Kamu düzeni ve güvenliğini sağlama noktasında canı pahasına görev yapan emniyet güçleri, koronavirüs salgınının yaşandığı şu günlerde bir taraftan suçlularla mücadele ederken, diğer taraftan da salgına karşılık vatandaşları bilgilendiriyor. Bilindiği üzere virüs salgınının en fazla etkilenen 65 üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sokağa çıkmasına kısıtlamalar getirilmişti. Bu noktada görev ise sağlık ve polis ekiplerine düşmüştü. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da  emniyet güçleri, yaşlıların güvenliğinin yanı sıra market ve bakım ihtiyaçlarını da yerine getiriyor. Yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayan ekipler, vatandaşları da sık sık sokağa çıkmamaları noktasında uyarıyor.

YENİ GENELGEYLE BİRÇOK KİŞİNİN DIŞARI ÇIKMASI YASAKLANDI!

Kahramanmaraş Valiliği’nin yayımladığı son genelgeye göre zorunlu olmadıkça bir kişiden fazla grupların araç veya toplu halde gezmeleri; çocukların, bebeklerin, öğrencilerin ve kamu ile özel sektörde görev yapan idari izinlilerin, zaruri haller dışında dışarı çıkması yasaklandı. Kahramanmaraş’ta ekipler, Kahramanmaraş Valiliği’nin yeni yayımladığı genelge kapsamında denetimlerini artırdı. Kentin giriş ve çıkışlarında adeta kuş uçurtmayan, vatandaşları ateş ölçer cihazlarla karşılayan ekipler, şehir merkezinde de yoğun bir şekilde bilgilendirme çalışmaları yaptı.

TÜRKÇE VE ARAPÇA ANONSLAR YAPILDI

Sabah saatlerinden denetimlere başlayan ekipler, ilk olarak Kıbrıs Meydanı olarak bilinen alanda drone ile denetim yaptı. Burada sık sık vatandaşları sokağa çıkmamaları noktasında uyaran ekipler, polis araçlarından anonslarla evde kalmaları çağrısında bulunda. Bu alanda Suriyeli mültecilerin yoğun olarak bulunması sebebiyle anonslar hem Türkçe hem de Arapça olarak yapıldı. Ekipler, bankamatik sıralarında bekleyen vatandaşları da belirli aralıklarla işlemlerini yapmaları yönünde uyardı. Polis ekipleri küçük çocukların da sokağa çıkmasının yasaklandığını anne ve babalarına anlatırken, çocuklara da çikolata dağıttı, evde kalmalarını söyledi.

POLİSLER ‘ZORUNLU’ İFADESİNİ ARTIK KULLANMIYOR!

Polis ekipleri tedbirleri, “Günün önemine binaen halk sağlığı çok önemli. Bu konuya daha fazla hassasiyet bekliyoruz sizlerden. Evlerinizde kalmanız daha mantıklı, kalabalık yerlere, piknik alanlarına gitmeyelim. Evde kalmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Duyarlılığınız için teşekkür ediyoruz” ifadeleriyle anlattı.

Ekip anonslarından yapılan uyarılardaki bir değişiklik ise dikkatlerden kaçmadı. Anonslarda, ‘zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın’ diyen ekipler artık ‘zorunlu’ ifadesini de kaldırarak ‘Evden çıkmayın’ uyarısı yaptı.

Trabzon Caddesi istikametinde seyir eden polis ekipleri vatandaşlara, “Değerli hemşerilerimiz, evlerinizde kalmanız, sizlerin ve sevdiklerinizin sağlığı için hayati derecede önemlidir. Lütfen sokaklara çıkmayalım” dedi. 

FAKAT KAHRAMANMARAŞ HALA SOKAKTA!

Tüm uyarılara rağmen Kahramanmaraş’ta vatandaşlar duyarsız ve bilinçsiz bir şekilde yine sokağa çıktı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı ve Kahramanmaraş Valiliği'nin tüm karar ve uyarılarını adeta yok sayan vatandaşlar sıradan bir gün gibi cadde ve sokaklarda kalabalık oluşturup banklarda oturdu. Trabzon Caddesi’nde de ekiplerin denetimleri oldukça dikkat çekti. Kentin en yoğun caddesinde vatandaşları uyaran ekipler, yeni genelge kapsamında alınan kararlara uymayanlara ceza-i işlem yaptı. Bakanlık ve valilik kararlarını hatırlatan polis ekipleri, özellikle sosyal mesafeyi korumaları konusunda uyarılarını sıklaştırdı.

28 KİŞİYE 392'ŞER LİRA PARA CEZASI KESİLDİ!

Bazı vatandaşlar ise polislerin uyarılarını dikkate almayıp kalabalık oluşturmaya, bankalarda oturmayı devam edince haklarında Kabahatler Kanunu kapsamında idari işlem yapılarak 392 lira para cezası kesildi. Hasan K. ile kardeşi Kemal K.'ya da idari para cezası kesildi. 

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre ise Kahramanmaraş genelinde gün boyu 28 kişiye 392'şer lira idari para cezası uygulandı. 

Ekipler, denetlemelerin hız kesmeden devam edeceğinin bilgisini verdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz