İçişleri Bakanlığı’nın kış tedbirleri kapsamında denetimlerine aralıksız devam eden Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde kış lastiği uygulaması yaparken, sürücüleri ve yolcuları emniyet kemerine karşı uyardı. Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan’ın öncülüğündeki ekipler, şehirlerarası otobüs firmalarının sürücü ve firma yetkililerine yönelik kış lastiği uygulaması hakkında bilgi verirken, seyahat eden yolculara da emniyet kemerinin önemine yönelik bilgilendirme ve broşür dağıtımı gerçekleştirdi. Uygulama kapsamında 27 firma yetkilisi, 30 sürücü ve 110 yolcuya bilgilendirme yapıldı.

“KIŞ LASTİĞİ KULLANMAK ZARURİ”

Denetimler sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, “Kış tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın toplu taşıma araçları otobüsler üzerinde otogarlarda denetim ve eğitim talimatı vardı. Bugünkü faaliyetimiz de bu kapsamda oldu. İlimiz terminalinde yolculuğa çıkacak olan otobüsler, kış lastiği hususunda denetlendi. Yolcularımıza emniyet kemeri takmaları hususunda yine bilgilendirici faaliyetlerde bulunuldu. Yazıhanelerdeki görevlilerini bilgilendirdik. Bildiğiniz üzere 1 Aralık ile 1 Nisan arasında şehirler arası yollarda yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların kış lastiği kullanmaları zaruri. Hem bölge trafik ekiplerimizce güzergahlarda denetimler yapılıyor hem de şehir içi ekiplerimiz tarafından da terminallerde ekipler denetimlerini sürdürüyor. Denetimler sürekli yapılıyor ama bugün denetimin yanına eğitim konusunda da çalışmalar yaptık. Özellikle yolcularımızı da emniyet kemeri takmaları hususunda ikaz ettik. Bildiğiniz gibi otobüslerde, toplu taşıma araçlarında kaza meydana geldiğinde yaralanmalar, araç içerisinde savrulma ya da devrilen aracın altında kalma şeklinde oluyor. Yolcularımız emniyet kemeri taktıklarında yüzde 75 oranında yaralamaları ve ölümleri engellemiş oluyor. Bu sadece hususi araçlarda takılacak aparat değil, yolcu otobüslerinde daha da önem arz ediyor emniyet kemeri. Bu nedenle yolcularımızı emniyet kemeri konusunda bilgilendirdik” dedi.

“KAHRAMANMARAŞLI SÜRÜCÜLERİMİZİ ÖZELLİKLE UYARIYORUM”

Trafik denetimlerin devam ettiğini belirten Doğan, sürücüleri özellikle kırmızı ışık, emniyet kemeri ve cep telefonuna karşı uyarırken, “Şehir içerisindeki güzergahlarda da denetimlerimiz devam ediyor, özellikle 2019 yılında kazalarımızı düşürdük, şükürler olsun. Ölümlü ve yaralanmalı kazalarda yıllık bazda düşüşler oldu ama yine de dikkat çeken birkaç noktamız vardı. Hızdan kaynaklanan kazaların meydana geldiği noktalarda radar denetimlerimiz, bir de kırmızı ışık ihlalinden kaynaklanan bazı kavşaklarımız var, Arsan Kavşağı, Karacasu Kavşağı, Karaziyaret Kavşağı gibi yerlerde de dronla kırmızı ışık ihlallerine karşı denetim yapıyoruz. Her gün burada denetimlerimiz oluyor. Kahramanmaraşlı sürücülerimizi özellikle de uyarıyorum, bu belirttiğim noktalar ağırlıklı olmak üzere drone denetimi devam ediyor. Buralarda ve diğer yerlerde mutlaka kırmızı ışığa uysunlar. Kırmızı ışıkta geçen bir sürücü yeşil araçta hakkını kullanarak geçen başka bir sürücüyle kaza yapma ihtimali yüksek ve kazada da otomatikman haksız duruma düşüyor. Yine MOBESE’lerden, sivil ekiplerden emniyet kemeri ve cep telefonu uygulamalarımız da devam ediyor. Şunu özellikle belirteyim, tüm bu denetimlerin amacı ceza yazmak değil, kazaların azaltılması, kazaların engellenmesi adına yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz