Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, “Meydana gelmesi muhtemel acı tablolarla karşılaşmamak için trafik bilincini zihinlerde hâkim kılmak adına hep birlikte özveri ve duyarlılık göstermeliyiz” dedi.

7-13 Mayıs tarihlerinde kutlanmakta olan "Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası" Kahramanmaraş'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan kutlamalar, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Şoförler ve Otomobilciler Odası ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından oluşturulan  trafik standının açılışı gerçekleştirildi.

 ‘VATANDAŞLAR TRAFİK KÜLTÜRÜNÜ KAZANMALI’

Açılışta konuşan İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Arif Gürbüz, trafiğin unsurlarının araç, yol, çevre ve insanlar olduğunu belirtti. Gürbüz, Trafikte meydana gelen kazaların yüzde 88’nin sürücü hatalarından, yüzde 9’nun da yaya hatalarından kaynaklandığının altını çizdi. Trafik kazlarının görüldüğü gibi sorun insan unsurundan kaynaklandığına göre, çözümünde insanda olduğunu ifade eden Gürbüz, “Trafikte saygı, hoşgörü ve kurallara uygun tutum ve davranışlar yaygınlaştırıldığı sürüce trafik güvenliği de aynı doğrultuda artacaktır. Trafik alt yapasının çağdaş uygun hale getirilmesi ilk yardım hizmetlerinde iyileştirme, vatandaşımıza trafik kültürünün kazandırılması, suçla orantılı ceza sistemi ve ileri teknoloji desteği sağlanmış denetim ve yönetim hizmetleri trafik kurallarına uyum düzeyinin artırılmasında önemli diğer etkenlerdir. Trafikle ilgili sorun ve çözümlerin merkezi sadece denetleme ve düzenlemeden sorumlu kurum ve kuruluşlar olmamalıdır” dedi.

  ‘UYGAR İNSAN TOPLUMSAL KURALLARA UYAN İNSANDIR’

Gürbüz, “Trafik kazalarının tek başına kurumsal yöntemlerle önlenmesi ve hatta ortadan kaldırılması düşünülemez. Tüm yol kullanıcılarının buna yürekten inanması, trafik kurallarına uyma alışkanlığını kendi güvenlikleri için istemeleri zorunludur. İleri ülkelerde yürütülmekte olan ve yüksek bütçeyi gerektiren trafik güvenliği kampanyalarının hedefi de budur. Trafik konusunda toplumsal bir bilinç oluşturulduğunda ölüm, yaralanma oranlarında ciddi bir düşüş olacağına inanmaktayız. Trafik haftası trafik ve insan unsurunun anlatılmasında önemli bir zamandır. Trafikte hoşgörü ve saygı sanatını çevremizdeki insanlara öğreterek bu haftanın amacına yardımcı olabiliriz. Meydana gelmesi muhtemel acı tablolarla karşılaşmamak için trafik bilincini zihinlerde hâkim kılmak adına hep birlikte özveri ve duyarlılık göstermeliyiz. Ülkemizde güvenli bir trafik ortamı sağlamamız her şeyden önce çocuklarımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir. Unutmayalım ki uygar insan toplumsal kurallara uyan insandır. Her bakımdan kendini geliştirir, başkalarının haklarına saygı duyar, kimseye zarar vermez, sabırlı olmasını bilir, trafik kurallarına uymakta bir sabır ve uygarlık işidir” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından, yılın trafik polisine,  jandarma trafik görevlisine ve otobüs şoförlerine Vali Yardımcısı Bayram Öz, Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Uzay Şahin, Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutanı J. Yarbay Alper Kuşbaşıoğlu ve Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Kuybu  tarafından ödülleri verildi.

Haber: Mahmut Beyaz

Editör: Mahmut Beyaz