Kent genelinde son zamanlarda yaralamalı ve ölümlü trafik kazası sayısının artması üzerine harekete geçen ve kazalarını en aza indirmeyi amaçlayan Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Proje kapsamında Kayseri ve Gaziantep karayolu üzerine polis otosu maketleri yerleştirildi. Araç sürücülerinin hızlı seyretmeleri ve meydana gelen kazalar ile trafik kural ihlallerini önlemek için plastikten yapılan ve içinde bir polis varmış gibi görünen maket polis aracı gerçeğini aratmıyor. Maket polis aracını gören araç sürücüleri ise gerçeğinden ayırt edemedikleri için hızlarını yavaşlatıyor ve daha dikkatli ilerliyor. Trafik ekip otomobiliyle aynı büyüklükte olan maket, güneş enerjisi ile beslenerek sürekli yanan tepe lambası ile sürücüler üzerinde etkisini gösteriyor.

‘KRİTİK YERLERDE KULLANILMASI HEDEFLENİYOR’

Maket aracın sayısı zaman içerisinde alınacak tepkiler de göz önünde bulundurularak artırılması ve güzergâhlardaki kritik yerlerde kullanılması hedefleniyor. Maket aracın yerine değişik zamanlarda gerçek ekip otosu konularak denetimler yapılması ve kural ihlalleri önlenmeye çalışılması planlanıyor. Trafik denetimlerinin kazaların yoğunlaştığı ve kural ihlallerinin arttığı bölgelerde yapılması ve sürekli denetim hissi verilerek yakalanabilirlik algısının sağlanabilmesi amacıyla geleneksel denetim yollarının dışında, farklı ve dikkat çekici yöntemler de aranıyor. 
 

‘TRAFİK KAZALARININ AZALMASI YÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR ETKEN OLACAKTIR’

Maket polis otolarını gören sürücülerde şaşkınlıklarını gizleyemezken, "Trafik yoğunluğunun çok olduğu Kayseri-Gaziantep karayolu üzerinde düşünülen bu çalışma biz sürücülerinde dikkatini çekmekte ve bu sayede hız duvarını aşan sürücüler daha dikkatli gitmektedir. Bu çalışmanın birçok vilayette bulunması trafik kazalarının azalması yönünde önemli bir etken olacaktır" dedi.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz