Trafik kurallarına uymamak doğan trafik kazalarının önüne geçmek ve trafikte belli bir düzen oluşturmak için trafik cezalarının ücretlerinde artış yapıldı. Yeni düzenlemelere göre kemer takmamaktan, trafik ışıklarına uymamaya kadar birçok trafik kuralı ihlalinde uygulanan cezalar yükseltildi. Türkiye'de son dönemde özellikle ölüm sebeplerine bakıldığında her yıl yüzlerce vatandaşın trafik kazasında hayatını kaybettiği dikkatlerden kaçmayacak istatistiki bilgi olarak dikkat çekiyor. Başta kırmızı ışıkta geçiş ihlali ve belirlenen hız limitlerinin üstünde araç kullanımı sebepleri olmak üzere birçok hatalı araç kullanımı bu kazaların başlıca sebepleri arasında. Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, vatandaşların kurallara uyması gerektiğini söyledi.

“KAZALARA EN BÜYÜK SEBEBİYET HIZ LİMİTLERİNE UYULMAMASI”
Cezalarla ilgili bilgi veren Doğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Karayolları Trafik Kanunu’ndaki bazı maddelerde düzenlemeler yapıldı. Burada dikkat çeken husus ölümlü ve yaralamalı kazalara sebebiyet veren ihlalleri içeren özellikle bazı cezalarda artırıma gidildi. Bunlar nedir? Hız limitlerine uymamak. Biliyorsunuz kazalara en büyük sebebiyet hız limitlerine uyulmaması. Bu konuda bir artırım oldu. Kırmızı ışıkta geçme, cep telefonuyla konuşma gibi yaralamalı, ölümlü kazalara sebebiyet verecek ihlallerde düzenlemeler oldu. Bunun yanında yine bazı çevreye rahatsızlık verebilecek hatalı kullanımlar ve ihlallerle ilgili düzenlemeler yapıldı. Bunlara kısaca değinecek olursak; öncelikle ağır tonajlı araçların en sağ şeritten gitmesi gerekiyor. Sollama veya manevra için orta şeride veya sol şeride çıkılabiliyor. Bunu ihlal eden ağır tonajlı araç sürücülerine 235 TL olan ceza 488 TL’ye çıkarıldı. En sağ şerit emniyet şeridimiz var. Bunun gereksiz yere işgali de ayrı bir trafik suçudur. Emniyet şeridini gereksiz yere işgal etmenin cezası da bin 2 TL olarak belirlendi. Yine bazı durumlarda kaza sebebi olan ters yönden ilerleme oluyor. İlimizde de zaman zaman görüyoruz. Buda bin 2 TL’ye çıkarıldı.

“IŞIK İHLALİNDE YAPTIRIMLAR AĞIRLAŞTIRILDI”
Kırmızı ışıkta geçmeyle ilgili 235 TL olan ceza yine aynı şekilde duruyor ancak bir yıl içerisinde 3 defa kırmızı ışık ihlali yapılınca 30 gün, ikinci 3 defa da 45 gün 3’üncü 3 defa da yani 9 veya daha fazla kırmızı ışık ihlali yapanlara 60 gün sürücülerin belgesi geri alınıyor. Aynı yıl içerisinde 2 veya daha fazla sürücü belgesi geri alınanlar psikoteknik değerlendirmeye giriliyor ve psikiyatri muayenesine tabii tutuluyor. Dolayısıyla kırmızı ışıkta geçme de ceza aynı kaldı ancak bunun tekerrürleri halinde bir takım yaptırımlar getirildi.

“HIZ LİMİTİ İHLALİNE BİN 2 TL CEZA”
Hız ihlali ile ilgili belirlenmiş hız limitlerinin yüzde 10 ila 30 arasında ihlalinde 235 TL olan ceza yine aynı kaldı. Yüzde 30 ila 50 arasındaki oranda 488 TL idi. Bu önceki mevzuatta en üst sınırdı. Yeni düzenleme de yüzde 50 oranının üzerindeki hız limitlerinin ihlaline bin 2 TL ceza getirildi. Yani şehri içinde 50 olan limiti yüzde 50 oranında aşarsanız 75 ve üzeri gibi bin 2 TL’lik ceza-i müeyyide getirildi. Yine bir yıl içerisinde yüzde 30’dan fazla 5 defa ihlal yapanların belgesi bir yıl geri alınacak. Son 5 yıl içinde de belgesi 2 defa geri alınanların belgesi tamamen iptal edilecek. Yeniden sürücü belgesi kurslarına gitmek zorunda kalacaklar.

“DRİFT ATANLARA 5 BİN TL CEZA”
Drift atma el frenini çekmek suretiyle veya sair diğer yöntemlerle aracın yönünün acil olarak değiştirilmesi veya aracın kendi etrafında döndürülmesine biz drift atma diyoruz. Özellikle düğün ve asker konvoylarında denk gelebiliyoruz. Bunun cezası 5 bin TL’ye çıkarıldı. Bunu yapanın sürücü belgesi 60 gün geri alınıp araçta 60 gün trafikten men edilecek. Çok büyük bir yaptırım. Ancak vatandaşlarımızı ve trafik güvenliğini gerçekten ciddi oranda etkileyen bir ihlaldi bu. Abartı egzozla ilgili mevzuata uygun olmayacak şekilde araçta teknik değişiklik yapanların cezası da bin 2 TL olarak belirlendi. Biz bununla ilgili özellikle yaz döneminde bayağı bir şikâyet almıştık. Konuyla ilgili özel bir ekip oluşturduk. Son 100 içerisinde şu ana kadar yaptığımız denetimlerde 330 civarında abartı egzozlu araca işlem yapıldı ve bu konuda da vatandaşlarımızdan olumlu geri dönüşler aldık. Bununla ilgili özel ekip çalışmalarımızda devam ediyor.

“TELEFONLA KONUŞAN SÜRÜCÜLERE 235 TL CEZA”
Araç kullanırken cep telefonuyla görüşme konusunda da yine daha önce 108 TL olan ceza miktarı 235 TL olarak tekrar belirlendi. Burada özellikle şunu belirtmek istiyorum; araç kullanırken cep telefonuyla görüşmek alkollü araç kullanmaktan hiçbir farkı yok. Telefon sürücünün dikkatini tamamen dağıtıyor. Son zamanlarda sosyal medya uygulamalarına araç kullanırken bakan sürücülerin dikkati tamamen sıfıra iniyor. Bu konuda da buradan sürücülerimizi uyarıyorum.

“YAYALARLA İLGİLİ BİR DÜZENLEME MEVCUT
Yine yayalarla ilgili bir düzenleme mevcut. Önceden yayalarla ışığın olmadığı veya trafik görevlisinin olmadığı yaya geçitlerinde yayalar geçide inerken yaklaşan aracın uzaklığını ve hızını göz önünde bulundurmak zorundaydı. Yeni düzenlemeyle yayaların bu yükümlülüğü ortadan kalktı. Yayalar artık gelen aracın uzaklığını ve hızını göz önünde bulundurmak zorunda değil. Işık olmayan ve yetkilinin olmadığı bir boş yaya geçidine yayamız indiğinde geçiş önceliği yayanındır. Yine bununla doğru orantılı olarak ta araçlar yaya geçidine yaklaşırken hızlarını düşürmek zorundadır maddesinin ihlali 235 TL idi, 488 TL’ye çıktı. Bu iki düzenlemeden şunu anlıyoruz; yaya geçitlerinde öncelik artık yayanındır. Ancak yayalar içinde kırmızı ışığın olduğu yaya geçitlerimiz var. Bunu da göz ardı etmeyelim. Yayalara kırmızı ışık yandığı yaya geçitlerinde de yayalarımız karşıdan karşıya geçmek için orada kendilerine yeşilin yanmasını beklemek zorundalar. Biraz önce bahsettiğim husus ışığın olmadığı yaya geçitleri içindi. Işıkla yönetilen yaya geçitlerinde yayalarımız kendilerine yeşil yaya işaretinin yanmasını beklemek zorundadır. Zaman zaman şehir merkezindeki güzergâhlarımızda yayalarımızın da yaya geçitlerini kullanmadan yaya geçidinin olmadığı alanlarda hatta tehlike arz eden alt geçit bitişleri, ortası demir perforjelerle bölünmüş yollarda perforjelerin çitlerin üzerinden de atlamak suretiyle karşıdan karşıya geçtiklerini görüyoruz. Bu gibi durumlarda yayalarımız otomatikman bir kaza meydana geldiğinde kusurlu oluyorlar.

“ÖNCELİĞİMİZ CEZA YAZMAK DEĞİL”
Bizler için öncelik ceza yazmak değildir. Karayolları Trafik Kanunu’ndaki maddeler ve son düzenlemeyle güncellenen maddeler kazaların önlenmesi içindir. Ancak bir şekilde de kurallara uymayanların bu müeyyidelerle karşılaşması gerekiyor. Sahadaki ekiplerimiz mobeselerimizden hem kırmızı ışıkla ilgili hem emniyet kemeri he de cep telefonuyla ilgili cezaları yazıyor. Yine bunun haricinde ülke genelinde uygulamaya konulan bir proje var. Trafik görevlileri haricinde normal kadro memurlarımızda artık gördükleri trafik ihlallerini tutanağa çevirip bizlere ulaştırmak suretiyle ceza yazabiliyor. Dolayısıyla sürücülerimiz araç kullanırken yapacakları kural ihlallerinin görüleceğini bilsinler. Burada özellikle şunu belirtmek istiyorum; kırmızı ışık, cep telefonu veya hız kurallarına uymak hem kendileri açısından hem de karşı taraf için önemliyken emniyet kemerini bağlamak tamamen sürücüyü ve araç içerisinde bulunan yakınlarını ilgilendiren direk bir konudur. Dolayısıyla araç kullanırken emniyet kemeri takmak ölümlü kazalarda yüzde 70 yaralamalı kazalarda da yüzde 40 oranında bir azalmaya neden oluyor. Bu oran bu kadar yüksekken emniyet kemerinin kazalardaki önemi bu kadar açıkken, testlerle, verilerle ortaya konulmuşken vatandaşlarımız bunu ceza yememek için değil, kendi ve ailelerinin can güvenliği açısından kullansınlar. Son dönemde de ilimizde emniyet kemeri kullanım oranı yükselmiş durumda. Sürücülerimiz ceza için değil canları için önlem alsınlar.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz