Kahramanmaraş’ın çevresinde bulunan barajlar nedeniyle her yıl yaşanan boğulma olayları artış gösteriyor. 2009 yılında 4 kız kardeşin barajda intihar etmesiyle başlayan boğulma vakaları 8 yılda 71’e ulaştı.
Türkiye hemen hemen her gün boğulma haberleriyle sarsılıyor. Kimi havuzda, kimi gölette kimi ise denizde boğuluyor. Yüzmeyi iyi bilmeyenler ya da yüzdüğü yeri iyi tanımayanlar için barajlar tam bir ölüm tuzağı oluyor. Uyarı levhasına aldırmadan, yasak olan yerlerde baraja girenler ise bile bile kendilerini bu ölüm tuzağının kucağına atıyor. Boğulma vakalarına karşı 2009 yılında kurulan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının Su altı Arama Kurtarma timi, vatandaşlara uyarılarda bulunuyor. Bilmediğiniz göl ve nehirlerde yüzmeyin diyen ekipler, hafta sonraları barajların kenarında piknik yapanlara broşür dağıtıyor. 2009 yılında kurulan ekip en çok boğulma vakasına 2015 yılında gitti. Ekipler, 2009 yılında 9, 2010 yılında 7, 2011 yılında 8, 2012 yılında 9, 2013 yılında 11, 2014 yılında 8, 2015 yılında 15 bu yılın ilk 7 aylık döneminde ise 4 boğulma vakasına gitti. Böylelikle son 8 yıl içinde 71 kişi boğulma sonucu hayatını kaybetti.
 
HER YIL 5 İLA 8 KİŞİ BOĞULUYOR
Her yıl ortalama 5 ila 8 kişinin boğulduğu Kahramanmaraş’ta, yeni boğulma vakaları yaşanmaması için Su altı arama timi, hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yaz sıcaklarının bastırdığı şu dönmede barajlarda devriye atan ekipler, broşürler ile vatandaşı uyarıyor.
Özellikle piknik için Kılavuzlu, Menzelet, Sır, Ayvalı Baraj kenarlarını seçen vatandaşların can güvenliği için Ekipler eğitim dalışları esnasında vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.
 
VALİLİK ÖNLEM ALINMASINI İSTEMİŞTİ
Artan boğulma vakalarına karşı Valilikten şöyle açıklama yapılmıştı: “Her yıl havaların ısınmaya başlamasıyla beraber bölgemizde bulunan sulama kanalları, baraj, gölet vb. Sularda çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Kamu güvenliği, kamu düzeni, genel sağlık ve bölge halkının can ve mal emniyeti açısından bu tür müessif olaylarla karşı karşıya kalınmaması maksadıyla. İlimizin iklim özelliği gereği sıcak geçen yaz aylarında serinlemek amacıyla il sınırları içerisinden geçen sulama kanalları, baraj gölü, sulama, yangın ve hayvan içme suyu göletleri vb. Her türlü suni göletler ile yüzmenin tehlikeli olduğunun belirtildiği her türlü doğal sulara girmenin yasaklanmasına. İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve yerel yönetimlerce özellikle çocukların serinlemek amacıyla söz konusu sulara girmelerinin önlenmesi amacıyla kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar yapılmasına. İdari yaptırım cezalarının kolluk kuvvetleri, belediye zabıta kuvvetleri, ve DSİ Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından uygulanmasına karar verilmiştir. Bu karara uymayanlar hakkında eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5442 sayılı il idaresi kanununun 66. Maddesi uyarınca alınmış ve kanunların vermiş olduğu yetkiye istinaden ittihaz edilen ve yukarıda belirlenen kararın uygulanmasına ve yerine getirilmesine aykırı davrananlar, tatbik ve icrasına muhalefet edenler, zorluk çıkaranlar veya uymayanlar hakkında 5326 sayılı kabahatler kanununun emre aykırı davranışlar başlığı altındaki 32.maddesi gereği kararda belirtilen görevlilerce idari işlem uygulanacaktır.”
 
2 ARKADAŞ BOĞULMUŞTU
Kahramanmaraş’ta daha hava sıcaklıklarının başladığı 13 Haziran 2016 günü serinlemek için DSİ'ye ait sulama kanalına giren 16 yaşındaki Osman Korkusuz ile 14 yaşındaki İsmail Korkmaz akıma kapılarak hayatını kaybetmişti. Olay, öğle saatlerinde Kahramanmaraş- Kayseri karayolunda bulunan araç muayene istasyonu arkasındaki DSİ'ye ait sulama kanalında meydana gelmişti. Serinlemek amacıyla 3 arkadaş kanala girdi. Kanalda bir süre yüzen çocuklardan Osman Korkusuz ile İsmail Korkmaz akıma kapıldı. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri girdikleri kanalda 2 arkadaşı hareketsiz halde sudan çıkardı. Sağlık görevlilerinin olay yerinde kalp masajı yaptıkları çocuklar kurtarılamadı. 
 
Haber: Meliha Şeyda Akçakale


Editör: Mahmut Beyaz