Geçen hafta Büyükşehir Belediye'mizin ismi gibi büyük takdir toplayan milyonlarca liralık köprülü kavşak projelerinde üst geçit gibi ufak eklemeleri yapmamasını eleştirmiştik. Bu hafta yine trafikle ilgili önemli bir hususta naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Bugün İstanbul gibi her konuda üst düzey imkanlar sunan metropol şehrimizde hayatını idame ettiren dostlarımızla konuşurken hep şu cümleyi duyuyoruz: "İstanbul yaşanacak değil gezilecek şehir.". Bu düşüncelerinin en önemli gerekçesi onlarca yıldır bir çok projenin hayata geçirilmesine karşın halen çözüme kavuşturulamayan trafik sorunu... Kahramanmaraş trafik konusunda elbette İstanbul'la mukayese edilemeyecek kadar rahat bir şehir. Hele de Büyükşehir Belediyesi'nin akıllı kavşak ve köprülü kavşak projeleriyle bu konuda daha da ilerleme kaydettik. Ancak bir konu var ki üzerinde durmamız, şapkayı önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor. Otopark sorunu...

Cuma günü gazetemizde "Başkentte 1, Kahramanmaraş'ta 8 TL" manşetiyle bir haber paylaşıldı. Söz konusu haberde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tüm partilerin oy birliğiyle kabul edildi ki ilk 10 dakikası ücretsiz olmak üzere belediyeye bağlı otoparklarda 24 saat araç park etmenin karşılığı yalnızca 1 TL! Dönüp bir de Kahramanmaraş'taki fiyatlara bakarsak arada çok fark var. İktisat bilimi şöyle der: "fiyatlar artarsa talep azalır." 

Bugün Kahramanmaraş'ın otoparkı ücretli olan işlek caddelerinin etrafındaki ara sokaklar araç parkından geçilmiyor. Para ödemek istemeyen vatandaşların bir diğer taktiği aracının dörtlülerini yakıp işini halletmeye gitmek, ki bu da trafiğin yavaşlamasına sebep oluyor. Tabi ki henüz bizde kültürü oluşmamış katlı otoparklar var ancak bunların sayısı da oldukça az. 

Daha önceki yazılarımdan birinde müftülük yakınlarına bir katlı otopark yapılması gerektiğini, Trabzon Caddesi'nin trafiğe kapatılıp insanların burada sadece yürümesi gerektiğini dile getirmiştim. Trabzon Caddesi'nde en azından yayalara ayrılan bölüm hatırı sayılır bir oranda genişletildi. Ancak Trabzon Caddesi konusunda aynı fikirde olduğumuz belediye, henüz buraya otopark için bir çözüm bulamadı. İnsanlar arabalarını sayısı çok az olan katlı otoparka koymak istemiyor. Çok pahalı olan yol boyu otoparkı mecburiyetten kullanıp verdiği paranın fazlalığından şikayet ediyor. Ya da bize has bir alışkanlıkla aracın dörtlülerini yakıp gidiyor! Belediyenin Trabzon Caddesi'yle ilgili hedefiyle uygulamaları arasında bir çelişki var.

Aklınıza gelen cümleleri tahmin edebiliyorum. "Arasa Katlı Otopark'ı yapılıyor.". Şehrin batı tarafından çarşıya inenler bu otoparka aracını park edip çarşıda yürüyüş yapmaya geçebilirler. Peki doğu veya güney tarafından gelenler Ulu Camii'ye kadar gidip, oradan U dönüşü yapıp aracını Arasa Katlı Otopark'ına park edecekler mi? Açıkçası Kıbrıs Meydanı gibi herkesin uğrak yeri olan bir yerdeki otoparkı kullanmayan halkımızın bu tercihi yapacağını pek düşünmüyorum. Halkımız yine kolay olanı seçip nerede olduğu önemli olmaksızın aracının dörtlülerini yakmayı tercih edecektir. Peki çözüm nedir?

Çarşının bir çok yerini, ama ilk önce Müftülüğe yakın bir yeri, fiyat konusunda Başkent'i örnek alarak katlı otoparklarla donatmak şehrimizin trafiği için en etkili ve kesin çözüm olacaktir.

Saygılarımla...