Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri sahaya inerek dolandırıcılığın yeni çeşitlerini vatandaşlara anlatırken, dolandırıcılık ve hırsızlığa karşı hazırlanan uyarı broşürlerini vatandaşlara dağıtttı.

Ülke genelinde artan iletişim yolu ile dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarıyla ilgili çalışmalarını sürdüren emniyet güçleri vatandaşları uyarmak ve bilgilendirmek amacıyla da çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Yan Kesicilik Büro Amirliği ekipleri kent halkını iletişim yolu ile dolandırıcılık, hırsızlık ve 155 polis imdat telefonunun kullanımı ile ilgili vatandaşlara 5 bin bilgilendirici broşür dağıttı. Bilgilendirmeler ilk olarak Cuma Namazı esnasında din görevlilerinin hutbede halkı dolandırıcılığa karşı uyarmasıyla başladı. Cuma namazı sonrası ise dışarıda bekleyen emniyet görevlileri hem namazdan çıkan cemaate hem de Ulu Cami civarındaki vatandaşlara, kendilerini ‘polis’ olarak tanıtan telefon dolandırıcılarına karşı bilgilendirdi. Ekipler buradaki vatandaşları bilgilendirdikten sonra Kapalı Çarşı’ya geçerek, bütün esnaflara tek tek broşür dağıtarak uyardı.

ASKER, POLİS VE SAVCI PARA İSTEMEZ”

Dolandırıcılık noktasında Kahramanmaraş halkına yaptıkları bilgilendirmeleri anlatan Dolandırıcılık ve Yankesicilik Uzmanı polis memuru Mehmet Ali Kutlular, “En önemli konu halkımızın kendisini asker, polis ve savcı gibi meslekleri kullanarak tanıtanlara inanmamasıdır” dedi. Halka en fazla mağduriyeti dolandırıcılığın yaşattığını dile getiren Kutlular, “Bugünki amacımız halkımıza en fazla mağdurluk yaşatan dolandırıcılık konusu. Bununla ilgili halkımızı bilinçlendirmek amacıyla Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak zaman zaman mağdurlarımız oluyor ve bunun önüne geçmek adına ilk olarak Ulu Cami’de hocamızın da katkısıyla yine bir bilinçlendirme açıklaması yaptı. Yeterli geldiğini sanıyorum ama yine de biz emniyet mensupları olarak halkımıza bir takım bilgiler vermemizin de faydalı olacağını düşünüyorum. Öncelikle en önemli konu halkımızın kendisini asker, polis ve savcı gibi meslekleri kullanarak tanıtanlara inanmamasıdır. Asker, polis ve savcı hiçbir zaman altın istemez, veya ziynet eşyası talep etmez. Hiçbir kamu görevlisi bu şekilde bir talepte bulunmaz. Öncelikle buna dikkat etmeleri lazım. Unvan kullananlara ve çeşitli makamı kullanmak suretiyle tekerlekli sandalye alacağız veya şehit ailelerine yardım yapacağız şeklinde beyanlarda bulunup halkımızdan para veya altın talep edenlere de halkımızın inanmamasını istiyoruz” dedi.

İHBAR GELDİĞİNDE BLOKE EDİYORUZ”

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü olarak ihbar geldiğinde en kısa zamanda banka heplarına bloke koyduklarını belirten Kutlular, “Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü olarak bu tarz mağdurlarımız olduğu zaman, en kısa şekilde bize bununla ilgili ihbar geldiğinde hızlı bir şekilde vatandaşımızın yatırmış olduğu hesaplara bloke koydurmak suretiyle paralarını veya maddi kayıplarını kurtarmaya çalışıyoruz. Banka hesaplarına, yatırmış oldukları hesaplara ve PTT hesaplarına anlık bloke koyabiliyoruz, bunlar çok kısa sürede gerçekleşen olaylar. Bu süreler içinde bloke koyduğumuz zaman vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermiş oluyoruz. Vatandaşlarımız broşürlerimizi okuduğu zaman zaten birçok açıklayıcı konu broşürlerimizde mevcut, bu broşürleri kesinlikle okumalarını istiyoruz. Bunun dışında böyle bir taleple gelen olduğu zaman mutlaka telefonu kapatarak 155’i arayıp teyit almaları yeterli olacaktır” şeklinde konuştu.

Broşürler ayrıca başta Kahramanmaraş merkez olmak üzere bütün ilçelerde de emniyet mensupları tarafından dağıtıldı.

(Haber:Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz