İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı yankesicilik ve dolandırıcılık ile mücadele eden sivil timler, kurdukları istihbarat ağı ile dolandırıcılığa maruz kalan vatandaşlarla müdahale ediyor. Bankalar, PTT Şubeleri, Kamu kurumları ile bağlantı halinde çalışan sivil polisler, bazen dolandırıcılığı fark edip vatandaşı uyarıyor, bazen de meydana gelmiş olaylarda hızlı hareket ederek dolandırılan paraları kurtarıyor.

İBAN NUMARASINA 25 BİN TL YATIRMAK İSTEDİ

Kahramanmaraş'ta 50 yaşındaki Emekli R.Ş.'yi telefondan arayan kimliği meçhul bir şahıs, savcı olduğunu ve hesabından usulsüz işlem yapıldığını,  usulsüzlüğü düzeltmek için en yakın bankaya gitmesi gerektiğini söyledi. Buna inanan vatandaş, çalışmış olduğu fabrikadan çıkarak sanayide bulunan bir banka önüne geldi. Kendisine telefonda verilen İBAN numarasına 25 bin TL yatırmak istedi. Vatandaşın sürekli telefonla konuşması ve panik halinde olması, polislerin dikkatini çekti. Vatandaşla konuşan polisler, şahsa dolandırılmak üzere olduğunu söyledi. Böylece para yatırması engellenmiş oldu.

KENDİSİNİ BANKA GÖREVLİSİ OLARAK TANITTI

Bir başka olayda, 65 yaşındaki Emekli Ö.Y.,'yi cep telefonundan  kendisini banka görevlisi olarak tanıtan bir şahıs aradı. Vatandaşa geçmiş dönemde çekmiş olduğu kredilerin dosya masraflarını geri ödemeleri için telefonuna gelen şifreyi söylemesini istedi.  Telefonuna gelen tüm şifreleri söyleyen vatandaşın hesabından 48 bin TL çekildi. Polis ekipleri anında olaya müdahale etti. Çekilen paranın bir başka hesaba aktarıldığını fark eden polis, hesaba bloke koydu. 48 bin TL'nin 40 bin TL'si kurtarıldı. Polis ekiplerinin şüpheli şahısları yakalama çalışmasının devam ettiği öğrenildi.

ÖZEL BİLGİLER VERİLMEMELİ

Son zamanlarda telefon dolandırıcılarının taktik değiştirdiği, her kim tarafından aranırsa aransın vatandaşın özel bilgi ve şifrelerini ilgisiz kişilere vermemesi gerektiği, kendi yaptıkları işlemler dışında T.C. numaralarını ve kart, banka şifrelerini telefonda isteyenlere karşı dikkatli olmaları, bu kişilerin dolandırıcı oldukları hatırlatıldı. Kendisini sözde Bürokrat, Savcı, jandarma, polis, banka görevlisi, sigorta yetkilisi gibi tanıtan kişilere karşı dikkatli olmaları, İBAN numarasına para istenmesi halinde bunun bir dolandırıcılık olduğunun bilinmesi ve anında 155 telefonun aranması istendi.

Hiçbir resmi görevlinin vatandaştan İBAN numarası vererek para istemeyeceği, operasyon yapma veya engellilere kampanya gibi bahaneler ile para talep etmeyeceği vurgulandı. Böyle bir telefon gelmesi halinde, teyit amaçlı 155'in aranması gerektiği hatırlatıldı.

Editör: Mahmut Beyaz