“KOMŞUYA DA GİTSENİZ KAPINIZI KİLİTLEYİN”

Hırsızlık olaylarının önüne geçmek için çalışmalarını sürdüren Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri kapı, kapı dolaşarak vatandaşlara ev hırsızlığı olaylarına karşı uyarılarda bulunuyor. Vatandaşlar ile görüşen polisler, evden hırsızlık olaylarının dilenci ve bohçacı görünümlü bayanlar tarafından 'plastik aparat ile kapı kilidi açmak' şeklinde gerçekleştiğini anlatıyor.

 KAPILARI KİLİTLEMEDEN EVDEN AYRILMAYIN

Kapıları kilitlemeden evden ayrılmayın uyarısında bulunan ekipler, “Adana ve Antep yolu sabah erken saatlerde kontrol altına alınmakta ve bu kişiler çoğunlukla ilimize girmeden engellenmektedir. Dilenci ve bohçacı görünümlü bu kadınlar apartmanlarda dolaşmakta, zillere basmakta, evden ses gelmediğini anlayınca yanlarında getirdikleri plastik aparat ile kapıları açmaktadırlar.  Kapıların sadece çekilerek kilitlenmeden bırakılması halinde basit yöntemlerle kolayca açılabileceğini unutmamalıyız. Hırsızlar, kapı ara boşluğundan plastik kart sokmak suretiyle kapı dilini düşürüp birkaç saniyede içeriye girebiliyor. En iyi yöntem komşuya bile gidilse kapının kilitlenmesidir.”

155 İHBAR TELEFONUNA BİLDİRİN

Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kapıların mutlaka anahtarla kilitlenmesi ve vatandaşın satıcı, dilenci ve bohçacı bayanları mutlaka 155 ihbar telefonuna bildirmesini istiyor. Yapılan araştırmada genellikle hırsızlık amaçlı bu bayanların çevre illerden Kahramanmaraş'a günübirlik gelip gittikleri belirlendi. Bir yolla girdikleri evlerde direkt yatak odasına yönelip ziynet eşyası çaldıkları için 'altın kızlar' olarak adlandırılıyor. Apartmanlarda dolaşan bohçacı ve dilencilerin yüzde 90'ının çok sayıda sabıkası olan kişiler olduğunun altı çizilirken, “Bunları ihbar eden vatandaşın şikâyetçi olmasına gerek yok, isimleri gizli tutulacaktır. Polis kendi yönünden gerekli incelemeyi yapacak, vatandaşı rahatsız etmeyecektir.”

ZİYNET EŞYALARINI MUHAFAZA EDİN

Bu yüzden vatandaşların evlerinde ziynet eşyası bulundurmamaları, varsa en azından yatak odasında muhafaza edilmemesi öneriliyor. Esasen bu şüpheli bayanlar birçok evin kapısına geliyor ve çok defa sitelerde dolaşıyor. Ancak vatandaş bunların birçoğunun hırsızlık amaçlı dolaştığının farkında değil.

Editör: Mahmut Beyaz