KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, hal esnafları ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in, “Esnaf ekonomik paketlerde yer almalı” sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hal esnafının üretici ile tüketici arasındaki köprü olduğuna dikkat çeken Kuybu, bu köprülere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Sebze ve meyve fiyatlarından dolayı hal esnafının fazla üzerine gidildiğine vurgu yapan Kuybu, şu anda hal esnafının haklılığının ortaya çıktığını anlattı. TESK Genel Başkanı Palandöken’in açıklamalarına ilişkin de konuşan Kuybu, genel başkanı desteklediklerini ancak bunun Ankara’daki bürokratlar tarafından masa başı alınan kararlarla olamayacağını söyledi.

HAK ETTİKLERİ İTİBARI TEKRAR KAZANDILAR”
Hal esnafının hak ettiği itibarı yeniden kazandığını ifade eden Kuybu, “Bir dönem hedef tahtasında bulunan hal esnaflarımızın haklılığı görüldü. Hal esnafımız üretici ile tüketici arasındaki köprüdür. Bu köprüyü ancak hal esnafımız sağlayabilir. Hükümetimizin birçok çabaları oldu ama maalesef sonuç vermedi ve verim alınamadı. Ama bu görevi yıllardır üstlenen halci esnafımızın yerinin dolmayacağı anlaşıldı. Arada köprü olmadan bir dereyi geçemezsiniz. Bunun için bu köprü olmak ve yaşamak zorunda. Bizim bu köprüyü kuranlara sahip çıkmamız lazım. Hal esnafı ucuz alır, ucuz satar, halci esnafının görevi budur. Tabi halci esnaftan alındıktan sonra marketlerin de üzerine kar koyarak satması lazım ama bu da halci esnafına mal edildi. O yüzden bu konuda gerçekler görüldüğü için halci esnafımız adına mutluyuz. Köprü olmadan dere geçilmez. Bu köprüyü sağlayan da halci esnafımızdır. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu kadar haksız eleştirilere rağmen dik durdular. Er ya da geç haklı çıkacaklarını görüp, sabırla beklediler ve hak ettikleri itibarı tekrar kazandılar. Ek olarak, esnaf diyip geçmemek lazım. Esnaf yüzlerce insan istihdam ediyor, vergisini veriyor, katma değer üretiyor. Bunları göz ardı etmememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İŞ YERİ AÇILIMLARINA KISTAS GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
İşyeri açılımlarına bir sınırlamanın gelmesini istediklerini belirten Kuybu, “Genel başkanı destekliyoruz ama şu gerçeği de göz ardı edemeyiz; Esnafımızın desteklerle ayakta kalamayacağını, iş yapıp para kazanarak ayakta kalacağına inanan bir insanım. Bu yüzden esnafımıza kazandırma yönünde adımlar atılması hem devletimize hem de esnafımıza yük olmama açısından önemlidir. Para çözüm olmuyor. Düşük faizli krediler esnafımıza temin ediliyor. Bunun için önce iş yeri açılımlarına kıstas getirilmesini istiyoruz. Nüfusa göre, ihtiyacı olan yerlere iş yeri açılmasını istiyoruz. Büyüyen veya diğer marketlerimize bir sınırlama getirilmesini istiyoruz. Amansız bir rekabet içindeler ve birinin açlığı ile hepsi market açıyor. Eminim ki birçok şubeleri zarar ediyor. Diğer şubelerine de yansıyordur bu durum. İnsanları kendi haline bırakırsak işte geleceğimiz sonuç bu” diye konuştu.

KRİZİN YARI SEBEBİ İNSANLARIN KENDİNDEN KAYNAKLANIYOR”
“Krizin yarı sebebi insanların kendinden kaynaklanıyor” diyen Kuybu, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bu yüzden devletimizin iyi bir planlama ve düzenleme yapması lazım. Sonunda bu insanların hepsi teşekkür ederler. Kriz var diyoruz, önlemler alıyoruz ama bu kantinleri, restoranları geçici olarak kapatalım da halk çarşıya insin. Bu kurumlarımız yemeği bedavaya mal etmiyor, hepsi ücretli. Memur, işçi çalışanlarımıza yemek ücreti verelim bir taşla iki kuş vurulsun. Hem yemeklerini yesinler hem de esnafa faydaları olsun. Esnafa faydalı olmak demek aynı zamanda toptancıya da fayda demektir. İşsizlik aldı başını gidiyor ve İŞKUR artık bunlarla baş edemiyor. Yeni bir istihdam yaratalım. Bugün iş yapan bir lokanta veya esnaf ilerdeki işçi sayısını açacaktır. Konfeksiyon atölyelerimiz bunun en büyük örneği. Onlarca konfeksiyon atölyemiz var ama bir bakıyorsunuz 20 kişi çıkıyor ve işsizlik maaşı için doğruca İŞKUR’a gidiyor. İşçiye verdiğin paranın karşılığı yok, dönmüyorlar ama işverene vereceğin paranın karşılığı olur. O işçiye karşılıksız vereceğin parayı faizsiz veya 1 yıl ödemesiz olarak işverene versen bile o para 1 yıl sonra mutlaka devletimize geri döner. Bunları artık ticari düşünceyle yürütmek lazım.”

DEVLET DE ESNAFIMIZ DA TIKANDI”
Hem devletin hem de esnafın artık tıkandığını aktaran Kuybu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Devlet de esnafımız da tıkandı artık. Özellikle bu sorunların sahada çözülmesi lazım. Ankara'da masa başı bürokratlarının aldığı kararlar ne yazık ki yansımıyor. O yüzden artık sorunları sahaya indirip bu sorunları bölge bölge teslim etmek lazım. Bugün bir İstanbul ile Kahramanmaraş aynı değil. Diğer şehirler aynı değil. O yüzden sorunların o bölgede ve yerinde tespit edilmeli ve çözümü de sorunu yaşayan insandan öğrenmek lazım. Bunu yıllardır dile getiriyoruz ama bir türlü hayata geçmiyor. İnşallah bundan sonra daha iyi olur.”

TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN NE DEMİŞTİ?
Destek veya teşvik paketlerinde esnaf ve sanatkârın unutulmaması gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geçtiğimiz yılın bu aylarından itibaren Yeni Ekonomi Yaklaşım Paketi, Yeni Ekonomi Programı, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Paketi, KOBİ Değer Kredisi Paketi, Seracılık Kredi Paketi, KOBİ Değer Kredisi 2, Yapısal Dönüşüm Adımları Paketi, İvme Paketi gibi birçok ekonomi paketi açıklandı. Fakat bu paketlerde esnafımız unutuldu. KOBİ’leri ilgilendiren paketlerin çoğundan da esnafımız yararlanamadı. Döviz kurlarındaki iniş ve çıkışlar, enflasyon oranları gibi nedenlerle esnafımız zor dönemlerden geçti” dedi.

ESNAF CAN SUYU KREDİSİ VE DESTEK PAKETİ BEKLİYOR”
Ekonomik büyümede esnaf ve sanatkârın payının büyük olduğuna dikkati çeken Palandöken, “Ekonomimiz, ekonomimizin yapı taşı olan esnafımızın korunması ile büyür ve gelişir. Zor dönemlerden geçen esnafımızın en az zararla çıkabilmesi için bugüne kadar yapılan devlet destekli teşvikler ve ekonomi paketlerindeki gibi esnaf yararına olan bir paket hazırlanmalı. 2 milyona yakın iş yeri ile ekonomi pastasında olmazsa olmaz bir payı olan esnafımızın bu destek paketine ihtiyacı var. Perakende Yasası’nın güncellenmesi, zincir marketlerin mantar gibi çoğalmasının önüne geçilmesi, kara liste sorununun çözülerek etkin bir sicil affı getirilmesi ve esnafın kredi imkânlarına ulaşabilmesi, can suyu kredisi niteliğinde sıfır faizli kredi imkânlarının sağlanması gibi konular başta olmak üzere yeni ve esnafa özel bir destek paketinin hazırlanması, yalnızca esnafı değil ekonomik büyümemizi de olumlu etkileyecektir” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz