Kahramanmaraş’ta FETÖ operasyonu kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bin 86 kişi görevlerinden uzaklaştırılırken birçok yurt ve eğitim kurumları da bu kapsamda kapatıldı.

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ mensubu kişilerin Türkiye Cumhuriyetine yönelik kalkıştığı darbe girişimi geri püskürtülürken FETÖ’ye yönelik operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Darbe girişiminin yaşanmasından sonra hükümet önemli bir karara imza atarak, kamu kurum ve kuruluşlarında FETÖ ile yakın ilişkisi olan hakim, savcı, emniyet müdürü, komiser, polis memuru, öğretmen, diyanet görevlisi ve daha birçok kurumda görev yapan memur açığa alındı. Bu kapsamda açığa alınan kişilerden birçoğu tutuklanırken bir çoğununda memuriyetine son verildi.13 günden bu yana devam eden soruşturma kapsamında Türkiye genelinde 45 bin 954 personel görevden uzaklaştırılırken Kahramanmaraş’ta ise; Emniyet Müdürlüğü 312, Milli Eğitim Müdürlüğü 600, Adliye 28, Kaymakam 3, Vergi Dairesi14, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 7, Sosyal Güvenlik Kurumu 7, Devlet Su İşleri 6, İl Müftülüğü 20, Tapu Müdürlüğü 2, Büyükşehir Belediyesi 4 ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden 90 kişi olmak üzere toplam bin 86 kişi görevlerinden uzaklaştırıldı. Açığa alınan bin 86 kişiden birçoğu tutuklanarak ceza evine gönderilirken birçoğunun ise görevine son verildiği ve soruşturmaların devam ettiği öğrenildi.

GÖREVİNE DÖNEN MEMURLAR MAAŞLARINI FAİZİ İLE BİRLİKTE ALABİLECEK

Açığa alınan, görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun ya da olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya göz altına alınan memurlara bu süre içerisinde aylıklarının  2/3’ü ödenir ve bu memurlar kanunun ön gördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. Ancak görevine geri dönen memur bu süreç içerisinde maaşından kesilen 1/3’lük tutarını faizi ile geri alabilecek.

KAPATILAN KURUMLAR DEVLET HAZİNESİNE

Aynı zamanda Kahramanmaraş’ta FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesi ile il ve ilçelerde eğitim kurumları, dernek, öğrenci yurtları ve vakıflar olmak üzere toplam 27 kurum kapatılmıştı. Kapatılan bu kurumların hazineye devredileceği öğrenilirken eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarının ise şehrin en gözde yerlerinde olduğu dikkat çekti. Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan kurum ve kuruluşların mülkiyetindeki binalardaki taşınırlar, güvenlik önlemleri alınarak aynen muhafaza edilecek. Kiralama suretiyle kullanılan binalardaki taşınırlar ise öncelikle ilgili ve ihtiyacı olan kamu kurum veya kuruluşuna devredilecek. Kapatılan kurum ve kuruluşların, bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki (kiralık kasaları dahil) tüm hesapları önce bloke edilerek, tespit edilen mal varlığından Türk lirası ve döviz cinsinden para olanlar derhal, diğerleri (çekler gibi) usulüne uygun şekilde nakde çevrildikten sonra muhasebe birimlerinin veznesine veya banka hesabına yatırılacak. Kapatılan kurumların ise levha söküm işlerine başlandı

 

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz