsa ayrı yerlerinde satsınlar, gözümüzün içine baka baka bizim ekmeğimizle oynamasınlar. Bu tür işportacılar bizim işlerimizi çok olumsuz etkiliyor. Sonra bir de akşam saatlerinde karanlıkta insanlara kalitesiz mal satıyorlar. Adamın gözü de görmüyor aldığını. Ertesi gün gittiğinde zaten adamı bulamıyor, milleti güzelce kandırıyorlar. Bunlar zaten genellikle şehir dışından geliyorlar, bizim en büyük kanayan yaramızda bu zaten. Biz dün tepkimizi gösterdik, İnşallah yetkililer sesimizi dinlerler. Zabıta ve polisler hızlıca müdahale ettiler kaldırdılar ama bununla kalmamalı. Biz yardım bekliyoruz, bayram geldi işler açılacak diye umut ederken, bunların yüzüne günü siftah bile yapmadan kapatıyoruz” şeklinde konuştu.

“YAZIK GÜNAH DEĞİL Mİ, BİZİM SESİMİZİ BİRİLERİNİN DUYMASI LAZIM”

Esnaflardan Metin Acıyer de tek umutları olan bayram günlerinde de işportacılar nedeniyle para kazanamadıklarını dile getirerek, “Yaz ayı zaten çok geç geldi bu sene, işlerimiz açılacak mı diye umut ederken Ramazan ayının da yazın başına denk gelmesiyle esnaflar olarak zor günler geçiriyoruz. Ramazan Bayramı ile işlerimiz açılır diye bekliyorduk ama maalesef hiçbir hareketlilik yok. Birçok esnafımız günü para kazanmadan geçiriyor. Üstüne bir de bayramın gelmesiyle birlikte çarşıda işportacılar ve seyyar satıcılar türedi. Her yerde bir şey satıyorlar, özellikle de ayakkabı satıyorlar. Bizler sonuçta vergi veriyoruz, eleman çalıştırıyoruz. Bir tek bayramda işimiz oluyor, onda da işportacılar çarşıyı istila ediyor. Dükkan kirası vermiyorlar, bir şey etmiyorlar buradaki insanların rızkıyla oynuyorlar. Bu bizi iş yönünden gerçekten çok kötü etkiliyor, burada boş boş dururken, onlar kalabalık içinde satış yapıyorlar. Yazık günah değil mi, bizim sesimizi birilerinin duyması lazım” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz